Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zmiana hasła w routerze

• Zamknięty Temat jest zamknięty
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 citharacanthus

citharacanthus
  • 2 postów

Napisano 09 lutego 2010 - 20:51

Witam, mam prośbę. Musiałem podać sąsiadowi z klatki hasło do routera, bo jemu się uszkodził, a jego syn potrzebował dostępu do internetu żeby zrobić zadanie do szkoły. Jednak dowiedziałem się że ten sąsiad ma zadłużenie ponad 6000zł i mam wątpliwości co do tego czy naprawi router czy będzie korzystał z mojego. Prosił bym o pomoc. Jak zmienić główne hasło i login w routerze firmy D-Link model di-524. Proszę o pomoc. Pozdrawiam mój mail: citharacanthus@o2.

#2 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 09 lutego 2010 - 21:08

user name: admin hasło: ( nic nie wpisujesz) jakby nie dzialalo to przycisk reset na routerze. A na przyszlosc pierwszy wpis w google dal mi odpowiedz

#3 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 09 lutego 2010 - 22:24

hmm dałeś mu hasło do panelu WWW czyli do zarządzania routerem to: 1. wpisz adres routera w przeglądarkę WWW 2. wpisz usera: admin, haslo: to hasło które podałeś 3. jak załaduje się panel administracyjny to wejdź w zakładkę Tools i tam sobie zmienisz hasło zarówno dla Admina jak i Usera. Jeśli dałeś hasło do sieci WiFi to w zależności jakie masz ustawione szyfrowanie możesz zmienic klucz WEP lub hasło do sieci. Wszystko załatwisz w zakładce Home potem button: wireless. Ewentualnie tak jak napisał JEDI_V zrób mu reset. Tylko potem będziesz miał trochę zabawy z konfiguracją :)

#4 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 09 lutego 2010 - 22:34

Jak nie zna starego hasla to i tak reset,jesli zna to moze wyeksportowac plik konfiguracyjny.

#5 citharacanthus

citharacanthus
  • 2 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 18:39

Dziękuje bardzo za pomoc

#6 lilaniki

lilaniki
  • 7 postów

Napisano 19 stycznia 2011 - 09:53

zmiana hasła w routerze Witam. Mam podobny problem, co kolega. Też musiałam na chwilę udostępnić hasło sąsiadowi i teraz nie chciałabym, aby korzystał z mojego neta. Zmieniłam hasło przez przeglądarkę, ale nie jestem pewna, czy nie jest to to samo hasło, co do zarządzania routerem. Mam dwa kompy, a mój router to cerberus P 6381-3. Pomóżcie. P.S. Mam wpisany jeden klucz WEP i nie da się go tak po prostu zmienić. Jak go zmieniam i zapisuje, to automatycznie wyłącza mi się dostęp do neta w laptopie. :((

#7 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 19 stycznia 2011 - 10:02

Haslo do zarzadzanie routerem przez przegladarke to jedno,a klucz WEP to drugie.Jesli sasiadowi podalas klucz WEP aby mogl sie laczyc z Twoim routerem to zmiana hasla dostepu do konfiguracji nic nie zmieni.Najlepiej zmienic jedno i drugie i zapisac to w bezp.miejscu.

#8 Jurant

Jurant
  • 210 postów

Napisano 19 stycznia 2011 - 10:22

"P.S. Mam wpisany jeden klucz WEP i nie da się go tak po prostu zmienić. Jak go zmieniam i zapisuje, to automatycznie wyłącza mi się dostęp do neta w laptopie." Bo jesli zmieniłaś klucz WEP w routerze, to to samo musisz zrobić w ustawieniach sieci bezprzewodowej na swoim laptopie (tzn. zmienić klucz WEP na nowy, taki jak w routerze). A konfigurację routera wykonaj łącząc go kablem przez łącze ethernet.

#9 lilaniki

lilaniki
  • 7 postów

Napisano 19 stycznia 2011 - 12:22

zmiana hasła w routerze

Dziękuję za pomoc.

Zniecierpliwiona zadzwoniłam po pomoc do serwisu i okazało się, że w zakładce WIRELESS -> GENERAL (po zalogowaniu do strony) nie miałam nawet najlepszego zabezpieczenia (Authentication Method nie było zaznaczone WPA2-Personal). Zmieniłam to.
Zgodnie z instrukcją osoby pomagającej mi pozmieniałam odpowiednie parametry.

Dziękuję za pomoc

P.S. Sama na pewno nie dałabym sobie rady. Mało się znam na konfiguracjach routera, a po resecie to w ogóle nie wiedziałabym co do czego.

Pozdrawiam

---------- Wpis dodano o 11:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:52 ----------

Haslo do zarzadzanie routerem przez przegladarke to jedno,a klucz WEP to drugie.Jesli sasiadowi podalas klucz WEP aby mogl sie laczyc z Twoim routerem to zmiana hasla dostepu do konfiguracji nic nie zmieni.Najlepiej zmienic jedno i drugie i zapisac to w bezp.miejscu.

Tak też myślałam. Nie wiedziałam tylko jak to pozmieniać:) No i nie wiedziałam, czy jedno i drugie hasło się nie powielają...

---------- Wpis dodano o 12:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:58 ----------

Mam jeszcze jedno pytanie:

Co znaczy "WPA Pre-Shared Key" czy to jest ten klucz WEP?:-|

#10 Jurant

Jurant
  • 210 postów

Napisano 19 stycznia 2011 - 12:50

WPA Pre Shared Key (WPA-PSK) to bardziej zaawansowany i dużo bezpieczniejszy sposób szyfrowania niż WEP.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 19 stycznia 2011 - 12:51

WPA to nie WEP. To zupełnie inny standard szyfrowania - ten lepszy ;-) Ale 'shared key' to klucz. Upraszczając, hasło do wifi.

#12 lilaniki

lilaniki
  • 7 postów

Napisano 19 stycznia 2011 - 16:09

ok:)

---------- Wpis dodano o 16:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:45 ----------

Dzięki za pomoc!

#13 lilaniki

lilaniki
  • 7 postów

Napisano 22 stycznia 2011 - 19:59

Witam, jeszcze jedno mnie zastanawia - w połączeniach sieciowych jak klikam na SSID sąsiada (tego nieszczęsnego, któremu kiedyś udostępniłam neta) siła sygnału jest dobra. Natomiast jak klikam na to połączenie i chcę się połączyć to wyskakuje mi (pod tekstem wpisz klucz zabezpieczeń) komunikat: "możesz się połączyć także przez naciśnięcie przycisku na routerze". Martwi mnie to, bo mimo wprowadzenia już tego najlepszego zabezpieczenia, można się połączyć z sąsiadem przez mój przycisk na routerze. Jakim cudem? I czy to oznacza, że sąsiad ma nadal dostęp do mojego neta? Proszę o pomoc (ponownie). Z góry dziękuję :)

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 03:28

Czy Ty rozumiesz, co piszesz? Jaki 'SSID sąsiada'? Skoro Ty udostępniłaś, to istnieje sobie SSID Twojej sieci. Co w tej bajce robi sąsiad? I co to znaczy 'neta'? Pisz jak człowiek, nie jak dzieci, które dostały 'internet' na komunię.

#15 lilaniki

lilaniki
  • 7 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 21:56

Miałam na myśli połączenia sieciowe (te, które się wyświetlają jako dostępne). Jak wejdę w "sieć" sąsiada to wyskakuje wyżej podany komunikat. Wcześniej już pisałam, że musiałam na chwilę udostępnić tej osobie internet. Chciałabym to wyjaśnić i tyle. Żeby się nie okazało, że ja klikając na nazwę sieci sąsiada mogę łączyć się z internetem poprzez router (i to w dodatku swój własny). jest to dla mnie czarna magia.

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 23:12

Widać. Piszesz o A, myśląc o B, a tak naprawdę chodzi o C. Wykombinuj, o co dokładnie chcesz zapytać; użyj właściwej terminologii. Nie jesteśmy wróżkami.

#17 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 20:15

Jaka siec sasiada? Ciebie interesuje twoja wlasna siec i tyle, konfigurujesz swoj router zeby sie do niego sasiad nie mogl podlaczyc, to czy on ma jakas swoja siec i router to cie nie obchodzi (przynajmniej dopoki twoja dziala z dobrym zasiegiem). No czyba ze to ty chcesz sie laczyc do sasiada i do jego urzadzenia bo to ty jestes ta osoba ktorej sasiad keidys udostepnil... w takim wypadku jak sobie pozmienial to juz sie nie polaczysz.

#18 lilaniki

lilaniki
  • 7 postów

Napisano 25 stycznia 2011 - 10:06

Masz rację. Już się nie będę tym zajmować. Najważniejsze, że u mnie działa internet. Reszta niech sobie radzi. Pozdrawiam:) Dzięki

#19 lilaniki

lilaniki
  • 7 postów

Napisano 02 marca 2011 - 22:54

witam ponownie.
Mam teraz inny problem.

To załóż osobny wątek. // ftpd

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych