Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro czyta CD, nie czyta DVD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 digerati

digerati
  • 24 postów
  • SkądW-w

Napisano 05 lutego 2010 - 16:12

Jak w temacie. Napęd w moim MacBook'u Pro odmówił posłuszeństwa dla płyt DVD wszelkiego rodzaju. Jakieś 2 miesiące temu jeszcze wszystko było w porządku, a teraz czyta tylko CD. Kiedy wkładam płytę DVD MacBook przez chwilę próbuje coś odczytać, ale zawsze po kilku/kilkunastu sekundach kończy się wyrzuceniem płyty z napędu. Ktoś miał taki problem? Czy jakaś płyta czyszcząca pomoże? Czy może wiąże się to z wymianą napędu. Jeśli to drugie, to jakie ceny wchodzą w grę (interesuje mnie raczej wymiana na wewnętrzny napęd, niekoniecznie markowy). Z góry dzięki za odpowiedzi.

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 lutego 2010 - 16:36

płyta czyszcząca może pomóc, ale niekoniecznie. ogólnie - napęd pewnie pada.

#3 paffcio

paffcio
  • 27 postów

Napisano 01 marca 2010 - 12:18

No to ja sie przyłączę.. mam właściwie to samo ale.. odwrotnie.. czyta dvd a nie czyta cd. Dałem do serwisu do czyszczenia (180 pln !! ) ale nie podziałało. Powiedzcie co zrobić, czy wymienić na nowy za ok 1200 pln (użwany ok 300 zl), czy sprzedać dobrego macbooka i kupic takiego z działającym napędem, ewentualnie dopłacić do nowego, Kupno zewnetrznego napedu nie wchodzi w gre.

#4 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 01 marca 2010 - 13:40

180 zl?!?!? Gdzies takie ceny sa!!! :D LOL Jakbys troszke poczekal to zamiast emocjami pokierowalbys sie czyms innym i kupil zewnetrzny naped na usb (220 zl), do tego przenosny. Poza tym, rozkrecic maczka i dostac sie do napedu nie jest tak ciezko. W tej matszicie wszystko sie psuje, ja mialem plyte czyszczaca, nic nie pomoglo.

#5 robroyy

robroyy
  • 411 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 marca 2010 - 18:26

Doslownie mialem tak samo pisalem juz dzisiaj w podobnym poscie
rozkrec i wyczysc recznie ,sprezone powietrze i czysty spiryt na waciku ale bez przeady zeby nie zalac
wyczysc tez prowadnice od lasera :)
http://www.myapple.p...ro-skandal.html

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 marca 2010 - 18:40

Czysty spiryt na waciku :lol:. A może papierem ściernym jeszcze ? Wyczyść prowadnice - ale nasmaruj je delikatnie wazeliną techniczną. Do czyszczenia głowicy lasera - tylko alkohol izopropylowy jest OK.

#7 robroyy

robroyy
  • 411 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 marca 2010 - 18:55

Czysty spiryt na waciku :lol:. A może papierem ściernym jeszcze ? Wyczyść prowadnice - ale nasmaruj je delikatnie wazeliną techniczną. Do czyszczenia głowicy lasera - tylko alkohol izopropylowy jest OK.

czy pisalem cos o papierze sciernym??? wiec daruj sobie ,zreszta nie musi tego robic ja tak zrobilem i pomoglo a ma doslownie ten sam problem co ja :)

#8 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 01 marca 2010 - 20:54

Hmm, jaki jest najmocniejszy trunek? Wino mszalne! Dlaczego? Bo jak ksiadz zacznie spiewac to wszyscy za nim ;) @robroyy - nie znasz sie na zartach ;), to jak bedziesz mial pod reka to wyprobuj wlasnie ten najmocniejszy ;)

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 marca 2010 - 20:58

Czym się różni teściowa od rottweilera ? Szminką na ustach. ;) Podobne różnice są pomiędzy: czyszczeniem soczewki lasera metodą "wacik+spiryt" - lub za pomocą papieru ściernego.

#10 robroyy

robroyy
  • 411 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 marca 2010 - 21:24

:D ok PODDAJE SIE :D

#11 paffcio

paffcio
  • 27 postów

Napisano 01 marca 2010 - 22:31

spokojnie Panie i Panowie. to tylko komputer. Na razie sprzedaje. jesli nikt nie kupi w korzystnej dla mnie cenie to zaczne rozkrecac. Komp niby byl czyszczony, troche ze mnie zdarli ale mniemam ze juz uzyli wszystkich swoich tajemnych mocy w tym wacikow i papierow sciernych aby naped wskrzesic. Sklanialbym sie ku wlasnorecznemu wyjeciu napedu.. ale nowy MBP kusi jeszcze bardziej :)

#12 Flower

Flower
  • 7 postów

Napisano 04 marca 2010 - 18:36

Ja mam to samo - CD działa(odtwarza i nagrywa), DVD nie! Usiadłem jednego wieczoru i rozkręciłem mojego MacBooka White. Wyczyściłem go wacikiem i spirytusem - Niestety nie pomogło. Wszystko zaczęło się po zainstalowaniu Snow Leopard'a. Podejrzewam ze to wina update'u softu jaki był w Snow Leopardzie.

#13 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 04 marca 2010 - 19:29

A ja mam dopiero ciekawy przypadek. Mam MBP nowy, jeszcze na gwarancji. Zainstalowany Snow Leopard i wszystkie aktualizacje. Na początku stycznia ni z tego ni z owego przestał mi działać napęd - nie wciągał płyt. Zbierałem się żeby z tym pojechać do serwisu, ale za bardzo nie miałem czasu. Dzisiaj w pewnym momencie pojawił się na ekranie napis w kilku językach, że mam wyłączyć komputer przyciskiem power. Po ponownym włączeniu komputera "trzask-prask" i napęd ożył - wciąga płyty, oddaje, nagrywa i czyta - cuda po prostu. I teraz nie mam z czym do serwisu jechać... ;-)

#14 Flower

Flower
  • 7 postów

Napisano 07 marca 2010 - 07:45

Na początku stycznia ni z tego ni z owego przestał mi działać napęd - nie wciągał płyt.

To może się powtarzać. Dla tych, którzy gwarancji już nie mają:
Poszukajcie na zagranicznych stronach są tutoriale jak to naprawić.
Pozdr.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych