Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z włączeniem i wykrywaniem przez USB

• Zamknięty Temat jest zamknięty
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 hapotam

hapotam
  • 13 postów

Napisano 05 lutego 2010 - 22:20

Już jakiś czas temu pojawił się problem z USB, przez ten sam kabel i stację dokującą - IPHONE się ładuje - natomiast przy połączeniu z komputerem w ogóle nie reaguje... (tzn. włącza się gdy podłączę go kablem i chyba go łąduje, natomiast wiem, że grzeje się) Nic się nie dzieje, nie słychać dźwięku ładowania iphona czy instalacji w systemie... Chodzi mi - jak go całkowicie zresetować... ? Itunes go nie wykrywa, co robić? 2.2.1 posiadam... Teraz widzę tylko JABŁKO, na czarnym tle... Działa jedynie POWER + HOME, po włączeniu tylko jabłko i nic się nie dzieje, no a USB go nie wykrywa, próbowałem na kilku komputerach... Co robić, jak go zresetować całkowicie? próbowałem wprowadzić go w tryb DFU, ale się nie udało, pomimo kilkunastu prób - telefon włącza się po czym gaśnie i zostają "ślady" po jabłuszku... Czasami udało mi się go wprowadzić w stan widocznego na ekranie kabla + logo Próbowałem dzwonić po ludziach z ogłoszeń na allegro i też nie mają zbytnio pojęcia - chyba ja więcej miałem do czynienia z iphonem niż Oni... Dlatego jeżeli ktoś ustali przyczynę, pomoże mi go wyleczyć - nagroda 30 zł bezpośrednio na konto bądź osobiście ! (myślałem i gdzieś przeczytałem, że to może być wina firewall ) ale nie wiem jak wyłączyć to... Szczególnie, że to już trzeci komputer z windowsem XP, na którym nie działa...

#2 bubu13

bubu13
  • 88 postów
  • SkądTarnów

Napisano 05 lutego 2010 - 22:25

Może masz uszkodzony kabel też tak miałem ładował ale nie reagował wymiana pomogła

#3 DudusCSE

DudusCSE
  • 2 899 postów
  • Skądz Polski

Napisano 05 lutego 2010 - 22:27

Dwa podobne tematy http://www.myapple.p...usb-i-logo.html .

ps. nikt na kasę nie poleci ! ( chyba )

#4 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 05 lutego 2010 - 22:29

Był już taki przypadek na forum, okazało się, że użytkownik miał padniętą baterię... Ale... Możesz wprowadzić go w tryb Recovery Mode (RM) i spróbować wgrać 3.1.2 bądź 3.1.3 zależy od modelu iPhone, który posiadasz.

#5 hapotam

hapotam
  • 13 postów

Napisano 05 lutego 2010 - 23:21

A fajnie gdyby na kasę ktoś poleciał - bo dla mnie teraz Ona nie gra roli a działający telefon...

Co do kabla - kupiłem dziś drugi i problem bez zmian.

Jeżeli chodzi o tryby - to opisałem co się z nim dzieje, wyświetla się kabel i logo nic więcej...
Wystarczy mój post doczytać. W itunes w diagnostce pokazuje brak podłączonego telefonu...

A jak niby mam wgrać jakolwiek soft - nie widzisz w czym jest mój problem - itunes i windows nie widzi iphona - przez powietrze mam go wgrać ;>?

Ktoś jeszcze pokombinuje?

Po co ten caps lock? Normalne litery też widać.
krakers

#6 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 05 lutego 2010 - 23:26

Przeinstaluj iTunes, sprawdź czy AppleMobileDeviceService.exe w Menedżerze zadań / Procesy jest włączone... Zdaj relację...

#7 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 05 lutego 2010 - 23:34

Stacja dokująca orginał czy z jakiś aukcji za 30 zł? Kiedyś mój iPek miał podobne objawy. Okazało się, że to wina stacji dokującej. Próbowałeś bezpośrednio do kabelka podpiąć?? Zmień również port USB.

#8 hapotam

hapotam
  • 13 postów

Napisano 05 lutego 2010 - 23:47

Bez stacji oczywiście próbowalem również... Ten proces jest włączony... A itunes jest dzisiejszy świeży i najnowszy... Sądze, że to głębszy problem a nie takich bzdet, firewire może? Jeżeli to to, to wyłączyłem tą zaporę windowsa.

#9 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 06 lutego 2010 - 00:01

a przedmuchałeś wejście? Czasem potrafi się tam nazbierać syfu bawełnianego, który blokuje połączenie...

#10 hapotam

hapotam
  • 13 postów

Napisano 06 lutego 2010 - 00:25

No Jezusie!
Kabel działa! Drugi nowy też?!
Ile masz lat? 5? Może sobie podaruj, nie proszę o poradę: Jak naprawić nóż do mięsa ale o coś o wiele bardziej skomplikowanego.
Mam na tyle lat, aby podstawowe banały w drodze do naprawy omijać jako pierwsze...

[ciach] Bez caps locka! Więcej powtarzał nie będę.

Widzę, że przodujące forum iphone nie jest w stanie pomóc... Amen...

#11 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 06 lutego 2010 - 00:45

Bez nerwów...

Chodziło mi o wejście w iPhonie, człowieku.
I jak chcesz żeby ktoś tobie pomógł to daruj sobie z takimi odpowiedziami bo zamknę i polecę Serwis.

#12 hapotam

hapotam
  • 13 postów

Napisano 06 lutego 2010 - 01:10

Nie, jest czysto.
Próbowałem kolejne 1 razy dfu tryb, ale nie daję rady w niego przejść - pewnie dlatego, że nie ma aktywnego połączenia usb i itunes go nie widzi...

---- Dodano 06-02-2010 o godzinie 11:18 ----
Czy na infolinii Apple mi pomogą z czymś takim?

#13 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 00:35

A zmieniałeś porty USB? Jeszcze znam jeden sposób. Utwórz sobie nowe konto administratora na windowsie i na nim spróbuj. Koledze nie chciał się wprowadzić w dfu. Jeszcze napisz jak wprowadzasz w dfu.

---- Dodano 07-02-2010 o godzinie 02:37 ----
10 sek. power + home a potem samo home do oporu :) - tak na wszelki wypadek

#14 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 07 lutego 2010 - 10:14

Podejrzewam że się zaciął jakiś przycisk, home lub power i to przeszkadza w normalnym starcie i we wprowadzaniu do trybów serwisowych.

#15 hapotam

hapotam
  • 13 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 11:49

A zmieniałeś porty USB? Jeszcze znam jeden sposób. Utwórz sobie nowe konto administratora na windowsie i na nim spróbuj. Koledze nie chciał się wprowadzić w dfu. Jeszcze napisz jak wprowadzasz w dfu.

---- Dodano 07-02-2010 o godzinie 02:37 ----
10 sek. power + home a potem samo home do oporu :) - tak na wszelki wypadek

W tryb DFU nie da się wprowadzić - dlaczego?
Bo ITUNES nie widzi połączenia z kablem ...
Próbowałem na kompie współlokatorki, próbował gość w sklepie Apple i nic...

#16 bboyMarcus

bboyMarcus
  • 258 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 12:07

próbował gość w sklepie Apple i nic...

Sam sobie już odpowiedziałeś. Wygląda na to, że telefon jest uwalony.

Jedyne wyjście to... próbuj dalej może załapie.

#17 Laz

Laz
  • 799 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lutego 2010 - 17:56

Kup sprezone powietrze i przedmuchaj gniazdko.A jak nie pomoze do oddaj do serwisu do go wyczyszcza w srodku, albo sam go rozloz.

#18 hapotam

hapotam
  • 13 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 18:01

W takim razie dlaczego telefon reaguje na ładowanie? Korzystałem z niego ponad rok... Po pół roku przestał tylko działać pod usb, a kabel jest okej? To ten sam wtyk przecież, gdyby wejście miało być zapchane to by nie ładował też telefonu chyba? No chyba, że się mylę?

#19 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 lutego 2010 - 18:03

Próbowałeś przeinstalować iTunes? Edit: Jeżeli jednak próbowałeś na kilku komputerach, i nic, wygląda to na uszkodzony telefon lub kabel. Innego wyjścia nie ma. Btw. Są dwa tryby - DFU i Recovery, w jednym z nich ekran powinien być cały czarny. Oczywiście na początku należy podpiąć telefon przez USB.

#20 digest

digest
  • 126 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 18:08

W takim razie dlaczego telefon reaguje na ładowanie? Korzystałem z niego ponad rok... Po pół roku przestał tylko działać pod usb, a kabel jest okej?
To ten sam wtyk przecież, gdyby wejście miało być zapchane to by nie ładował też telefonu chyba?
No chyba, że się mylę?

To złącze ma trzydzieści styków. Jedne z nich odpowiadają za ładowanie inne za komunikację USB. Resztę sobie sam dopowiedz.
Apple iPod and iPhone (2g, 3g) Dock Interfaces pinout and wiring @ pinouts.ru

#21 hapotam

hapotam
  • 13 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 18:10

Próbował to robić nawet gość w Apple Shop w Galerii Krakowskiej. Nic. On nie reaguje na kabel jak powinien (drugi kupiłem specjalnie) - gośc w sklepie robił na swoim oryginalnym, wartym 80 zł :P Telefon przestał działać na kabel wcześniej... Pomimo, że łądował. Nie był mi potrzebny aż tak, więc zignorowałem niereagujący kabel... Potem próbowałem wprowadzić go w jakiś tryb, chyba recovery no i niesttey n ie zadziałało, wtedy tylko logo było i nic... Jutro mam się zjawić u kolesia, który oferuje swoje usługi na allegro, może on go rozkręci i mi sprawdzi, może coś wymieni... Kupiłem już drugiego na allegro, ten pewnie sprzedam jeżeli nic się nie da zrobić... Wyczyściłem wejście - nadal nic...

#22 lef

lef
  • 279 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 lutego 2010 - 21:58

W tryb DFU nie da się wprowadzić - dlaczego?
Bo ITUNES nie widzi połączenia z kablem ....

Jakby iTunes widział "połączenie z kablem" to by Ci DFU nie był potrzebny, k?
Marnio to widzę, panowie w Krakowskiej znają się na rzeczy, i mi nie raz mi pomogli w czasach mojego noobstwa, jeśli oni nie dali rady, to nie wiem kto może dać ".

#23 hapotam

hapotam
  • 13 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 22:26

Kie próbuję go wprowadzić w dfu to ekran wyświetla Jablłko, potem gaśnie, wtedy mija 10 sec. i puszczam POWER, trzymam nadal HOME, i albo ekran się już nie włącza albo wyświetla się znów jabłko a potem kabel i ITUNES...

#24 hapotam

hapotam
  • 13 postów

Napisano 19 lutego 2010 - 15:30

Oddałem do serwisu - okazało się, że płyta główna padła - po wymianie IPHONE śmiga...

#25 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 19 lutego 2010 - 16:10

Problem rozwiązany.

Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych