Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Led Cinema Display 24 - czy warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 lutego 2010 - 16:27

Hej Zastanawiam się nad tym ekranem do MacBook Air. Monitor jest kosztowny, dlatego mam pytanie - czy oprócz efektywnego wyglądu, monitory te oferują przyzwoitą jakość wyświetlania? Z drugiej strony zależy mi na tym monitorze, ponieważ mógłby on zastąpić stację dokującą - chodzi o złącze MagSafe i wbudowany hub USB. Czy ten monitor współpracuje z innymi platformami - innymi słowy, czy ma złącze DVI? pozdrawiam Kal800

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 lutego 2010 - 16:35

nie ma DVI - wystarczy przeczytać Apple - LED Cinema Display - Tech Specs
warto też właśnie zauważyć, że to nie do końca tylko monitor ale i stacja dokująca (głównie o zasilanie chodzi bo monitory z hubem usb też przecież znajdziesz)
no i dodatkowo masz jeszcze kamerkę i mikrofon
i głośniki
jakość pewnie porównywalna do tego co masz w Air

#3 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 lutego 2010 - 16:42

Aira jeszcze nie mam - zdecydowałem się na migrację do Maca i zastanawiam się nad sprzętem - już zdecydowałem się na komputer, ale jeszcze się zastanawiam nad ekranem. Jak nie ma DVI - to czy są jakieś przejściówki pozwalające na podłączenie go do PC - on będzie stał u mnie w biurze i chciałbym, żeby ewentualnie inni też mogli okazjonalnie się podłączyć pod niego. Kal

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 lutego 2010 - 16:51

przejściówka z DVI na mini displayport jest kosmicznie droga więc do PC raczej nie warto

#5 tasak_94

tasak_94
  • 107 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 lutego 2010 - 16:56

ok 180 złociszy.. jak mniemam

Kabel iPod Shuffle USB APPLE (911523850) - Aukcje internetowe Allegro

oczywiście rozmawiamy o oryginalnym // jest błąd w nazwie aukcji ale to to o co chodzi

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 lutego 2010 - 17:15

tasak_94 - ale to nie jest przejściówka pozwalająca podłączyć LED Cinema Display do komputera z DVI
http://mojejabluszko...arego-maka-dvi/

#7 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 06 lutego 2010 - 18:37

Jeśli chodzi Ci _tylko_o_monitor_ - nie warto. Kupiłem "zwykły" panel LCD firmy HP (22 cale, akurat taki mi był najwygodniejszy). Przed zakupem porównywałem dokładnie jakość obrazu z Apple Cinema Display. Nie zauważyłem _żadnej_różnicy_. A cena była 2,5 raza niższa...

#8 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lutego 2010 - 18:58

Dobry panel, np HP jak podał kolega wyżej kosztuje w granicach 2tys zł.
Np ten:
24-calowy panoramiczny monitor LCD HP LP2475w (KD911A4) HP - Sklep komputerowy Hewlett-Packard

Akurat składa się że codziennie pracuję na tym ACD i mogę go polecić z czystym sumieniem. Wbudowane głośniki grają zaskakująco dobrze, można nawet powiedzieć że rewelacyjnie w porównaniu do tego co się zazwyczaj montuje w monitorach.

Pod względem wykonania bije inne monitory na głowę. Wiadomo: szkło+aluminium vs. plexi+plastik. Mam w domu takiego HP 22cale więc mogę sobie porównać.

Jeśli szukałbyś czegoś innego niż ACD, weź koniecznie ze złączem Display Port. Wtedy dokupisz i podłączysz go sobie kablem mDP ->DP. W przeciwnym wypadku czeka cię korzystanie z dużej i nieporęcznej przejściówki.

aha, jeszcze jedno: W cortlandzie np. można kupić ten monitor np. MacBookiem Pro 13.3" w zestawie i kosztuje wtedy 2 786,07 pln. Z racji tego że Air kosztuje podobną cenę, na pewno tez można wynegocjować lepszą cenę niż w cenniku.

#9 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 lutego 2010 - 19:32

Polecam, bardzo dobry i ładny :)

#10 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 20:30

Dobry panel, np HP jak podał kolega wyżej kosztuje w granicach 2tys zł.

Mój panel (HP w2216, 22 cale) kosztował mnie dokładnie 900 zł. OK, trafiłem na jakąś promocję w Euro - ale nie oszukujmy się, _zawsze_ gdzieś jest jakaś promocja...

(...)Pod względem wykonania bije inne monitory na głowę. Wiadomo: szkło+aluminium vs. plexi+plastik.

No dlatego właśnie to zależy, co się chce mieć. Jak _monitor_ (panel) - to nie ma żadnej różnicy. Jak ozdobę na biurko - to faktycznie ACD rządzi ;-)

A mówiąc serio: ja co prawda nie jestem grafikiem i moją podstawową działalnością nie jest obróbka obrazu - ale w codziennym użytkowaniu (także przy np. oglądaniu filmów) nie widzę żadnej różnicy w obrazie ACD i tego, co mam.

Aluminiowa obudowa? Efektowne, ale jakie to ma praktyczne znaczenie? Żadne.

Szkło? No OK, powiedzmy że trudniej zarysować - ale panel LCD to nie laptop, człowiek tego raczej ze sobą nie nosi - a jak stoi spokojnie na biurku, to jak to zarysować?

Moim zdaniem to raczej szpan (ach, to jabłuszko na obudowie... Ach, ta aluminiowa ramka... I ta ŚWIADOMOŚĆ, że TO szkło a nie plastik... ;-)))

#11 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lutego 2010 - 21:14

22" Monitora z matrycą S-IPS, podświetlanego LED nie kupisz za 900 zł nawet w promocji w sklepie "nie dla idiotów". To co masz to zwykła TN'ka czyli najtańsza ale za razem najgorszy typ matrycy. Obecnie kupisz go i za 600 zł. To że nie widzisz różnicy nie znaczy że jej nie ma ;)
Różnica między tymi monitorami jest kolosalna - sprawdzone empirycznie. Jako że zajmowałem się jakiś czas grafiką, zwracam na takie szczegóły uwagę.

Dlatego jeszcze raz odpowiem na pytanie:

czy oprócz efektywnego wyglądu, monitory te oferują przyzwoitą jakość wyświetlania?

Tak, ten monitor posiada bardzo przyzwoitą jakość wyświetlania obrazu. Dodatkowo ma rewelacyjne podświetlenie matrycy - idealnie równomierne.

Dodatkową zaletą jest łatwość utrzymania w czystości gdyż ekran pozbawiony wypukłej ramki ułatwia czyszczenie ;)

#12 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 08 lutego 2010 - 11:05

(...)To że nie widzisz różnicy nie znaczy że jej nie ma ;)
Różnica między tymi monitorami jest kolosalna - sprawdzone empirycznie. Jako że zajmowałem się jakiś czas grafiką, zwracam na takie szczegóły uwagę. (...)

No właśnie o to mi chodzi - powtarzam do znudzenia - że podstawową sprawą jest pytanie "co ci jest potrzebne".

Jeśli jesteś grafikiem i dla ciebie różnica jest wyraźna i istotna - to oczywiście warto zainwestować w te wszystkie bajery (choć pewnie i tak jakby dobrze poszukać, to LCD o takich samych parametrach można by dostać taniej, bo - nie oszukujmy się - przy ACD płaci się dodatkowo za logo na obudowie).

Ale jeśli Twoja praca nie polega na precyzyjnej obróbce grafiki i kolorów, to chyba jednak warto najpierw porównać sobie zanim się wyda 2X tyle... A kolega - autor wątku - nie napisał nam, co na tym LCD będzie robił. :-)

#13 marceliniszpak

marceliniszpak
  • 3 postów

Napisano 08 lutego 2010 - 12:30

Posiadam Cinema Display 20 cali. Pierwotnie był użyty 3 razy, po kilku miechach od dwóch miesięcy regularnie używany. Stan - nówka - odsprzedam bo kupiłem iMac. Co do monitora - szkoda mi go, bo wyświetla rewelacyjnie, ma tą zaletę, że nie odbija światła jak gloss w iMac, co mnie trochę wpienia. W displayu nie miało znaczenia jak go ustawię wyświetla równomiernie i bez odbić. Chciałem kupić Macbook i pracować na tym wyświetlaczu, lecz jakoś laptop z monitorem mi akurat nie gra w pracy :) Ogólnie szkoda mi go jak cholera, ale stoi nieużywany i kasiorka potrzebna ! W razie zainteresowania proszę napisać: studio(at)ucin.pl Przepraszam użytkowników za "komerchę" na forum :wink:

#14 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2010 - 13:14

No właśnie o to mi chodzi - powtarzam do znudzenia - że podstawową sprawą jest pytanie "co ci jest potrzebne".

Przeczytaj jeszcze raz pytanie w pierwszym poscie.

Przepraszam użytkowników za "komerchę" na forum

Zawsze masz dział "Giełda > Sprzedam" Tam możesz zamieścić ogłoszenie a linka podać w poście.

#15 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 08 lutego 2010 - 14:03

Mam Della NOwego U2410 zaplacilem 2080zeta w COrtlandzie gdzie producent stara sie je sprzedawac za 2900zloty i powiem tak. Ze ACD 24 jest tragiczny co tego ze zamist lamp rteciowych ma podswietlanie LED bo na tym sie juz konczy wszystko. W koncu to zwykla matryca TN... Jeszcze zycza sobie 3400za ten monitor za 3400 masz 24 calowego Eizo z seri SlimEdge ktore bije na glowe ACD24 chociazby by tym ze jest na matrycy S-PVA i ma lepsze lepsze kolory... Ogolnie nie warty ceny jaka sobie firma apple zazyczyla Zobacz sobie tego dell nie jest brzydki i jest na matrycy IPS tez ma 24 cale ta samo rodzielczosc nie jest glossy bo jest mart i ma tyle wejsc ze podepniesz wszystko pod niego

#16 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2010 - 14:20

sancruz proszę cię...nie wypisuj bzdur. Sprawdź informacje zanim je ogłosisz... a zresztą....Z mojej strony OT. Napisałem już wszystko w tym temacie. Dalej nie będę strzępił języka po próżnicy.

#17 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 lutego 2010 - 13:32

Byłem obejrzeć LED Cinema Display 24 i naprawdę byłem pod wrażeniem jego obrazu - obraz żyleta, to podświetlenie LEDami jest naprawdę fenomenalne. Ale jak tak sobie o tym myślę, to mam trochę wątpliwości. Za cenę monitora Appla mam Eizo S2433W, który ma wszystkie porty, hub USB oraz matrycę bardzo wysokiej jakości, którą z powodzeniem można stosować do poważnej obróbki foto. Apple mi daj pewnie porównywalną jakość wyświetlania, wyższej jakości wykonanie obudowy oraz złącze MagSafe. To są plusy, a minusem jest to, że w całej firmie tylko jeden komputer będzie mógł współpracować z tym monitorem. Trochę mnie dziwi polityka producenta. Nie sądzę żeby dodanie portu DVI mogło w jakikolwiek sposób wpłynąć negatywnie na ten monitor.... Kal

#18 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lutego 2010 - 14:02

Moim zdaniem zastosowanie zwykłego display port, który jest wielkości portu usb nie zaszkodziłoby produktom apple a zaoszczędziło by użytkownikom dodatkowych problemów i wydatków na kosztowne przejściówki. No ale taka już polityka Apple, cóż poradzić.

#19 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 lutego 2010 - 21:18

bo ten monitor ma być po prostu dla maków i tyle ;) żadna wyższa filozofia ;)

#20 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 14 lutego 2010 - 22:29

Byłem obejrzeć LED Cinema Display 24 i naprawdę byłem pod wrażeniem jego obrazu - obraz żyleta, to podświetlenie LEDami jest naprawdę fenomenalne. Ale jak tak sobie o tym myślę, to mam trochę wątpliwości. Za cenę monitora Appla mam Eizo S2433W, który ma wszystkie porty, hub USB oraz matrycę bardzo wysokiej jakości, którą z powodzeniem można stosować do poważnej obróbki foto. Apple mi daj pewnie porównywalną jakość wyświetlania, wyższej jakości wykonanie obudowy oraz złącze MagSafe. To są plusy, a minusem jest to, że w całej firmie tylko jeden komputer będzie mógł współpracować z tym monitorem. Trochę mnie dziwi polityka producenta. Nie sądzę żeby dodanie portu DVI mogło w jakikolwiek sposób wpłynąć negatywnie na ten monitor....

Kal

do czego ten monitor tak naprawde Ci jest potrzebny ?
Jesli szukasz fajengo designu to sobie go kup wyglada ladnie oraz wykonany jest bdb.
Jesli szukasz monitora, ktory spelnia jakies normy do poprawnej kalibracji pod katem obrobki zdjec i prac w poligrafii to daj sobie z nim spokoj.
Za podobne pieniadze kupisz cos znacznie lepszego do kalibracji.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych