Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Finder Error -10810

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 BADy

BADy
  • 3 posts

Posted 08 February 2010 - 20:50

Z powodów których nie znam "wyczyścił mi się" pulpit (jest tylko Dock) a przy próbie otwarcia Findera wyskakuje: "Nie można otworzyć programu Finder -10810". Jest jakiś sposób na reset Findera bez reinstalacji? Jeśli ktoś ma pomysł, pliss :)

#2 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 08 February 2010 - 21:08

Załóż nowe konto użytkownika, zaloguj się na nie i daj znać czy na nim jest wszystko dobrze. Będziemy wtedy wiedzieli czy coś jest źle na Twoim koncie czy w całym systemie i pomyślimy co dalej. Przypomnij sobie co robiłeś tuż przed problemem, może uruchamiałeś onyx, czyściłeś system, przywracałeś z Time Machine, instalowałeś/usuwałeś jakieś programy, itp. Problemy same z siebie się nie biorą raczej. Miejsce na dysku jest? Nie zapchałeś go przypadkiem do oporu? Restartowałeś system? To nie musi być spowodowane problemem tylko z Finderem, ale jak chcesz go zresetować to usuń: ~/Library/Preferences/com.apple.finder ~/Library/Caches/com.apple.finder i potem z konsoli $ killall Finder Po tym będziesz musiał ustawić findera ponownie, bo wszystkie zmiany w jego preferencjach będą utracone.

#3 sandr

sandr
  • 161 posts

Posted 08 February 2010 - 21:15

Poczytaj sobie tutaj, problem jest (Apple) znany...

#4 BADy

BADy
  • 3 posts

Posted 08 February 2010 - 22:35

Poczytałem ;) W rzeczy samej znany problem a przede wszystkim "...If i can not open finder and have no desktop icons, how do i get to the files to delete them..." A co robiłem w tym czasie? Chciałem coś wyrzucić do kosza... ;) A konkretnie teczkę wyjętą z "dmg".

#5 sandr

sandr
  • 161 posts

Posted 08 February 2010 - 22:44

Terminal?...

#6 BADy

BADy
  • 3 posts

Posted 08 February 2010 - 22:50

No może i terminal ale skoro sam na to nie wpadłem to znaczy również (trochę mi wstyd ;)) że sam sobie z tym nie poradze ;) Chyba. A tymczasem z drugiego konta Finder działa... Zaraz zobaczymy co dalej...

---- Dodano 08-02-2010 o godzinie 22:58 ----
A tymczasem po przelogowaniu na konto główne wszystko wróciło do normy... Jak miło. Ciekawe czy na długo ;)

---- Dodano 09-02-2010 o godzinie 10:05 ----
Następnego dnia rano dalej wszystko OK więc dzięki za wskazówki :)

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 10 February 2010 - 12:56

Przed chwilą mi się pojawiło w RSS od OSX Daily, zobacz może coś pomoże
Mac Error 10810 - OS X Daily

#8 paparazzi

paparazzi
  • 1006 posts

Posted 29 March 2010 - 13:14

reset kompa pomaga- a bylem w trakcie bicia rekordu długości włączenia :( już miałem 13 dni prawie ;D nie wiem czemu Wam tak długo trzymają maki- 90 dni albo i dłużej, u mnie zawsze średnio po 5 dniach zaczynał wariować, dopiero teraz (7 mies po kupnie) po 12 dniach normalnie chodził aż do -10810 ;/

#9 Krzesicki

Krzesicki
  • 81 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 29 March 2010 - 17:49

@paparazzi W innym wątku na forum wspomniałem o podobnym problemie, o którym Ty piszesz. Nie wiem jak innym Użytkownikom udaje się osiągnąć kilkutygodniowe czasy pracy systemu, a mnie po około tygodniu Finder, jak to określiłeś, wariuje i w większości wypadków wita mnie wspomnianym w temacie błędem -10810.

#10 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 April 2010 - 19:11

Zdarza się, obecnie jest tylko z tym problem. Może chodzić miesiąc, a tu sru po podłączeniu innego dysku. Strasznie to irytujące, zwłaszcza, że Leo nie miał z tym problemu.

#11 Newstad

Newstad
  • 665 posts

Posted 03 April 2010 - 19:23

Był już na forum taki sam temat, jest nawet rozwiązanie: klik.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users