Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro kopie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sallazar

Sallazar
  • 93 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 lutego 2010 - 11:01

Witam, Od paru dniu mój MacBook Pro "kopie" prądem, gdy dotyka się*obudowę. Czym może to być spowodowane, gdzie leży problem? Czy kwalifikuje się*to na naprawę gwarancyjna? Dziękuję.

#2 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 09 lutego 2010 - 11:21

podłącz go kabelkiem np. do grzejnika :D nie będzie kopał :) a tak bez smiechów to musi byc gdzieś przebicie, radze oddać na gwarancję

#3 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 09 lutego 2010 - 11:22

serwis i to szybko coś nie jest tak przebicie najpewniej

#4 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 09 lutego 2010 - 11:37

Przesadzacie. Ja bym najpierw się rozejrzał, czego jeszcze dotykam oprócz mbp? Mnie też mój kopał prądem, też myślałem, że coś z nim nie tak. Zauważyłem tylko, że nie kopie po odłączeniu zasilania ;) Dalej, polecono mi sprawdzić, czy mam go podłączonego do gniazdka z uziemieniem, a miałem. Okazało się, że to za mało, a za kopanie prądem winna była... zima! Miałem nawyk kładzenia nóg na kaloryferze podczas mrozów i w ten sposób uziemiałem laptopa jeszcze bardziej. I kopał. Także lepiej na początku poszukać błahych przyczyn, bo serwis może ręce rozłożyć i powiedzieć: przecież wszystko w porządku :)

#5 ztrudy

ztrudy
  • 117 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 lutego 2010 - 11:38

Ja miałem podobną sytuację winna okazała się ładowarka, początek był taki że przestała świecić dioda na kablu, później szlag trafił baterię, którą wymieniłem jeszcze na gwarancji, a doszedłem do tego dopiero jak kupiłem drugiego MBP i stwierdziłem że przy starym zasilaczu 'kopią' oba a przy tym nowym z oboma kompami jest wszystko ok, niestety dla tej wymienionej baterii chyba tez już jest za późno ba ma dopiero ok 120 cykli i 86%.

#6 Sallazar

Sallazar
  • 93 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 lutego 2010 - 11:41

faktycznie z ładowarką*miałem problemy. Nie świeciła, a teraz świeci kiedy chce.

#7 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 lutego 2010 - 20:53

masz coś podłączone pod USB? Kabel od USB podłączony do paru aktywnych hubów kopie mnie mniej więcej raz dziennie kiedy go podłączam po pracy do MBP, poza tym zwykle iskry lecą kiedy niezdarnie pojadę po obudowie nie trafiając w gniazdo, ale wszystko działa od ponad roku ;) Jednak sam MBP (obudowa) jeszcze mnie nie pokopał.

#8 Sallazar

Sallazar
  • 93 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 lutego 2010 - 13:48

nie. USB nie. obudowa kopie

#9 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lutego 2010 - 13:50

ok to zrob maly test, dotknij go i jak Cie kopnie odluz reke i zobacz czy jeszcze raz Cie kopnie czy juz nie, powiedz nam wtedy jaki byl wynik to Ci cos poradze.

#10 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 14:45

ale kopie czy jak przejezdzasz ręką po obudowie aluminiowej to takie ciarki,drgawki nie wiem no takie delikatne, (i czy to tylko przy podłączonym kablu zasilajacym)

#11 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 10 lutego 2010 - 15:48

Jaki masz kabel zasilający Hamerykański, UK + przejściówka czy wersja europejska? Mak zasilany z kabla bez uziemienia (Europejskiego- 2 styki) też lekko kopie, natomiast zasilany przez kabel z US wyposażony w przejściówkę (czyli 3 styki) takiej tendencji nie wykazuje. Żadne inne urządzenie zasilane z sieci się tak nie zachowuje. W moim przekonaniu to skopana konstrukcja zasilacza, lub kabla w wersji EU.

#12 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 15:56

Jaki masz kabel zasilający Hamerykański, UK + przejściówka czy wersja europejska?

Mak zasilany z kabla bez uziemienia (Europejskiego- 2 styki) też lekko kopie, natomiast zasilany przez kabel z US wyposażony w przejściówkę (czyli 3 styki) takiej tendencji nie wykazuje.
Żadne inne urządzenie zasilane z sieci się tak nie zachowuje.
W moim przekonaniu to skopana konstrukcja zasilacza, lub kabla w wersji EU.

Jak to jest takie delikatne "smyranie" to nie ma się czym przejmować. To jest właśnie kwestia uziemienia.

Wiele nawet uziemionych urządzeń ma takie działanie. Kwestia indywidualnej wrażliwości. Ja to wyczuwam i w pralce i w lodówce delikatną skórą przedramienia.

No chyba, że rzeczywiście kopie, to już poważna sprawa.

#13 t0taln00b

t0taln00b
  • 114 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lutego 2010 - 16:01

Wasze kopanie to pikuś, mój HP mi czasem nawet strzeli dwa proste z prawej :D Tak poważnie - u mnie też się to zdarza, w okolicach kolan, jak sobie go na kolanach kładę i tak samo jak przedmówca - przedramieniem. To normalne.

#14 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 10 lutego 2010 - 20:57

kopie czasami jak go dotkne, zauwazylem ta tendencje kiedy korzystam z UK przejsciowki i chyba jest to jednak kwestia uziemienia

#15 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 11 lutego 2010 - 01:33

Mnie kopał i Powerbook i MacBook Pro. Ba, nawet białasowi się*raz zdarzyło. Ale nie notorycznie, po prostu raz na jakiś*czas. Ot, tak te graty już*mają. ;)

#16 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lutego 2010 - 08:14

hmm a przypadkiem nie masz wykladziny w pokoju? :)

#17 mistagen

mistagen
  • 44 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 lutego 2010 - 23:08

na bank szurasz stopami po podlodze ;] smieszne ale pewnie tak jest - przynajmiej u mnie tak jest - jak poszuram to zawsze kopnie , a jak chodze "jak czlowiek" (jak to mawiala moja babcia) to kopania nie ma. PZDR

#18 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 17 lutego 2010 - 23:16

Jak się trzyma palec lub rękę na aluminiowej części obudowy, a stopami dotyka grzejnika (/kaloryfer - stalowy), to Alu PowerBook też kopie. Za pierwszym razem jak mnie kopnął pomyślałem - WTF?!. Ale po przeczytaniu tego wątku już wiem dlaczego. Dodam, że to jest taki bardziej "miły prądzik" niż mocne kopnięcie.

#19 Pawlllak

Pawlllak
  • 34 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 lutego 2010 - 12:19

Leżąc w łóżku z MBP przeglądając serwisy internetowe czasami dotykam ręką kaloryfera. Jak dla mnie miłe kopnięcie to to nie jest. Mniej kopie z podłączonym zasilaczem. Wiele razy się już na tym złapałem. Człowiek zmęczony wieczorem kładzie się do łóżka, chce sobie poczytać co się na świecie dzieje lub film zobaczyć i tu nagle kop. Moim zdaniem niemiłe doświadczenie.

#20 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 19 lutego 2010 - 14:49

Jakby moj MBP zaczal kopac to bym z niego Beckhama zrobil :) Oczywiscie joke Coz moze nie amsz uziemienia i kopie albo jest przbicie gdzies w koncu 90% to przewodniki :)

#21 analogee

analogee
  • 42 postów
  • SkądZnienack

Napisano 02 września 2010 - 08:47

tak czytam ten wątek bo byłem wczoraj u koleżanki co ma starszego macbooka tego ze srebrną klawiaturą, a ja chcę kupić tę wersję najnowszą mid 2010. Czy w niej też występują takie problemy? Dodam, że mnie czasem i mój samochód potrafi kopnąć prądem jak do niego wsiadam i top nie dlatego, że mnie nie lubi :) chyba po prostu jak potrę ręką o coś bawełnianego lub wełnianego to wyładowanie przenosi się na metal i dlatego te rzeczy kopią. Jak to jest w przypadku tej wersji mbp mid 2010?

#22 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 września 2010 - 09:04

tak czytam ten wątek bo byłem wczoraj u koleżanki co ma starszego macbooka tego ze srebrną klawiaturą, a ja chcę kupić tę wersję najnowszą mid 2010. Czy w niej też występują takie problemy? Dodam, że mnie czasem i mój samochód potrafi kopnąć prądem jak do niego wsiadam i top nie dlatego, że mnie nie lubi :) chyba po prostu jak potrę ręką o coś bawełnianego lub wełnianego to wyładowanie przenosi się na metal i dlatego te rzeczy kopią. Jak to jest w przypadku tej wersji mbp mid 2010?

Jesli komputer "kopie", to jest to ewidentnie wada konstrukcyjna i dotyczy tylko poszczegolnych egzemplarzy. Wtedy sprzet sie wymienia i gotowe. A jesli czujes lekki przeplyw pradu wodzac palcem po obudowie, to jest to wina ladowarki. Na oryginalnej tego problemu nie mialem, ale kiedy urwal sie kabel, kupilem nie-applewoska, i od tego czasu to czuje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych