Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak sprawdzić co najwięcej zajmuję miejsca na partycji systemowej, kilka pytań ??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 scorpion_1982

scorpion_1982
  • 82 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 04 lutego 2010 - 14:25

Witam wszystkich, ustawiłem dla swojego maczka 20 GB miejsca, wiem że to troszkę mało, ale sądziłem że tyle mi wystarczy.

Teczki zajmują:
Biblioteki: 3.85GB
Developer: 2.35GB
opt: 165MB
Programy: 2.05 GB
System: 2.92 GB
Użytkownicy: 1.36GB

Co daje około 13 GB.

Dziwne jest to że na świeżo miałem zajęty system 6 GB, wiele programów nie zainstalowałem więc co tyle zajmuję i jak to posprzątać odpowiednio..

1. Zostało mi 100 MB wolnego miejsca a chwilami wcale, dlaczego tak się dzieje ??
2. Co tyle miejsca zjada na partycji systemowej ?
3. Czy istnieje jakiś program do podsumowania jaki katalog najwięcej zasobów dyskowych wykorzystuję ??

4. Jak czyścicie swoje systemy ??.
5. Czy istnieje możliwość powiększenia partycji bez utraty danych ?
6. Indexowanie plików z danego dysku gdzie jest przetrzymywane, czy na partycji systemowej czy na dyskach którego dotyczy indexowanie, chodzi mi o spotlight ?
Jeszcze wczoraj miałem 2 GB wolnego miejsca dziś zostało mi mniej niż 100 mb, ale usunąłem program z którego nie korzystam, ale bez przesady.

To co pracuję mi w pamięci:
Skype, Kadu, Opera, Coda, serwer xamp(apache,php,perl,mysl), terminal, oraz jDownloader.

Ramu mam 2.5 GB

Napiszcie mi co tyle miejsca na partycji systemowej zajmuję i jak najprościej to sprawdzić ??

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.

#2 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 04 lutego 2010 - 15:31

GrandPerspective.app

#3 scorpion_1982

scorpion_1982
  • 82 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 04 lutego 2010 - 15:57

Dzięki feuerfest Właśnie aktualizację po usuwałem bo i tak nie będę aktualizował ITunes bo ma nowy bugi.

Jeszcze nie wiem jakie pole co oznacza, ale na próbach dochodzę co jest co..

w katalogu /private/var/vm/ mam przeszło 10 plików swapfile1, 2,3 itp.

Które zajmują po 256 MB
Po co tyle plików swap skoro mam wystarczająco pamięci ram by nie korzystał system z swap ??
Czy mogę ten swap usunąć i np. uruchomić system ponownie ?, czy podniesie się czy te pliki są wymagane ?

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 04 lutego 2010 - 17:03

sam restart komputera chyba wystarczy, system chyba te pliki usunie wtedy sam. Spróbuj.

#5 scorpion_1982

scorpion_1982
  • 82 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 07 lutego 2010 - 10:59

Panowie unix słynie z tego że może pracować bez restartu, a tu niespodzianka. Chciał bym się dowiedzieć czym to jest spowodowane i czy wy macie również takie problemy.

#6 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 07 lutego 2010 - 11:06

whatsize

#7 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 lutego 2010 - 11:14

nie rozumiem tylko po co dawac macosowi 20 giga miejsca sam swap i sleepimage zjadaja polowe tego

#8 scorpion_1982

scorpion_1982
  • 82 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 07 lutego 2010 - 11:29

Nie korzystam z sleep to raz.
2 swap nie powinien zajmować więcej niż do 1.5x pamięci operacyjnej, w moim przypadku to on powinien być do 1 GB max, zatem coś ta filozofia się nie zgadza.

Jeśli swap zajmuję załóżmy 3GB +2,5GB moich danych=5,5GB
Panowie to powiedzcie mi co tyle pamięci potrzebuję.
Swap to pamięć wirtualna, nie jest zalecana wogóle,

System powinien be a nawet musi korzystać z pamięci operacyjnej ram(jest miliony razy szybsza niż dysk), pamięć wirtualna powinna być wykorzystana dopiero jak pamięci operacyjnej brakuję.

Co jest nie realne w moim przypadku na tych kilku programach.
Chyba że się mylę bo mac to jakiś wielki pochłaniacz ramu, chodź nie sądzę.

A teraz odpowiedź po co mi 20 GB Dysku przecież to nic. a dla mnie to bardzo wiele i wystarczająco do tego co robię, na linuxie taka ilość mi wystarczała przez kilka lat, to też unix !!.

System po zainstalowaniu zajmuję około 5 do 6 GB. używam go głównie jako serwer php, mysq, cgi i do programowania, nie obrabiam grafiki na nim więc moje zasoby powinny w 100% wystarczyć.

I tak było, tylko nie wiem czy JDownloader to tak niedopracowany program czy jakiś inny, bo poza ściąganiem i pisaniem cms'a wiecej nic nie robie i resztę danych trzymam na innej partycji.
Było jeszcze nie dawno ok miałem około 13 -10 GB wolne, samo się nie ulatnia tyle miejsca..
Pozdrawiam.

---- Dodano 07-02-2010 o godzinie 13:42 ----
Dzięki Therioon- dość fajnie programik pokazuje zajęte miejsce.

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 12:37

Panowie unix słynie z tego że może pracować bez restartu, a tu niespodzianka.
Chciał bym się dowiedzieć czym to jest spowodowane i czy wy macie również takie problemy.

u mnie tak w tej chwili (może to w czymś ci pomoże):
~$ cd /private/var/vm
vm$ ls
total 8519680
-rw------T  1 root  wheel  4294967296  7 lut 12:20 sleepimage
-rw-------  1 root  wheel    67108864  3 lut 18:01 swapfile0
vm$ uptime
12:31  up 3 days, 18:30, 2 users, load averages: 0,04 0,10 0,13
vm$ 

Tych swafile* zbiera się więcej po dłuższym użytkowaniu. O ile pamiętam po 10 dniach było ich tam chyba 5.
Jakoś to mi absolutnie nie przeszkadza.

#10 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 lutego 2010 - 12:50

FeuerMacBook:~ feuerfest$ ls -l /private/var/vm/
total 8519680
-rw------T  1 root  wheel  4294967296 Feb  7 09:58 sleepimage
-rw-------  1 root  wheel    67108864 Feb  6 22:56 swapfile0
FeuerMacBook:~ feuerfest$ uptime
12:47  up 13:52, 2 users, load averages: 0.37 0.37 0.32

jesli chodzi o swap to podejrzewam ze maczek lubi sobie cos odlozyc na pozniej na dysk na wszelki wypadek wygodnie zaadresowane. niby minimalne wymagania systemu to 5GB miejsca ale ja nadal nie widze sensu w przydzielaniu systemowi tylko 30 GB. skoro ani nie usypiasz ani nie restartujesz kompa to stare swapy nie znikna same

Podaj specyfikacje kompa i jaki OS

#11 scorpion_1982

scorpion_1982
  • 82 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 07 lutego 2010 - 13:01

Na samy początku pisałem że mam 2.5 GB ramu i os Leopard 10.5.6
Resztę parametrów nie ma znaczenia przy swapie więc nie będę wymieniał..

Zaadresowane mam tylko tylko bo niestety reszta jest poświęcona na pliki, będę robił upgrade do Snow jak wykupię aktualizację to zrobię formata i przydziele 50 GB.
ls -l /private/var/vm/
total 3932160
-rw------T  1 root  wheel   67108864  5 lut 04:22 swapfile0
-rw------T  1 root  wheel   67108864  5 lut 14:43 swapfile1
-rw------T  1 root  wheel  134217728  5 lut 20:22 swapfile10
-rw------T  1 root  wheel  134217728  5 lut 21:07 swapfile11
-rw------T  1 root  wheel  134217728  5 lut 21:12 swapfile12
-rw------T  1 root  wheel  134217728  5 lut 22:50 swapfile13
-rw------T  1 root  wheel  134217728  7 lut 01:12 swapfile14
-rw------T  1 root  wheel  134217728  7 lut 10:35 swapfile15
-rw------T  1 root  wheel  134217728  5 lut 14:43 swapfile2
-rw------T  1 root  wheel  134217728  5 lut 14:43 swapfile3
-rw------T  1 root  wheel  134217728  5 lut 17:02 swapfile4
-rw------T  1 root  wheel  134217728  5 lut 17:38 swapfile5
-rw------T  1 root  wheel  134217728  5 lut 17:42 swapfile6
-rw------T  1 root  wheel  134217728  5 lut 18:36 swapfile7
-rw------T  1 root  wheel  134217728  5 lut 19:31 swapfile8
-rw------T  1 root  wheel  134217728  5 lut 19:38 swapfile9
uptime
12:56  up 2 days,  8:34, 2 users, load averages: 0,15 0,21 0,24

feuerfest - Cześć miejsca już odzyskałem, czyszcząc system programem OnyX

Muszę jeszcze sprawdzić sobie konfigurację mysql.
Być może masz rację że mak sobie rezerwuje swap na przyszłość tyle że to głupota, bo ramu nie mam z użytego wiec po co marnować miejsce i spowalniać system.

#12 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 lutego 2010 - 13:04

Wg mnie nie ma sensu dzielic dysku w maczku na partycje, no ale co kto lubi. Zauwaz ze u ciebie nowy swap sie robi czasaem nawet co godzine, moim zdaniem nie jest to chyba normalne zachowanie. Nigdy nie interesowalem sie tymi plikami swapu - od zawsze na maku mam tylko jedna partycje i pierdyliard wolnego miejsca - ale az sobie wyprowadze ls -l na pulpit i bede rzucal okiem. u mnie ostatni swap byl robiony wczoraj o 22 czyli w momencie uruchomienia systemu - rebootowalem bo po odlaczeniu telewizora komputer sie nie zorientowal ze nie ma zewnetrnego monitora a nie chcialo mi sie wstawac zeby podaczyc i odlaczyc ponownie.

#13 scorpion_1982

scorpion_1982
  • 82 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 07 lutego 2010 - 13:14

według mnie jest sens zawsze dzielić i z doświadczenia wiem że lepiej stracić 1 partycje z danymi niż wszystkie. System to system ma działać na wyznaczonej partycji a pliki, dane itp. powinny znajdować się na innej. Muszę jeszcze poszukać defragmentora partycji HFS+, to by na pewno znacznie przyśpieszało system. Chociaż nie powiem że leopard śmiga aż miło, ale ten swap mnie dobija, wcześniej nie zwracałem uwagi na to. Dziwne bo w linuxie ustawia się swap i na takiej ilości ramu nigdy z niego nie korzystałem. Czyżby w swapie były trzymane wcześniej otwarte programy by można było je uruchomić szybciej ?. Jeśli tak to mimo wszystko jest to głupota ze strony Apple, ponieważ po 50 dniach nie mówiąc o 3 miesiącach będzie zjedzone około 100 GB albo i lepiej. Nawet jeśli by tak było to korzystam z 4 programów JDownloader, Coda no i Eclipse, i przeglądarka standardowo opera. To nawet windows tyle nie zjada ramu, żeby można było podglądnąć co jest w tych swapach to bym znalazł co jest przyczyną u mnie zjadania tyle miejsca..

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 13:20

Rób kopie np. Time Machine bo jak padnie to zazwyczaj dysk, a nie jedna partycja. Z defragmentatorami uważaj, chyba na tym forum komuś system spowolnił po takich zabiegach.

#15 scorpion_1982

scorpion_1982
  • 82 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 07 lutego 2010 - 13:30

Dysk nie pada z dnia na dzień. Pierwsze są uszkodzenia S.M.A.R.T Uszkodzenia fizyczne itp. dopiero później może dojść do awarii dysku. Wiele razy miałem strukturę plików uszkodzoną, dla znajców tematu (Uszkodzoną Tablicę Alokacji Plików), wiele razy jest tak że coś nam uszkodzi partycje i np. system się nie podniesie, dlatego stosuję się partycje, tego głupi człowiek nie wymyślił, nie twierdze że dysk może mi nie paść, jak padnie wiadomo pech, ale bez padnięty system np. podczas Aktualizacji wymazywać dysk cały łącznie z danymi ?? to jest moim zdaniem nie moralne :). Dzięki macieks72 za ostrzeżenie nie wiedziałem że bywają pod maka takie niedoróbki programów, szkoda że apple nie zrobi własnego przydał by się, ale widać są zdania microshitu że w xboxie dysku nie trzeba konserwować co jest bzdurą..

#16 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 lutego 2010 - 13:32

Na maku robienie dwoch partycji to po prostu utrudnianie sobie zycia, windowsowo/linuksowy zabobon i zly nawyk. Na maku nie ma czegos takiego jak pad partycji systemowej, jak uszkodzisz sobie system to wystartujesz z plyty, instalujesz swiezy system na istniejacy dysk BEZ FORMATOWANIA i za pol godziny masz wszystko tak jak bylo, nawet bez time capsule. Robilem tak pare razy na poczatku swojej makowej przygody, jak mialem niepohamowana żądzę dłubania w systemie. Potem się nauczylem, ze mak dba o siebie sam i najlepiej dac mu swiety spokoj. Efekt - od premiery snow leoparda jade bez reinstalki, bez zajakniecia i praktycznie bez restartów.

Co do swapów:

Zrobilem sobie eksperyment i na 15 minut odpalilem WSZYSTKIE aplikacje jakie mam w /Applications komputer rozwył wiatraki na 6200 RPM, temperatura momentami 70 stopni ale spokojnie dalo sie nim jeszcze z grubsza operować, nawet screena zrobilem.

Zwykle mam tylko jedno swapfile w standardowym rozmiarze ale po odpaleniu wszystkiego przybylo mi pare tych plikow swapfile

http://dl.dropbox.co...les_allapps.png

Zajmowaly calkiem duzo miejsca ale jak pozamykalem te wszystkie programy to zostaly juz tylko swapfile 0, 1 i 2 i nie wyglada na to, zeby gdzies sie wybieraly, w sumie zajmuja jakies 200 mega. jest 13:30 zobaczymy co sie dalej stanie. ale wychodzi na to, ze macos trzyma przynajmniej niektore swapy do tzw usranej smierci czyli poki go nie zrestartuje, co nie nastapi pewnie w tym miesiacu, chyba ze beda jakies ultra zajebiste poprawki systemu.

Generalnie niezle sobie utrudniles zycie tym partycjonowaniem dysku.

#17 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 13:36

Co do defragmentacji to możesz zrobić np. obraz dysku i go przywróć, pliki powinny się poukładać. Tyle że za wiele to ci nie pomoże moim zdaniem, ale jak chcesz to defragmentuj.

#18 scorpion_1982

scorpion_1982
  • 82 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 07 lutego 2010 - 13:41

feuerfest - być może masz rację, ale powiem ci szczeże że przez te wszystkie lata się tak przyzwyczaiłem i wole mieć dane na innych partycjach niż systemowa.

Co ty masz za dodatek że masz konsolę na warstwie bez obramowania ?
Czyli po instalacji zastępuję ci tylko pliki systemowe, czyścisz cache podczas startu i system czysty ?
Fajne rozwiązanie ja maka mam dopiero 3 miesiąc i nie musiałem jeszcze przeinstalowywać systemu dlatego jestem lekko nie doinformowany.

---- Dodano 07-02-2010 o godzinie 15:45 ----
macieks72 - sorry że nie na temat.
Widzę że ty już jesteś oblatany w makach, mam dysk sata od blaszaka został mi 320 GB wpiąłem go sobie do maka jako dodatkowy, tyle że są tam dane i nie mam ich gdzie upchnąć przed formatowaniem z NTFS na HFS+.
Czy jest jakiś program co przekonvertuje mi partycję na HFS+ bez utraty danych ??
Mam zainstalowany sterownik firmy Paragon i mam pełną obsługę tego dysku, ale często są błędy, mam dane klientów i nie mogę ich usunąć wiec wchodzi w grę jedynie konwersja jakaś w locie ?, wiesz może coś na ten temat ?

