Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

eMac G4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 26 sierpnia 2005 - 20:59

Najbardziej dostępny system G4.

[center:087dd7525d]Dołączona grafika [/center:087dd7525d]

W jakich zastosowaniach najlepiej się sprawdza?
Jakie są jego największe zalety, a jakie wady ?
Czym ogranicza, a w jakich dziedzinach daje wielkie możliwości ?
Co warto dokupić, a z czym można się wstrzymać ?
Czym kierowaliście się przy zakupie ?
Jakie wrażenie robi na znajomych ?

Zapraszam posiadaczy do wypowiadania się.

#2 jarema

jarema
  • 33 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2005 - 21:37

Ach ten eMac Kupiłem go dokładnie rok temu. G4 1.25, combo, radek 9200, hdd 40MB. Kosztowal 4 tyiące. Dużo? Kolega powiedział: za tyle moglem ci zlozyc najlepszego peceta. (Juz nie jestesmy kumplami). Kupilem do domu, do zwyklych codziennych nudnych zadan: biurowo-muzyczno-internetowo-rozrywkowych. I nie zawiodlem sie. Mimo, ze maczek ma juz roczek, to niewiele sie postarzal. Troche dorósł, a ja troche sie przy nim nauczylem. Co do wad. Wszyscy wytykaja monitor. Monitor, jak monitor. Zwykly z kineskopem. Wedlug mnie czas lcd jeszcze nie nadszedl. Jeszcze chyba nie ta jakosc. (mam na mysli monitory za 1000 zlotych). Przyzwyczajony jestem do takich, "staromodnych" monitorow. Troche jest glosny. To fakt. To ten wentylator. Ale to dzieki niemu chlodzi sie. Mozna bez obaw wsadzic wiekszy dysk i nie zagotuje sie (podobno tak bylo w imacach g3). Mozna tez powiedziec, ze jest jak pierwszy imac, tyle ze to G4. Swoja droga, nie wiem skad przyjelo sie, ze eMac to komputer na rynek edukacyjny. To znaczy wiem, z nazewnictwa. Ale to po prostu domowy komputer, nie gorszy od "lampki". Oczywiscie rozbudowa. Wsadzilem dysk 120Gb, superdrive'a i dolozylem 512MB ramu. Teraz jest 768 i jest pieknie. Neostrada - czasami udostepniam siec z eMaca do mojej starej A4000T, ale ona juz jest raczej na to za stara.:( -skaner, drukarka. Szkoda tylko, ze nie mozna dorzucic choc 32Mb vramu. Kiedys, stanie sie to przeszkoda nie do obejscia. Wrazenia? Pytaja: gdzie masz stacje dyskow i cdrom. A ja na to: ni mam. Na serio, to kazdy maczek robi wrazenie. pozdrawiam

#3 dziurawy

dziurawy
  • 19 postów
  • SkądWieliczka

Napisano 19 grudnia 2005 - 12:18

Mój eMac w lutym będzie miał rok :lol: Trochę się zmartwiłem jak zaraz po tym moim zakupie "nadejszła" linia podkręconych eMacków .. ale już nie mogłem czekac no to mam ... Zalety: - mój 4 latek może spokojnie pokazywać palcami co mu się podoba, gdzie należy kliknąć itd, cały ekran jest pod koniec dnia naznaczony śladami małych palców - nie boję się o matrycę (dlatego też podjąłem decyzję o zakupie crt) - do domowych zastosowań - jeszcze nie postawił mnie pod ścianą, ze czegoś się nie da - duży plus (internetowo, przeglądanie zdjęć , robienie filmików - czyli zabawa z iAplikacjami; innych filmów na nim nie oglądam bo nie mam czasu - ale próbowałem i da się oglądać - bez żadnych problemów - łatwość rozbudowy (zwiększenie dysku, dołożenie pamięci, możliwość instalacji modułu wew. bluetooth - tak bez problemu się da i nie takie to ustrojstwo drogie - ok. 50 dolarów netto) - generalnie zadowala mnie w każdym calu - polecam go każdemu kto świadomie wybierał będzie monitor crt. Wady: - szum od wentylatora :cry: - poszperałem po sieci - można coś z tym zrobić ale już się przyzwyczaiłem i nie będę "dłubał" Jeśli bierze się pod uwagę, że jest to monitor crt to zarówno waga jak i gabaryty nie stanowią wady. Grałem na nim w jedną grę -taka jednoosobowa strzelanka - bez problemów. Ale, że nie mam czasu na zagłebianie się w gry, to też ich nie kupuję i nie gram - więc jak eMaczek się spisuje w tej roli - dokładnie nie mogę się wypowiadać. Karta 9200 na pewno większość gier obsłuży. Design - robi wrazenie na każdym PC manie :lol: Bo dlaczego nie.. jest ładny - taki jak na zdjęciu. Z podstawką byłby pewno ładniejszy, ale niestety jest moim zdaniem za droga :cry: Może kiedyś sobie kupię - będzie wtedy więcej miejsca na biurku. Co warto dokupić? Na razie czeka mnie zakup dodatkowej pomięci i SD 8) Z 1GB RAM każdy mac się dobrze czuje. Zabawa z iMovie kiedyś będzie musiała skończyć się nagraniem filmu, a dodatkowa pamięć przyspieszy obróbkę klipów i wstawianie efektów - po co czekać dłużej jak można krócej. Jeśli kogoś denerwują kable - a mnie już powoli zaczynają denerować te od klawiatury i myszki - to wew. moduł bluetooth z antenką jest następną pozycją do zakupu. Można oczywiście kupić zewnętrzny D-Link ale "chodzą" o tym różne opinie - za ok. 220 zł można domniemywać, że wew. niebieski moduł da nam tzw. święty spokój... a dodatkowo zadba o nasze poczucie estetyki (nic nie wystaje, nie trzeba wpinać) pozdrawiam eMac G4 1,25; 512 MB; 40 GB; CD-RW

#4 ghost84

ghost84
  • 1 postów
  • SkądBukowno

Napisano 29 marca 2006 - 19:32

Jeżeli chodzi o mnie to ja jestem początkującym mac userem wiec zawiele nie zabłyszczę:). Mój eMaczek daje rade jak narazie jest ok bawilem się troszku w iMove i iDvd nagrywale przerabiłem odlot.Draźnią mnie troszke te fale przy monitorze jak sie da na full a tak pozatym to Kosmos!! Pozdrawiam: eMac G4 1,42 ;512 MB; 160 GB;SD

#5 Sebastian

Sebastian
  • 336 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 29 marca 2006 - 20:18

eMac G4 1.25 756 Mb RAM To moj pierwszy mak i mam go juz chyba ponad 2 lata. Sprawdza sie dobrze we wszystkim :wink: a tak powaznie to sluzy mi glownie jako narzedzie do grafiki i rozrywki i radzi sobie znakomicie, wiadomo ze troszke sie zamuli przy plikach ponad 100 mb w photoshopie czy illustratorze, aktualnie mam otwrate 11 aplikacji i co chwila zmieniam okna za pomoca expose. Bawilem sie nawet w 3d i edycje video, nie byly to jakies wielkie projkety ale do opanowania takich programow w zupelnosci mi wystarcza. Zalety co do modelu to design a z wadami sie troche przyczepie i rozpisze : pierwszy model jaki dostalem mial krzywa ramke ekranowa tak ze jak dol byl wypoziomowany u gory byla roznica miedzy lewym a prawym rogiem o jakies 4 mm a wiec ogromna ! odeslalem go oczywisiscie i dostalem model z mniejsza wada jakies 1,2 mm - tu juz mozna tak ustawic aby sie nie rzucala w oczy, druga to dosc glosny wentylator, a trzecia to wbudowane glosniki od ktorych obraz troszke faluje przy najglosniejszym odsluchu. Niezbedny jest oczywisice zakup ramu jak w kazdym maku trzeba dolozyc zeby wykorzystac to co juz mamy. Przy zakupie kierowalem sie cena, wtedy to bylo kolo 4000 z dodtakowym 512 mb ramu i byl najtanszym modelem. Reakcja znajomych : gdzie pudlo, gdzie cdrom, nie masz stacji dyskietek ? hehehe :wink: wiekszosc osob ktora sie do niego przysiadla nie majaca stycznosci wczesniej z makiem jezdzila po docku od prawej do lewej zachwycajac sie efektym powiekszania ikon :wink: na kobiety najbardziej dziala prognoza pogody na caly tydzien w dashbordzie :wink:

#6 Adrian Szeler

Adrian Szeler
  • 39 postów

Napisano 20 września 2006 - 09:03

eMac 1,42, Combo, 1Gb Ram, 80 hdd Posiadam eMaczka od roku, na poczatku w wersji z 256 ramu, potem dokładka 512 i niespelna miesiac temu zmiana 256 na 512, wiecej sie nie da a szkoda.... Bardzo przystepny i naprawde wielofunkcyjny komputer. Fotki obrabiane przeze mnie sa duze waga od 50 do 600 Mb i jak do tej pory nie narzekam... poza tym iTunes super sprawa... ogolnie komp zrobil na mnie duze, pozytywne wrazenie.... ladny design, stabilnosc, do monitora sie nie doczepiam bo mi odpowiada i spelnia oczekiwania, brakuje mi troche super driva ale jakos jeszcze wytrzymuje..kabelki z klawiatury i myszy troche przeszkadzaja, ale mysle ze to kwestia czasu i sytuacja sie zmieni... Jedyna sprawa ktora mnie irytuje to trzask zamykajacej sie pokrywy z napedu, poza tym to same superlatywy... Po roku pracy zapomnialem co to jest format i instalka systemu od zera, chociaz przy zrobieniu polonizacji skaner odmowil posluszenstwa i przestal dzialac - (ale to nie wina kompa tylko programu) zmuszony bylem wrocic do angielskiej wersji os i od tej pory jest tylko przyjemna i spokojna praca...

#7 zasina

zasina
  • 159 postów
  • SkądKrobia / Gostyń

Napisano 20 września 2006 - 22:15

Ja mogę ocenić eMaka tylko w kwestii pracy na nim w szkole - po prostu świetny komputer, jeśli chcę się kogoś zainteresować Makami i pokazać mu ich możliwości :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych