Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[3G - od 3.0.1 do 3.1.2] ERA - nie moge aktywować

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 Xor

Xor
  • 21 posts

Posted 07 February 2010 - 00:07

Witam

mam taki sprzęt - 3G 8g Era jeden z pierwszych

na wszystkich softach od 2.0 po 3.0 śmigał przez rok jak marzenie.
a to podkładki, potem yelowsn0w, aż ciach era zdjęła sima przez itunes przy okazji softu 3.0

wszystko cacy aż zachciało mi się poprawek i zapodałem 3.0.1.
nie aktywował się, widzi wszystkie sieci w menu "operator" [Era, POL, PLUS, Orange, 26016]
gdy znajduje sie w zasięgu 2g pokazuje "E", w zasięgu 3g pokazuje "3g". ale 0 kresek lub brak sieci.
widzi i czyta karty ery, orange, play, plus, heyah, asda[uk] , ale brak sieci.

redsn0w nic nie pomagał [czasem odpalał play na sieci POL, ale wystarczyło na chile załapać siećplus i koniec - tylko przywracaniepowodowało ze znowi na chwilę łapał POL ]

na sofcie 3.1.2 brak sieci lub 0 kresek i era ,na blackra1n - brak sieci lub 0 kresek

nie chce aktywować przez itunes nawet na karcie ery[heyah]

przeczytałem nie tylko polskie forum ale i szukałem gdzie indziej - nie znalazłem takiego przypadku.
może słabo szukałem.

mam tylko kilka pomysłów

1 zablokowany imei - ktoś sie spotkał z taką sytuacją? w ogóle blokuje ktoś imei ? jak to sprawdizć?
2 padnięty sprzęt - ale jakoś tak dziwnie że widzi sieci ale się nie chce logować, może walnięte nadawanie?

oba wydają się sensowne ale dyskwalifikuje je fakt że nikomu oprócz mnie to się nie zdarzyło.

czy ktoś miał podobny przypadek? proszę o ratunek bo już wymiękam walczę z tym odkąd wyszedł 3.0.1

majkool
Nazwa tematu poprawiona.

#2 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 07 February 2010 - 00:21

no jak imei zablokowany to telefon musi byc kradziony no ale kupiles go w erze nie na allegro, powiedz czy dziala ci Wifi i bluetooth, czy masz w zakladce "To Urządzenie" w ustawieniach: wylacz 3g Wejdz w telefon i zadzwon pod *3001#12345#*, wybierz potem GSM Cell Env -> GSM Cell Info -> GSM Serving Cell i powiedz czy sa jakies wartosci, czy tez unknown i napisz tu. Tam jest tez zakladka neighbour cells sprawdz czy cos tam jest 1. adresy MAC WiFi i bluetooth, wersje basebandu(modemu) 2. sprobuj wejsc w ustawienia-> ogolne -> wyzeruj -> wyzeruj ustawienia sieciowe wydaje mi sie ze za kazdym razem wgrywales backup z itunes, i nie ustawiales telefonu jako nowy... Jesli powyzsze dzialania nie pomaga zrob tak: 1. Skopiuj wiadomosci, kontakty, wszystko co ci potrzebne recznie przez SSH. 2. Zrob restore do 3.1.3 3. Ustaw nowy telefon nie przywracaj go z kopii zapasowej 4. Nie rob jb i sprawdz czy dziala

#3 Xor

Xor
  • 21 posts

Posted 07 February 2010 - 00:44

kupiłem na umowę kupna sprzedaży spisywałem wszystko z dowodu i patrzyłem w prawku. zanim sprzedawcę oskarżę chce być 100% pewny ze to IMEI bo fałszywe oskarżenie to nie ja conkerkh napisał : "wydaje mi sie ze za kazdym razem wgrywales backup z itunes, i nie ustawiales telefonu jako nowy" na początku tak, ale zaraz potem przesiadłem sie na inny telefon a tutaj zacząłem kombinować "na czysto" ustawienia-> ogolne -> wyzeruj -> wszystko nic nie daje wgranie softu nowego bez przywracania i bez JB nie pomogło już 2 razy, w przypadkach 3.01->3.1 oraz 3.1->3.1.2 za każdym razem robiłem wszystko jak bozia przykazała po applowemu. dopiero jak nie zadziałało testowałem nowe narzędzia JB/unlock na razie daruje sobie nowy baseband z 3.1.3 - wiem że teoretycznie z ery wiec luz, ale nie lubię pochopnych ruchów. WIFI śmiga pięknie, bluetooth o ile pamietam też dane z "to urządzenie" sim heyah sieć Era wersja 3.1.2 (7D11) operator Era 5.0 numer seryjny 83831MXXXXX model MB489PL WIFI 00.21.e9.99.f6.XX bluetooth 00.21.e9.99.f6.XX [wifi -1] imei 01 171200 303xxx x firmware modemu 05.11.07

#4 majkool

majkool
  • 4385 posts
  • SkądPolice

Posted 07 February 2010 - 00:52

Rozumiem, że używasz ulstrasn0w bądź blacksn0w?

#5 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 07 February 2010 - 00:55

kupiłem na umowę kupna sprzedaży spisywałem wszystko z dowodu i patrzyłem w prawku.
zanim sprzedawcę oskarżę chce być 100% pewny ze to IMEI bo fałszywe oskarżenie to nie ja

conkerkh napisał : "wydaje mi sie ze za kazdym razem wgrywales backup z itunes, i nie ustawiales telefonu jako nowy"

na początku tak, ale zaraz potem przesiadłem sie na inny telefon a tutaj zacząłem kombinować "na czysto"
ustawienia-> ogolne -> wyzeruj -> wszystko nic nie daje

wgranie softu nowego bez przywracania i bez JB nie pomogło już 2 razy,
w przypadkach 3.01->3.1 oraz 3.1->3.1.2 za każdym razem robiłem wszystko jak bozia przykazała po applowemu. dopiero jak nie zadziałało testowałem nowe narzędzia JB/unlock

na razie daruje sobie nowy baseband z 3.1.3 - wiem że teoretycznie z ery wiec luz, ale nie lubię pochopnych ruchów.

WIFI śmiga pięknie, bluetooth o ile pamietam też

dane z "to urządzenie"
sim heyah

sieć Era
wersja 3.1.2 (7D11)
operator Era 5.0
numer seryjny 83831MXXXXX
model MB489PL
WIFI 00.21.e9.99.f6.XX
bluetooth 00.21.e9.99.f6.XX [wifi -1]
imei 01 171200 303xxx x
firmware modemu 05.11.07

wyglada na to ze baseband sprawny dobra jeszcze ostatnia sprawa, z tego co rozumiem wyszukuje ci sieci?

zrob to:

wylacz 3g
Wejdz w telefon i zadzwon pod *3001#12345#*, wybierz potem GSM Cell Env -> GSM Cell Info -> GSM Serving Cell i powiedz czy sa jakies wartosci, czy tez unknown i napisz tu. Tam jest tez zakladka neighbour cells sprawdz czy cos tam jest

to neighbour cells jest dosc wazne pokaze czy twoj iphone widzi nadajniki wiec bedziemy wiedziec czy baseband sprawny, napisz jak sprawdzisz

---- Dodano 07-02-2010 o godzinie 00:56 ----

Rozumiem, że używasz ulstrasn0w bądź blacksn0w?

po co mu to skoro ma telefon z ery i wie ze nie ma na nim simlocka pisal o tym

#6 Xor

Xor
  • 21 posts

Posted 07 February 2010 - 00:59

majkool

tak, testowałem każdy nowy unlock jak tylko się pojawiał , przez pół roku już z tym walcze więc przerzuciłem troche tych unlocków. w międzyczasie znajomym odblokowywałem nie-erowe 3g z sukcesem więc metoda była dobra.

aktualnie jest blackra1n i spod blackra1na zainstalowany "SN0W - Unlock by geohot"

po restarcie wyświetla :

"czekam na aktywacje
to może trochę potrwać"

---- Dodano 07-02-2010 o godzinie 03:07 ----
gsm servc

c1 value wacha się 13 - 20
MA dedicated arfcn 65535
band "g"
Rx quality Unknown
mobile allocation 0
rsii 22-25
c2 value 17-20
arfcn 20
bsic 12

neighbour cells
6 sztuk

#7 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 07 February 2010 - 01:19

majkool

tak, testowałem każdy nowy unlock jak tylko się pojawiał , przez pół roku już z tym walcze więc przerzuciłem troche tych unlocków. w międzyczasie znajomym odblokowywałem nie-erowe 3g z sukcesem więc metoda była dobra.

aktualnie jest blackra1n i spod blackra1na zainstalowany "SN0W - Unlock by geohot"

po restarcie wyświetla :

"czekam na aktywacje
to może trochę potrwać"

---- Dodano 07-02-2010 o godzinie 03:07 ----
gsm servc

c1 value wacha się 13 - 20
MA dedicated arfcn 65535
band "g"
Rx quality Unknown
mobile allocation 0
rsii 22-25
c2 value 17-20
arfcn 20
bsic 12

neighbour cells
6 sztuk

no to mamy pewnosc ze dziala ci wlasciwie wszystko, a mozesz z tego telefonu dzwonic? no bo ewidentnie dziala ci wszystko, mozesz sprobowac uzyc karty z wylaczanym zadaniem pinu, ustaw tak moze cos to da

wywal blacksn0w zaden unlock jest niepotrzebny to tylko psuje prace telefonu (ten unlock geohota usun)

zastanawiam sie czy nie masz czegos z antenami np nie sa na stykach sfajczone i przez to nie bardzo chca zasieg lapac, ciezko stwierdzic tak trzeba by telefon rozbierac, napewno plya glowna sama w sobie(chipy) jest sprawna

#8 majkool

majkool
  • 4385 posts
  • SkądPolice

Posted 07 February 2010 - 01:44

Po prostu chciałem sprawdzić czy to coś zmieni, ale widzę, że jednak jest to dość nie ciekawy problem...

#9 Xor

Xor
  • 21 posts

Posted 07 February 2010 - 01:49

rozbierać telefon ? to dla mnie nie problem, pytanie tylko jaki to ma sens , szkoda rysować uszczelkę na darmo. nie widzę przyczyny w antenie - przecież widzi sieci. poza tym tutaj nigdzie nie ma styków - są gniazda zatrzaskowe pozłacane, tam się kurz nie dostaje jeśli błąd sprzętowy [raczej nie] to nie sądzę żeby to były gniazda - no chyba z e znacie przypadki wyczyszczenia gniazd i zniknięcia problemów. pozatym 112 działa jak marzenie - czysty dźwięk "dyżurny komendy policji w ****" [przepraszam panie dyżurny :( ]

wywalenie blacksn0w - nic nie da, przecież najpierw sprawdzałem na czysto.

nie działają wychodzące ani przychodzące, nie działają sms'y
wszystkie karty testowane były sprawdzane bez żądania pin.

#10 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 07 February 2010 - 01:54

rozbierać telefon ? to dla mnie nie problem, pytanie tylko jaki to ma sens , szkoda rysować uszczelkę na darmo. nie widzę przyczyny w antenie - przecież widzi sieci. poza tym tutaj nigdzie nie ma styków - są gniazda zatrzaskowe pozłacane, tam się kurz nie dostaje jeśli błąd sprzętowy [raczej nie] to nie sądzę żeby to były gniazda - no chyba z e znacie przypadki wyczyszczenia gniazd i zniknięcia problemów. pozatym 112 działa jak marzenie - czysty dźwięk "dyżurny komendy policji w ****" [przepraszam panie dyżurny :( ]

wywalenie blacksn0w - nic nie da, przecież najpierw sprawdzałem na czysto.

nie działają wychodzące ani przychodzące, nie działają sms'y
wszystkie karty testowane były sprawdzane bez żądania pin.

dawaj jeszcze raz do dyzurnego i spytaj czy maja telefon o imeiu twoim jako skradziony
mozesz tez to sporobowac: Downgrade iPhone 3G Firmware 3.1 Baseband 05.11.07 to 04.26.08 | Redmond Pie

#11 Xor

Xor
  • 21 posts

Posted 07 February 2010 - 02:01

dawaj jeszcze raz do dyzurnego i spytaj czy maja telefon o imeiu twoim jako skradziony

oj wydaje mi się że nie ma takiej możliwości. o ile wiem trzeba pójść z telefonem i jak kradziony to od razu zabierają i każdą składać zeznania - dziękuje bardzo za 1000 pln ganiać się po sądach, raz się nie stawie i będzie 1000 pln kary, nie mam czasu na to. jeśli jesteś 100% pewien że tak można zdobyć anonimowo informację o IMEI to zadzwonie.

szczerze wątpię w problem imei - toż to nie jest jedyny zablokowany imei w Polsce !!!!!
ktoś by znał objawy, umiał sprawdzić, komuś by się powtórzyły.

#12 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 07 February 2010 - 02:24

oj wydaje mi się że nie ma takiej możliwości. o ile wiem trzeba pójść z telefonem i jak kradziony to od razu zabierają i każdą składać zeznania - dziękuje bardzo za 1000 pln ganiać się po sądach, raz się nie stawie i będzie 1000 pln kary, nie mam czasu na to. jeśli jesteś 100% pewien że tak można zdobyć anonimowo informację o IMEI to zadzwonie.

szczerze wątpię w problem imei - toż to nie jest jedyny zablokowany imei w Polsce !!!!!
ktoś by znał objawy, umiał sprawdzić, komuś by się powtórzyły.

Pewnie by SMS przyszedł ze tel kradziony... Nie wiem rób jak chcesz nie mam pomysłów jak możesz to weź drugiego ipa i zobacz czy inna płyta główna działa w Twojej obudowie i czy twoja płyta główna działa lepiej w innej o zasięg chodzi

#13 Xor

Xor
  • 21 posts

Posted 07 February 2010 - 02:33

ok, sprawdzam imei:

International Numbering Plans

Type Allocation Holder Apple
Mobile Equipment Type Apple iPhone 3G
GSM Implementation Phase 2/2+
IMEI Validity Assessment >|< Very likely [wszystko wskazuje ze to nie imei]

może znajdzie się ktoś ze starą nokią dct3 żeby wpisać mój imei i sprawdzić czy działa?
to jedyna szybka i pewna metoda według mnie

/edit
conkerkh napisał

"weź drugiego ipa i zobacz czy inna płyta główna działa w Twojej obudowie i czy twoja płyta główna działa lepiej w innej o zasięg chodzi"

nonsens, wina ewidentnie w płycie - imei, soft, lub baseband - 112 działa więc reszta osprzętu jak bateria, anteny - odpada

#14 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 07 February 2010 - 10:53

ok, sprawdzam imei:

International Numbering Plans

Type Allocation Holder Apple
Mobile Equipment Type Apple iPhone 3G
GSM Implementation Phase 2/2+
IMEI Validity Assessment >|< Very likely [wszystko wskazuje ze to nie imei]

może znajdzie się ktoś ze starą nokią dct3 żeby wpisać mój imei i sprawdzić czy działa?
to jedyna szybka i pewna metoda według mnie

/edit
conkerkh napisał

nonsens, wina ewidentnie w płycie - imei, soft, lub baseband - 112 działa więc reszta osprzętu jak bateria, anteny - odpada

Zlacze karty sim coś co ja komunikeju z tel lub imei innej opcji nie ma

#15 Xor

Xor
  • 21 posts

Posted 07 February 2010 - 15:34

Zlacze karty sim coś co ja komunikeju z tel lub imei innej opcji nie ma

świetny pomysł, ktoś może potwierdzić że takie są objawy braku kontaktu na złączu sim? to bym sobie wymienił. wydaje mi się nie możliwe ale cień sensu jest.

#16 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 08 February 2010 - 00:33

świetny pomysł, ktoś może potwierdzić że takie są objawy braku kontaktu na złączu sim? to bym sobie wymienił. wydaje mi się nie możliwe ale cień sensu jest.

w teorii najlatwiej jakis miernik zdobyc uniwersalny miernik ktory mierzy opor napiecie itd, no i tym zmierzyc opor na kazdym pinie, jak wyjdzie jakis wielki to moze cos byc zwalone ale nie mam pewnosci czy to w ten sposob

#17 Pati007

Pati007
  • 265 posts
  • SkądSuchy Las, PL

Posted 08 February 2010 - 10:49

Xor, blokada IMEI raczej to nie jest... W PL raczej nie jest to aż tak rozbudowane, żeby blokowali we wszystkich sieciach... Jeśli byłaby zgłoszona w Erze kradzież to jeśli by zablokowali to tylko na swoja sieć i wówczas iP z kartami Orange i Plusa powinien i tak działać. A skoro nie działa Ci z żadną siecią to raczej w czymś innym musi byc problem...

#18 Xor

Xor
  • 21 posts

Posted 08 February 2010 - 12:37

Pati007 biorąc pod uwagę że telefon jest legalny to raczej nie jest zablokowany, ale zawsze ktoś mógł w erze pomylić cyferkę.czy w takim razie mam jedynego IP w historii z taką awarią?

#19 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 08 February 2010 - 13:14

Jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Po co gdybać?

#20 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 08 February 2010 - 22:25

Xor, blokada IMEI raczej to nie jest... W PL raczej nie jest to aż tak rozbudowane, żeby blokowali we wszystkich sieciach... Jeśli byłaby zgłoszona w Erze kradzież to jeśli by zablokowali to tylko na swoja sieć i wówczas iP z kartami Orange i Plusa powinien i tak działać. A skoro nie działa Ci z żadną siecią to raczej w czymś innym musi byc problem...

no nie tak nie jest zasadniczo jak imei zablokowany to na wszytskie sieci w pl, dziwne ze na cala europe nie, ale widocznie nie dziela sie blacklista

#21 locsi

locsi
  • 374 posts

Posted 08 February 2010 - 23:19

Moze Apple cos skopalo z Twoim imei kiedy Era odblokowywala telefony ? Dziwne aby port sim sie spalil podczas update z 3.0 do 3.0.1. - choc i tego wykluczuc nie mozna.

#22 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 09 February 2010 - 11:14

A hactivation w redsnow probowales?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users