Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak sformatowac dysk najlepiej do stanu fabrycznego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 mateusz199235

mateusz199235
  • 160 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 lutego 2010 - 20:59

Witam wszystkich posiadam MacBooka z dyskiem 320GB chciałbym sformatowac go całkowicie najlepiej do stanu fabrycznego proszę o mała instrukcje jak mam to zrobić lub jakiś dobry program. Pozdrawiam

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 21:05

Chodzi o całkowite wyczyszczenie do zera ? No to tylko jako dysk zewnętrzny (Narzędziami Dyskowymi)- inaczej zainstaluj system od nowa z opcją "erase & install".

#3 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 21:15

Co rozumiesz przez "stan fabryczny".

#4 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 21:16

Dobre pytanie: Po co? Usunięcie danych? Inny cel? To ułatwi odpowiedź.

#5 mateusz199235

mateusz199235
  • 160 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 lutego 2010 - 21:28

Instalowalem od nowa systemy, i formatowalem dysk przez narzędzia dyskowe ale słyszałem ze można sformatowac go całkowicie tak jak z fabryki programem np. WD Cleaner. A chce to zrobic poniewarz przy instalacji XP przed kopiowaniem plików chce on sformatowac dysk i pyta mnie jaki wybrać: szybkie, normalne konwersja NTFS lub pozostawić bez zmian i jak wezmę normalne to przy 97% staje i nie chce iść dalej próbowałem dwa razy a przy szybkim formatuje w 30 sekund i przechodzi dalej do kopiowania i instalacji.

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 21:32

Stawiam na to że coś z tym dyskiem jest nie bardzo. Kiedyś za czasów DOS-a to pamiętam że w niektórych płytach głównych BIOS miał opcje "formatu niskopoziomowego" dysku. Co zresztą nie wpływało dobrze na dysk i było ostatecznością. Teraz to nie wiem jak to jest. Dawno się z tym nie spotkałem. Ale i tak nie wiem czy to masz na myśli czy coś innego. Aktualnie dyski wychodzą z fabryki sformatowane, najczęściej w NTFS (tak jakbyś to sam sformatował) także nie wiem o co chodzi z tym "jak z fabryki".

#7 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 21:41

Też myślę, że coś jest nie tak z tym dyskiem. Disk Utility/Erase Na dole jest opcja Security Options. Wypełnia dysk zerami, a jednocześnie dobrze go sprawdza i oznacza ewentualnie Bad Sectory. To może pomóc w tym przypadku. Pozdrawiam

#8 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 11 lutego 2010 - 00:15

Pod Mac OS-em, formatowanie i zapis zero-jedynkowy na całej powierzchni. Nie słyszałem, żeby jakiś uszkodzony (fizycznie) dysk to wytrzymał. IMHO - nie ma czegoś takiego, jak przywrócenie do stanu fabrycznego dysku. Zawsze zostają ślady. To, ze pełne formatowanie zatrzymuje sie na jakimś tam procencie, może świadczyć o logicznym uszkodzeniu, niekoniecznie fizycznym.

#9 mateusz199235

mateusz199235
  • 160 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 lutego 2010 - 20:21

a znacie jakis sposob na naprawe lub jakis program który usunie mi wszystkie dane z dysku.

#10 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 12 lutego 2010 - 20:31

Też myślę, że coś jest nie tak z tym dyskiem.

Disk Utility/Erase

Na dole jest opcja Security Options. Wypełnia dysk zerami, a jednocześnie dobrze go sprawdza i oznacza ewentualnie Bad Sectory. To może pomóc w tym przypadku.

Pozdrawiam

#11 mateusz199235

mateusz199235
  • 160 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 lutego 2010 - 20:24

dobra podczas rozruchu wcisnołem alt i włączyłem instalacje mac os x snow leoprad weszłem w narzedia dyskowe - Wymaż - Opcje zabezbieczen i miałem do wyboru : 1. Nie wymazuj danych 2. Wypełnij dane zerami 3. Wymazanie 7 razy 4. Wymazanie 35 razy Ja wybrałem to drugie poczym kliknołem na wymaż robiło sie około 1 do 1,5 godz i nic nie pokazało ze jest jakis bład czy cos To znaczy że dysk jest ok ?

#12 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 13 lutego 2010 - 20:31

Powinno być OK. A to dlaczego windows się tak zachowywał to nie wiem. Może spróbuj jeszcze raz go instalować w nowej sytuacji?

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 375 postów

Napisano 14 lutego 2010 - 02:23

"wcisnołem"? "weszłem"? "poczym"? "kliknołem"? Nie przesadzajmy. "Jakiś błąd czy coś" to też kiepskie przekazanie problemu.

#14 tomtom_su

tomtom_su
  • 381 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 17 marca 2010 - 09:15

witam pozwole sobie podlaczyc sie do tematu sformatowalem dysk zewnetrzny i dla pewnosci w DU polecilem wypelnienie zerami niestety operacja zatrzymala sie w polowie a dysk zaczal wydawac piszczace dzwieki w zwiazku z powyzszym mam pytanie czy to oznacza jego (dysku) fizyczny koniec czy moze uda sie go uratowac? dodam ze jest to dysk wymontowany z iBooka i uzywam go tylko do przenoszenia roznych plikow (fotki, filmy, muza) miedzy komputerami ale nie ukrywam ze po takim zachowaniu troche strach dzieki za ew odpowiedzi :)

#15 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 17 marca 2010 - 09:19

Z tymi zerami w takim wypadku to przesada. Tak, niestety wygląda to na fizyczny koniec.

#16 tomtom_su

tomtom_su
  • 381 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 17 marca 2010 - 10:10

no te zera to byly tylko jako test dysku ;) ale mam jeszcze jedno pytanie (moze troche naiwne) czy jesli po formacie zaloze jedna partycje ale zajmujaca tylko polowe wielkosci dysku to pochula jeszcze troche (tzn do czasu az dozbieram na nowy ;) ) ?

#17 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 17 marca 2010 - 10:43

Racja, źle napisałem. Jako test starego dysku wypełnienie zerami jest OK. On jest z iBooka. Jeśli zależy na (względnej) pewności zachowania danych to raczej tylko zakup nowego wchodzi w grę. A kombinować z partycjami to pewnie że można, jednak pewności nie będzie czy się nie sypnie za chwilę. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych