Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini czy Mini Server ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 rafaello87

rafaello87
  • 403 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 08 lutego 2010 - 16:50

Witam, Zwracam się do was o pomoc w doborze sprzętu. Planuję sobie jaki sprzęt wykorzystać w nowym lokalu. Zajmuję się grafiką, flashem (Fl, Ps, Ai .. itp). Maszyną do pracy będzie iMac "27. Do tego dokupię Time Capsule jako router i dysk do backup'u. Chciałbym również postawić coś w rodzaju serwera plików. Widzę to tak: Mac Mini (serwer plików) i iMac podpięte do TC raczej przez ethernet (myślałem o 802.11n ale nie wiem czy się nada). I teraz pojawia się pytanie czy kupić zwykłego Maca Mini czy jego wersję serwerową. Oto moje wymagania. 1. Mac Mini jako serwer plików będzie przechowywał moje prace, materiały...itp., z których będę na bieżaco korzystał. 2. Pliki z serwera powinny być backupowane na TC (poprzez Time Machine) 3. Bardzo ważną rzeczą jest bym miał dostęp do plików z serwera, gdy wrócę do domu. Chciałbym żeby nie wymagało to ode mnie ciągłych/cyklicznych konfiguracji itp. Czyli włączam w domu Macbooka i powiedzmy na pulpicie mam "zmapowany" folder, który jest tym folderem z moimi pracami. 4. Możliwe, że będę chciał również postawić prosty serwer www. (Mam hosting zewnętrzny, ale kto wie co się może przydać ). Zastanawiam się czy Mac OS X 10.6 Server będzie dla mnie bardziej przydatny, ułatwi zarządzanie tym wszytkim, udostępni lepszy/wygodniejszy dostęp do plików poprzez internet. Czy do tak prostych rzeczy wystarczy mi zwykły SL (który utożsamiam ze "zwykłym" Mac'iem Mini)?? Powiedzcie co o tym myślicie??

#2 rafals

rafals
  • 418 postów

Napisano 08 lutego 2010 - 17:20

SL spokojnie wystarczy. Do tego co wymieniles jak bys chcial stawiac server Ksiazek kontaktowych, kalendarzy to do itp to moze snow server by sei przydal ale ftwoim wymaganiom sprosta zwykly mini bez problemow.

#3 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2010 - 19:51

Mógłbyś kupić jakiś totalnie tani Mac Mini na allegro i wymienić w nim dysk na większy. Albo dokupić zewnętrzny na FV z tym że nie wiem czy by się backupował z TC. Z drugiej strony, jeśli nie szkoda ci kasy, nie lubisz się grzebać w bebechach komputerowych i chcesz mieć bardziej przyszłościowe rozwiązanie polecałbym Mini Server. Osobiście jakbym miał prowadzić własną firmę, to bym zainwestował już jednak w Server.

#4 McYack

McYack
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2010 - 19:55

Mini Server. Postawisz sobie server VPN i w domu bedziesz sie łączycz z VPNem zeby miec dostep do plikow

#5 AlBundy

AlBundy
  • 166 postów

Napisano 08 lutego 2010 - 21:03

Mógłbyś kupić jakiś totalnie tani Mac Mini na allegro i wymienić w nim dysk na większy. Albo dokupić zewnętrzny na FV z tym że nie wiem czy by się backupował z TC.

Do zwyklego Mini tez mozna wlozyc dwa dyski. Obecnie mozna miec 1.64TB w srodku Mini za mniejsze pieniadze niz Mini Server.

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 08 lutego 2010 - 21:05

Do zwyklego Mini tez mozna wlozyc dwa dyski. Obecnie mozna miec 1.64TB w srodku Mini za mniejsze pieniadze niz Mini Server.

Ale wtedy nie będziesz miał systemu w wersji Serwer, prawda?

#7 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2010 - 21:06

Wiem. Napisałem to w pierwszej opcji, pominąłem tylko fakt że można dołożyć drugi dysk bo wiąże się to jednak z jeszcze większym kombinowaniem. ;)

#8 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 10 lutego 2010 - 23:56

1. jak zdecydujesz się na macmini server to nie potrzebujesz, ani Timecapsule, ani w ogóle żadnej aiportxxxstation z maca. Server sam w sobie pełni funkcję routera i TC. 2. Jak potrzebujesz tylko!!! server plików to wystarczy Ci aiport basestation + dysk usb 3. Jak potrzebujesz serwer www, pracę grupową, wspólne kalendarze, książki adresowe, bazy danych, serwer mailowy, vpn itd - to kup macmini serwer - w pełni funkcjonalny. 4. Minusy - interfejs jest angielsko polski (nie do końca spolszczony), brak iLife (trzeba dokupić), dokumentacja tylko po angielsku 4. plusy - jeśli potrzebujesz serwer i do tego ma on współpracować z klientami mac - bardzo dobra cena jak na tak duże możliwości

#9 martig

martig
  • 419 postów

Napisano 07 marca 2010 - 13:12

Rozumiem że chodzi Ci o włożenie dodatkowego dysku w miejsce napędu DVD. Tylko gdzie dostać takie przejściówki?

#10 sowalski

sowalski
  • 299 postów
  • SkądLegnica, PL

Napisano 07 marca 2010 - 14:00

Rozumiem że chodzi Ci o włożenie dodatkowego dysku w miejsce napędu DVD. Tylko gdzie dostać takie przejściówki?

w polsce raczej tego nie kupisz ;(. Tu masz duskusje na temat tego patentu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych