Finder Error -10810
Started by
BADy
, 08 Feb 2010 20:50
10 replies to this topic
Posted 08 February 2010 - 20:50
Z powodów których nie znam "wyczyścił mi się" pulpit (jest tylko Dock) a przy próbie otwarcia Findera wyskakuje: "Nie można otworzyć programu Finder -10810". Jest jakiś sposób na reset Findera bez reinstalacji? Jeśli ktoś ma pomysł, pliss
Posted 08 February 2010 - 21:08
Załóż nowe konto użytkownika, zaloguj się na nie i daj znać czy na nim jest wszystko dobrze. Będziemy wtedy wiedzieli czy coś jest źle na Twoim koncie czy w całym systemie i pomyślimy co dalej.
Przypomnij sobie co robiłeś tuż przed problemem, może uruchamiałeś onyx, czyściłeś system, przywracałeś z Time Machine, instalowałeś/usuwałeś jakieś programy, itp. Problemy same z siebie się nie biorą raczej.
Miejsce na dysku jest? Nie zapchałeś go przypadkiem do oporu?
Restartowałeś system?
To nie musi być spowodowane problemem tylko z Finderem, ale jak chcesz go zresetować to usuń:
~/Library/Preferences/com.apple.finder
~/Library/Caches/com.apple.finder
i potem z konsoli
$ killall Finder
Po tym będziesz musiał ustawić findera ponownie, bo wszystkie zmiany w jego preferencjach będą utracone.
Posted 08 February 2010 - 22:35
Poczytałem
W rzeczy samej znany problem a przede wszystkim "...If i can not open finder and have no desktop icons, how do i get to the files to delete them..."
A co robiłem w tym czasie? Chciałem coś wyrzucić do kosza...
A konkretnie teczkę wyjętą z "dmg".
Posted 08 February 2010 - 22:44
Terminal?...
Posted 08 February 2010 - 22:50
No może i terminal ale skoro sam na to nie wpadłem to znaczy również (trochę mi wstyd
) że sam sobie z tym nie poradze
Chyba. A tymczasem z drugiego konta Finder działa... Zaraz zobaczymy co dalej...
---- Dodano 08-02-2010 o godzinie 22:58 ----
A tymczasem po przelogowaniu na konto główne wszystko wróciło do normy... Jak miło. Ciekawe czy na długo
---- Dodano 09-02-2010 o godzinie 10:05 ----
Następnego dnia rano dalej wszystko OK więc dzięki za wskazówki
---- Dodano 08-02-2010 o godzinie 22:58 ----
A tymczasem po przelogowaniu na konto główne wszystko wróciło do normy... Jak miło. Ciekawe czy na długo
---- Dodano 09-02-2010 o godzinie 10:05 ----
Następnego dnia rano dalej wszystko OK więc dzięki za wskazówki
Posted 10 February 2010 - 12:56
Przed chwilą mi się pojawiło w RSS od OSX Daily, zobacz może coś pomoże
Mac Error 10810 - OS X Daily
Mac Error 10810 - OS X Daily
Posted 29 March 2010 - 13:14
reset kompa pomaga- a bylem w trakcie bicia rekordu długości włączenia
już miałem 13 dni prawie ;D
nie wiem czemu Wam tak długo trzymają maki- 90 dni albo i dłużej, u mnie zawsze średnio po 5 dniach zaczynał wariować, dopiero teraz (7 mies po kupnie) po 12 dniach normalnie chodził aż do -10810 ;/
Posted 29 March 2010 - 17:49
@paparazzi
W innym wątku na forum wspomniałem o podobnym problemie, o którym Ty piszesz. Nie wiem jak innym Użytkownikom udaje się osiągnąć kilkutygodniowe czasy pracy systemu, a mnie po około tygodniu Finder, jak to określiłeś, wariuje i w większości wypadków wita mnie wspomnianym w temacie błędem -10810.
Posted 03 April 2010 - 19:11
Zdarza się, obecnie jest tylko z tym problem. Może chodzić miesiąc, a tu sru po podłączeniu innego dysku. Strasznie to irytujące, zwłaszcza, że Leo nie miał z tym problemu.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users