Led Cinema Display 24 - czy warto?
Napisano 06 lutego 2010 - 16:27
Napisano 06 lutego 2010 - 16:35
warto też właśnie zauważyć, że to nie do końca tylko monitor ale i stacja dokująca (głównie o zasilanie chodzi bo monitory z hubem usb też przecież znajdziesz)
no i dodatkowo masz jeszcze kamerkę i mikrofon
i głośniki
jakość pewnie porównywalna do tego co masz w Air
Napisano 06 lutego 2010 - 16:42
Napisano 06 lutego 2010 - 16:51
Napisano 06 lutego 2010 - 16:56
Kabel iPod Shuffle USB APPLE (911523850) - Aukcje internetowe Allegro
oczywiście rozmawiamy o oryginalnym // jest błąd w nazwie aukcji ale to to o co chodzi
Napisano 06 lutego 2010 - 17:15
http://mojejabluszko...arego-maka-dvi/
Napisano 06 lutego 2010 - 18:37
Napisano 06 lutego 2010 - 18:58
Np ten:
24-calowy panoramiczny monitor LCD HP LP2475w (KD911A4) HP - Sklep komputerowy Hewlett-Packard
Akurat składa się że codziennie pracuję na tym ACD i mogę go polecić z czystym sumieniem. Wbudowane głośniki grają zaskakująco dobrze, można nawet powiedzieć że rewelacyjnie w porównaniu do tego co się zazwyczaj montuje w monitorach.
Pod względem wykonania bije inne monitory na głowę. Wiadomo: szkło+aluminium vs. plexi+plastik. Mam w domu takiego HP 22cale więc mogę sobie porównać.
Jeśli szukałbyś czegoś innego niż ACD, weź koniecznie ze złączem Display Port. Wtedy dokupisz i podłączysz go sobie kablem mDP ->DP. W przeciwnym wypadku czeka cię korzystanie z dużej i nieporęcznej przejściówki.
aha, jeszcze jedno: W cortlandzie np. można kupić ten monitor np. MacBookiem Pro 13.3" w zestawie i kosztuje wtedy 2 786,07 pln. Z racji tego że Air kosztuje podobną cenę, na pewno tez można wynegocjować lepszą cenę niż w cenniku.
Napisano 06 lutego 2010 - 19:32

Napisano 07 lutego 2010 - 20:30
Dobry panel, np HP jak podał kolega wyżej kosztuje w granicach 2tys zł.
Mój panel (HP w2216, 22 cale) kosztował mnie dokładnie 900 zł. OK, trafiłem na jakąś promocję w Euro - ale nie oszukujmy się, _zawsze_ gdzieś jest jakaś promocja...
(...)Pod względem wykonania bije inne monitory na głowę. Wiadomo: szkło+aluminium vs. plexi+plastik.
No dlatego właśnie to zależy, co się chce mieć. Jak _monitor_ (panel) - to nie ma żadnej różnicy. Jak ozdobę na biurko - to faktycznie ACD rządzi ;-)
A mówiąc serio: ja co prawda nie jestem grafikiem i moją podstawową działalnością nie jest obróbka obrazu - ale w codziennym użytkowaniu (także przy np. oglądaniu filmów) nie widzę żadnej różnicy w obrazie ACD i tego, co mam.
Aluminiowa obudowa? Efektowne, ale jakie to ma praktyczne znaczenie? Żadne.
Szkło? No OK, powiedzmy że trudniej zarysować - ale panel LCD to nie laptop, człowiek tego raczej ze sobą nie nosi - a jak stoi spokojnie na biurku, to jak to zarysować?
Moim zdaniem to raczej szpan (ach, to jabłuszko na obudowie... Ach, ta aluminiowa ramka... I ta ŚWIADOMOŚĆ, że TO szkło a nie plastik... ;-)))
Napisano 07 lutego 2010 - 21:14

Różnica między tymi monitorami jest kolosalna - sprawdzone empirycznie. Jako że zajmowałem się jakiś czas grafiką, zwracam na takie szczegóły uwagę.
Dlatego jeszcze raz odpowiem na pytanie:
czy oprócz efektywnego wyglądu, monitory te oferują przyzwoitą jakość wyświetlania?
Tak, ten monitor posiada bardzo przyzwoitą jakość wyświetlania obrazu. Dodatkowo ma rewelacyjne podświetlenie matrycy - idealnie równomierne.
Dodatkową zaletą jest łatwość utrzymania w czystości gdyż ekran pozbawiony wypukłej ramki ułatwia czyszczenie

Napisano 08 lutego 2010 - 11:05
(...)To że nie widzisz różnicy nie znaczy że jej nie ma
Różnica między tymi monitorami jest kolosalna - sprawdzone empirycznie. Jako że zajmowałem się jakiś czas grafiką, zwracam na takie szczegóły uwagę. (...)
No właśnie o to mi chodzi - powtarzam do znudzenia - że podstawową sprawą jest pytanie "co ci jest potrzebne".
Jeśli jesteś grafikiem i dla ciebie różnica jest wyraźna i istotna - to oczywiście warto zainwestować w te wszystkie bajery (choć pewnie i tak jakby dobrze poszukać, to LCD o takich samych parametrach można by dostać taniej, bo - nie oszukujmy się - przy ACD płaci się dodatkowo za logo na obudowie).
Ale jeśli Twoja praca nie polega na precyzyjnej obróbce grafiki i kolorów, to chyba jednak warto najpierw porównać sobie zanim się wyda 2X tyle... A kolega - autor wątku - nie napisał nam, co na tym LCD będzie robił. :-)
Napisano 08 lutego 2010 - 12:30

Napisano 08 lutego 2010 - 13:14
No właśnie o to mi chodzi - powtarzam do znudzenia - że podstawową sprawą jest pytanie "co ci jest potrzebne".
Przeczytaj jeszcze raz pytanie w pierwszym poscie.
Przepraszam użytkowników za "komerchę" na forum
Zawsze masz dział "Giełda > Sprzedam" Tam możesz zamieścić ogłoszenie a linka podać w poście.
Napisano 08 lutego 2010 - 14:03
Napisano 08 lutego 2010 - 14:20
Napisano 14 lutego 2010 - 13:32
Napisano 14 lutego 2010 - 14:02
Napisano 14 lutego 2010 - 21:18

Napisano 14 lutego 2010 - 22:29
Byłem obejrzeć LED Cinema Display 24 i naprawdę byłem pod wrażeniem jego obrazu - obraz żyleta, to podświetlenie LEDami jest naprawdę fenomenalne. Ale jak tak sobie o tym myślę, to mam trochę wątpliwości. Za cenę monitora Appla mam Eizo S2433W, który ma wszystkie porty, hub USB oraz matrycę bardzo wysokiej jakości, którą z powodzeniem można stosować do poważnej obróbki foto. Apple mi daj pewnie porównywalną jakość wyświetlania, wyższej jakości wykonanie obudowy oraz złącze MagSafe. To są plusy, a minusem jest to, że w całej firmie tylko jeden komputer będzie mógł współpracować z tym monitorem. Trochę mnie dziwi polityka producenta. Nie sądzę żeby dodanie portu DVI mogło w jakikolwiek sposób wpłynąć negatywnie na ten monitor....
Kal
do czego ten monitor tak naprawde Ci jest potrzebny ?
Jesli szukasz fajengo designu to sobie go kup wyglada ladnie oraz wykonany jest bdb.
Jesli szukasz monitora, ktory spelnia jakies normy do poprawnej kalibracji pod katem obrobki zdjec i prac w poligrafii to daj sobie z nim spokoj.
Za podobne pieniadze kupisz cos znacznie lepszego do kalibracji.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych