Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Przywracanie okien po zamknięciu

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 sesuo

sesuo
  • 78 posts

Posted 04 February 2010 - 22:15

Witam, mam mały problem z przywracaniem okien po ich zamknięciu przyciskiem X lub po wciśnięciu cmd+w. Program się zamyka (co prawda nie całkiem - widnieje kropka pod ikoną), przywrócić mogę go tylko klikając ikonę w doku. Do tego momentu było by wszystko w porządku, gdyby nie to że po wciśnięciu cmd+tab zamknięty program jest nadal widoczny, a jego wybranie nie powoduje przywrócenia okna, a tylko zmianę górnego paska, co jest dość irytujące.

#2 jackeill

jackeill
  • 640 posts
  • SkądWroclaw

Posted 04 February 2010 - 22:23

Cmd+tab nie nawiguje po oknach (jak Win), tylko po aplikacjach. Jak zamkniesz okno, aplikacja dalej dziala w tle - zeby miec okno znowu, musisz je stworzyc, co na przyklad robi klikniecie ikony w docku (ale nie zawsze!). Taka jest filozofia Maka. Chcesz moc przywrocic poprzednie okno - nie zamykaj go. Mozesz zminimalizowac je do Docka (cmd+m) lub ukryc (cmd+h).

#3 sesuo

sesuo
  • 78 posts

Posted 04 February 2010 - 23:13

Dzięki za odpowiedź. Interesuje mnie jeszcze czy tak zamkniętą aplikacje można otworzyć ponownie skrótem klawiszowym w momecie wybrania go z menu cmd+tab?

#4 jackeill

jackeill
  • 640 posts
  • SkądWroclaw

Posted 04 February 2010 - 23:28

Tak zamkneita czyli jak? Ukryte okno przez cmd+h samo sie otworzy (jesli jest jedynym dla tej aplikacji) przy cmd+tab. Zminimalizowane do docka otworzy sie tylko wtedy, gdy zostanie wcisneity alt przy puszczaniu cmd+tab (wiem, troche zawile, ale latwe do wykonania) - chociaz tak jest w 10.5, nie wiem jak 10.6, a moglo sie to zmienic przy zmianach z expose i minimalizacja do ikony aplikacji.

#5 sesuo

sesuo
  • 78 posts

Posted 04 February 2010 - 23:42

Super, o to mi chodziło. Dzięki wielkie.

#6 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 05 February 2010 - 01:30

Cmd+tab nie nawiguje po oknach (jak Win), tylko po aplikacjach. Jak zamkniesz okno, aplikacja dalej dziala w tle - zeby miec okno znowu, musisz je stworzyc, co na przyklad robi klikniecie ikony w docku (ale nie zawsze!). Taka jest filozofia Maka. Chcesz moc przywrocic poprzednie okno - nie zamykaj go. Mozesz zminimalizowac je do Docka (cmd+m) lub ukryc (cmd+h).

Jest jedna przydatna rzeczy przy cmd+tab, należy po przełączeniu na ikonke programu z zamkniętym oknem wcisnąć "alt" trzymając cały cmd+tab, następnie puścić cmd+tab i zamknięte okno zostanie otwarte.

Sposób działa przy oknie zminimalizowanym (cmd+m) albo zamkniętym (cmd+w), NIE DZIAŁA przy ukrytym (cmd+h)

Może nie wszyscy o tym wiedzieli ;)

#7 jackeill

jackeill
  • 640 posts
  • SkądWroclaw

Posted 05 February 2010 - 01:45

Faktycznie, dziala nawet dla zamknietych. Niezle.

#8 sesuo

sesuo
  • 78 posts

Posted 05 February 2010 - 10:27

U mnie działa przy ukrytych i zamkniętych, nie działa z kolei przy zminimalizowanym. P.S. Mam 10.5.8

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users