#19 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 lutego 2010 - 13:46

Dlatego mowie, ze podzial na partycje to windowsowo linuksowy zabobon, bo jedyni uzytkownicy maka jakich znalem i mieli podzielone dyski na partycje, to wlasnie swieżaki. Potem odkrywaja cudo o nazwie "archive & install" czy "time capsule" i życie im sie odmienia ;) Sam sie na poczatku uparlem na to, ale bylo to bez sensu bo katalog domowy i tak byl na partycji systemowej i ogarniecie tego wszystkiego bylo bardzo meczace. Pozwolilem Makowi zadbac o siebie i otoczyc kokonem komfortu ;) Maczek sam pilnuje backupow, sam organizuje mi zdjecia, sam organizuje muzyke a ja sie bardzo rzadko zapuszczam miedzy pliki. To co mam na pulpicie nazywa sie geektool, potrafi echowac output z konsoli wprost na pulpit i robic pare innych trikow

#20 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 13:53

Zauważylem, że kiedy ściągam coś na FrostWire (typowy p2p) zaraz się robią swapy, mimo, że RAM wolny ponad 1GB, może to jest jakiś trop. Pozdrawiam

#21 scorpion_1982

scorpion_1982
  • 82 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 07 lutego 2010 - 14:24

Czyli swap wygląda na to że nie jest do końca swapem a jakimś rodzajem biblioteki która ma w sobie pliki tymczasowe /tmp/ oraz pamięć wirtualną z której raczej nie korzysta.. No nic będę testował a może w snow już ten problem znikł ??

#22 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 14:41

Czy jest jakiś program co przekonvertuje mi partycję na HFS+ bez utraty danych ??
Mam zainstalowany sterownik firmy Paragon i mam pełną obsługę tego dysku, ale często są błędy, mam dane klientów i nie mogę ich usunąć wiec wchodzi w grę jedynie konwersja jakaś w locie ?, wiesz może coś na ten temat ?

Nie znam nic takiego, nie było mi nigdy potrzebne.
Co do Paragon to tak samo, nie potrzebny mi zapis na NTFS.
Także w tym Ci za bardzo nie pomogę :(

Dla mnie zapis na NTFS jest nie do końca pewny, bo jak wiadomo wszystkie tego typu programy były robione na zasadzie "reverse engineringu" bo microsoft nie dał żadnej dokumentacji do tego systemu plikiów. Jak dla mnie one z założenia mogą posiadać błedy, a co za tym idzie powodować utratę danych itp w najgorszym przypadku. Takie jest moje zdanie, aczkolwiek ludzie używają i są zadowoleni ;)

Z onyxami też bym uważał, bo możesz sobie zrobić więcej problemów jak nie wiesz co tam klikasz dokładnie.

Jeszcze odnośnie kilku partycji, defragmentacji, tych swapfile, najlepiej to "najzwyczajniej olej".
System chodzi dobrze, prawda?

#23 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 15:56

No nic będę testował a może w snow już ten problem znikł ??

O moich swapach pisałem pod SL, więc działa podobnie.
To nie jest problem, tylko jak pisali poprzednicy niepotrzebne duszenie systemu na zbyt małej partycji, moim zdaniem.

Pozdrawiam

#24 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 lutego 2010 - 16:15

O moich swapach pisałem pod SL, więc działa podobnie.
To nie jest problem, tylko jak pisali poprzednicy niepotrzebne duszenie systemu na zbyt małej partycji, moim zdaniem.

Pozdrawiam

U mnie też snow, od czasow deweloperskiej bety jeszcze. Zgadzam sie z thozo, to jest dosłownie duszenie systemu na za małej partycji.

#25 scorpion_1982

scorpion_1982
  • 82 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 07 lutego 2010 - 17:15

No tak można do tego podchodzić w ten sposób, dziś 50 GB jest właściwe a za rok 100 GB będzie trzeba. Wiem że mam małą partycję nie twierdze że nie, ale z tym swapem to przekombinowali, bo na 2,5 GB ramu żeby swapa tworzyć to mija się to z celem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych