Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podwójny NAT w AirPort Extreme + UPC Technicolor TC7200

Najlepsza odpowiedź Sim1 , 05 września 2013 - 21:27

[...] ja tez zignorowałem to na samym początku co nie zmienia faktu ze problem nadal istnieje. [...]

To nie jest problem, to specyficzna konfiguracja sieci. Przecież żaden z kolegów nie powiedział, że to błąd ale ignoruj i jakoś będzie. Po prostu zignoruj i jeśli internet działa, to przyjmij do wiadomości, że jesteś poniekąd podwójnie chroniony przed niechcianym dostępem z internetu.
Z dowolnym innym routerem nawet nie miałbyś świadomości, że masz podwójny NAT bo póki nie bawisz się w wystawianie na świat portów czy robienie DMZ-a lub jeśli dostawca internetu nie kombinuje z TTL to w praktyce żadna różnica czy NAT jest pojedynczy, podwójny czy nawet 10-krotny.
Możesz zmienić konfigurację by nie było podwójnego NAT-a ale skoro nie wiesz co to jest to sugeruję nie próbować i cieszyć się że jest dobrze.

PS. Ja też mam podwójny NAT i jest mi z nim bardzo dobrze ;) Przejdź do postu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 darkhopePL

darkhopePL
  • 5 postów
  • SkądLegnica

Napisano 31 sierpnia 2013 - 16:12

Mój problem polega na tym że po podłączeniu modemu/routera z UPC (Technicolor TC7200) i podłączeniu do niego AirPort Extreme, na AirPorcie mruga żółta dioda i wyskakuje komunikat "Ta stacja bazowa AirPort ma prywatny adres IP na porcie WAN sieci Ethernet. Jest ona połączona z urządzeniem lub siecią, która przypisuje prywatne adresy IP przy użyciu protokołu NAT. Przełącz tę stację baową AirPort z trybu DHCP z NAT na tryb pomostu." UPC daje mi publiczne IP przypisane do routera, internet działa w miare prawidłowo, jedynie w Playstation 3 mam NAT 2 (wcześniej korzystając z usług Vectry, miałem NAT 1) Jak pozbyć sie tego błędu? Z góry dziekuje za pomoc.

#2 maxjazz

maxjazz
  • 39 postów

Napisano 31 sierpnia 2013 - 22:48

"Ignoruj ten problem"?

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 154 postów

Napisano 02 września 2013 - 19:56

No, skoro nie wiesz, co to jest podwójny NAT, to ignoruj, bo Ci to nie robi.

#4 darkhopePL

darkhopePL
  • 5 postów
  • SkądLegnica

Napisano 02 września 2013 - 20:58

Wow, genialne, nie wpadłem na to aby ignorować. A tak na poważnie jak nie macie nic mądrego do powiedzenia to po prostu nie odpisujcie.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 154 postów

Napisano 04 września 2013 - 16:32

My? To Ty pytasz o rzeczy, których nie rozumiesz. Zrobiłeś sobie świadomie podwójne natowanie, a teraz się dziwisz, że Ci jakaś smutna konsola o nie płacze.

#6 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 05 września 2013 - 11:11

Tez zaznaczylem opcje "Ingoruj problem" i mam swiety spokoj. Jestem za NATem, nie mam publicznego IP.

#7 darkhopePL

darkhopePL
  • 5 postów
  • SkądLegnica

Napisano 05 września 2013 - 17:12

Zwyczjnie podpiąłem AirPorta pod Technicolora i wyskoczył błąd. UPC nie jest w stanie pomóc bo musieliby wymienic modem na inny, a to robią niechętnie. Wiec zadałem pytanie na tym forum bo UPC to dość duzy ISP i moze ktos z tym miał problem. Gdybym sie na tym znał to nie pytałbym na forum, co jest logiczne. Smutne to są niestety Twoje odpowiedzi ftpd, nie wiem tylko czy piszesz je świadomie czy nie. Maxavelli, ja tez zignorowałem to na samym początku co nie zmienia faktu ze problem nadal istnieje. Wiem też że inny modem/router z UPC, bodajże cisco, można uruchomić w trybie bridge i problemu wtedy nie ma, ale Technicolora niestety nie można.

#8 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 05 września 2013 - 20:34

Coś Ci nie działa czy przeszkadza Ci lampka? Jak nie przeszkadza Ci podwójny NAT to to zignoruj. To nie kontrolka o braku hamulców w autobusie. Chcesz żeby Ci na tym forum ktoś wyłożył część teoretyczną o LAN?

#9 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 05 września 2013 - 21:27   Najlepsza odpowiedź

[...] ja tez zignorowałem to na samym początku co nie zmienia faktu ze problem nadal istnieje. [...]

To nie jest problem, to specyficzna konfiguracja sieci. Przecież żaden z kolegów nie powiedział, że to błąd ale ignoruj i jakoś będzie. Po prostu zignoruj i jeśli internet działa, to przyjmij do wiadomości, że jesteś poniekąd podwójnie chroniony przed niechcianym dostępem z internetu.
Z dowolnym innym routerem nawet nie miałbyś świadomości, że masz podwójny NAT bo póki nie bawisz się w wystawianie na świat portów czy robienie DMZ-a lub jeśli dostawca internetu nie kombinuje z TTL to w praktyce żadna różnica czy NAT jest pojedynczy, podwójny czy nawet 10-krotny.
Możesz zmienić konfigurację by nie było podwójnego NAT-a ale skoro nie wiesz co to jest to sugeruję nie próbować i cieszyć się że jest dobrze.

PS. Ja też mam podwójny NAT i jest mi z nim bardzo dobrze ;)
  • tomasz i zubel lubią to

#10 darkhopePL

darkhopePL
  • 5 postów
  • SkądLegnica

Napisano 05 września 2013 - 23:54

Ok, dzieki, wątek do zamknięcia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych