swapa mozesz wylaczyc ale komp ci zwolni troche
makowy swap to nie jest tylko swap pamieci, to jest ogolnie cache roznych danych
z drugiej strony - cos jest zdecydowanie u ciebie nie tak skoro sie tyle tych swapow robi w tak krotkich odstepach, u mnie przy max obciazeniu jakie moglem wcisnac w swoj komputer przy 4GB ramu zrobilo sie pare tych swapow ale wiekszosc poznikala. U ciebie sie robia i nie znikaja. Moze trzeba by pogooglać model maka + system operacyjny ale nie znajac modelu kompa niewiele mozna znalezc

Jak sprawdzić co najwięcej zajmuję miejsca na partycji systemowej, kilka pytań ??
Rozpoczęty przez
scorpion_1982
, 04 lut 2010 14:25
30 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 lutego 2010 - 17:16
Napisano 07 lutego 2010 - 17:44
Mi te swapy po uruchomieniu znikają, ale czemu ich się tyle do diaska bierze tego nie wiem..
To że jest to cache plików itp. już zauważyłem..
No nic jakoś przeboleje jak skończę prace nad cms'em to podziele dysk na odpowiedniejsze partycje tylko muszę od kolegi dysk pożyczyć wcześniej, w razie takiego samego efektu będę pisał wtedy konkretnie.
I tak mam zamiar zrobić formata pełnego, Zainstalować system uaktualnić do Snow i wtedy zobaczę co się będzie działo..
Może to jest spowodowane tym że Jdownloader jest pod Java 1.6 a ja mam w systemie 1.5 i coś z zarządzaniem pamięci jest nie tak, możliwe że to mogło by go ryźć..
Czy istnieje Aktualizacja Samej Javy pod Leopard 10.5.6 ?, sciągłem ostatnio ale okazało się że to jest do snow.
Napisano 07 lutego 2010 - 17:59
Mozliwe tez ze system sobie na systemowej partycji odklada duzo badziewia, bo potrzebne mu rzeczy poupychales na innej partycji i on sobie keszuje dane uruchomionych programow zeby miec pod reka. Tak wiec zrodlem twoich problemow moze byc partycjonowanie samo z siebie. U mnie sie tak nie keszuje chocbym robil nie wiadomo jakie cuda wianki. jak juz odzyskam od znajomego swoj dysk zewnetrzny to az sprawdze czy odpalanie appow z innego dysku/partycji niz systemowa powoduje przyrastanie cache, tak z ciekawosci.
Doczytalem wlasnie ze 64 mega to standardowy rozmiar swapu ktory zwykle sie nie powieksza. A jesli juz to cache jest czyszczone przy restartach. Zobaczymy co u mnie bedzie za dwa tygodnie uptimu.
Napisano 07 lutego 2010 - 18:05
Tzn. ja mam cały system na partycji systemowej i programy, dane mam na innych partycjach, instalki itp. filmy, dane klientów itd.
Czyli raczej to nie ten problem ale nic poczekam zobaczymy..
Napisano 07 lutego 2010 - 18:09
Ale np jdownloader odpalony na partycji systemowej zapisuje sciagane danena druga partycje? Mnie sie wlasnie wydaje ze ten cache powstaje z powodu koniecznosci zonglowania danymi miedzy różnymi dyskami.
W ramach ciekawosci dodam jeszcze ze kasowanie swapfile recznie nic nie da, bo dane sa trzymane za jaja przez kernel i jedyne co dasz rady zrobic to wywalic wpis z listy plikow w katalogu, rzeczywiste dane i tak znikna dopiero przy reboocie.
Jako ze Darwin jest generalnie open source, mozna sobie samemu przerobic i przekompilowac odpowiednia czesc systemu tak, zeby demon odpowiedzialny za cache w ogole sie nie odpalal.
Napisano 14 lutego 2010 - 00:31
Tak jak napisał feuerfest dodatkowe swapy to żonglowanie danymi z partycji ntfs i hfs.Kopiowanie plików z partycji systemowej do drugiej a szczególnie ntfs pozostawia swapy w temp.Tak samo jak załadujesz pliki do obróbki z ntfs to utworzą się swapy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych