Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Imei innego urządzenia. Ktoś się spotkał z czymś takim?

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 sonoichi

sonoichi
  • 7 posts

Posted 26 April 2017 - 17:16

Witam,

jako, że nie znalazłem nigdzie tematu ani postu "powitalnia" witam się tu :)

Jestem posiadaczem urządzeń Apple juz kilka lat, ale o takiej sytuacji nie słyszałem jak i sam konsultant z Appla też.

Mianowicie posiadam urządzenie iphone 5 z Imei tableta ipad!

Njagorsze jest to, że olali temat i mają to daleko w poważaniu. Byli w ciężkim szoku, konsultowali to 15 min, po 15 min przyznali mi rację, ale nie potrafią mi pomóc! Czy to nie jest towar niezgodny z umową? Gdyby nie dzisiejszy problem, to nawet bym o tym nie wiedział, ale chcąc go "odtworzyć" przez itunes wyskakuje mi, że dlatego urządzenie nie znaleziono żadanych zasobów.

Czy Apple nie powinno podejść do tego tematu z pełną odpowiedzialnością? 

Teraz przy sprzedaży każdy sprawdza imei i każdemu wyjdzie taki babol i będzie niesmaczna sytuacja.

Macie może jakieś pomysły, proszę o jakieąś pomoc.

#2 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 29 April 2017 - 22:38

Telefon masz od nowości i kupiłeś go bezpośrednio od Apple lub w autoryzowanym salonie ?

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#3 Łukasz Banach

Łukasz Banach
  • 232 posts

Posted 30 April 2017 - 22:28

Pewnie składak z 10 telefonów to i imei się nie zgadza :D

 MacBook Pro (2019) | Intel Core i5 8 generacji Quad-Core TurboBoost do 3.9GHZ | 8GB 2133MHZ | Iris Pro 645 1536MB |  iPhone XS Max 64GB Gold | Apple Watch Series 5 44mm Silver | AirPods Pro

#4 sonoichi

sonoichi
  • 7 posts

Posted 01 May 2017 - 07:24

No żart widzę się Ciebie trzyma, ale nie o to mi chodzi Łukaszu.
Zrozum to jeszcze raz napiszę...
Telefon jest widziany na serwerach appla jako ipad.
Jest pudełko oryginalne i imei, na obudowie też imei się zgadza a telefon posiada imei ipada. Rozumiem, że płyta mogła być przełożona, bo sam za czasów iphon 4 tak zrobiłem jak był już w słabym stanie, ale wyjaśnisz mi proszę jak to wymyśliłeś, że może być składakiem, bo widzę bystryś niesamowicie. Chyba, że się czepiam i potrafisz włożyć ipad-a płytę do iphona.
Dzwoniąc do apple sami są w szoku i przyznał mi, że musiało to już się stać na lini produkcyjnej i jak kiedyś miało by dojść do naprawy np przez cortland, to mam ich powiadomić a Oni wtedy pomogą.
Sytuacja jest o tyle denerwująca, że nawet jak już minęła gwarancja, to wyszedł taki babol który od początku nie jest zgodny z umową i mogli by się chociaż lekko tym zainteresować.

#5 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 01 May 2017 - 10:56

Zapewne oryginalny imei telefonu posiada blokade icloud, ktos zmienil/przeprogramowal serial tak zeby telefon mozna bylo aktywowac. Obstawiam ze sprzet z aliexpress w polsce kilka osob ma do tego sprzet ale nie sadze zeby sie bawili w takie rzeczy.

#6 sonoichi

sonoichi
  • 7 posts

Posted 01 May 2017 - 11:07

Nie no masakra. Potraficie czytać ze zrozumieniem? Pudełko z naklejkami też podrobili ( wydrukowali ) ? Zakladamy, że zrobili jakoś temat z imei, to skąd pudełko z naklejką i numerem seryjnym wszystko się zgadza? Imei tel zgadza się z naklejką, też jest jakiś drugi numer który się zgadza. Pudło oryginalne i zgadza się model iphone 5c 16GB blue ale nie czytacie tego ze zrozumieniem.
Jest to zestaw 100% oryginalny. Serwisant też to potwierdził i sprawdził. Sugerował, że może podrobiony, ale po podaniu apple id sprawdził jakie aplikacje były instalowane na niego i sam zgłupiał i przyznał, że sytuacja jest jedyna w swoim rodzaju.

#7 Murgal

Murgal
  • 911 posts

Posted 01 May 2017 - 11:11

Telefon kupiłeś u autoryzowanego sprzedawcy? Nie denerwuj się tylko odpowiedz na pytanie, autoryzowany sprzedawca czy allegro/olx?

Pooglądaj sobie, sprawdzali czy jakiś IMEI ma blokadę iCloud na stronie Apple (teraz już tej opcji nie ma) i wrzucali ten IMEI do telefonu przez kość pamięci.

W chinach bardzo popularne ;) Robię podrobione pudełka itd pod dany imei, foliują telefon i idzie do europy jako nówka sztuka - frankenstein, wedlug Apple telefon jest oryginalny - bo ma imei i jest produktem Apple.

Edited by Murgal, 01 May 2017 - 11:38.

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#8 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 01 May 2017 - 16:33

Widze ze naiwny jestes.
1. Z jakiego zrodla masz telefon.
2. Czy na pudelku sa napisy w jezyku takim z jakiej jest dystrybucji ? Pewnie tylko po angielksku dystrybucja usa a pudelko eu ;)

Kolor w ogole sie zgadza po imei ?

Odnosnie infolinii apple to czy ty myslsisz ze pracownicy apple sa szkoleni z tego w jaki sposob sie odnawia chinskie telefony czy zmienia serial programatorem ? Dlatego ci powiedzial ze to jakis blad apple bo nie maja pojecia na infolinii ze takie rzeczy maja miejsce.

#9 sonoichi

sonoichi
  • 7 posts

Posted 01 May 2017 - 19:21

Widze ze naiwny jestes.
1. Z jakiego zrodla masz telefon.
2. Czy na pudelku sa napisy w jezyku takim z jakiej jest dystrybucji ? Pewnie tylko po angielksku dystrybucja usa a pudelko eu ;)

Kolor w ogole sie zgadza po imei ?

Odnosnie infolinii apple to czy ty myslsisz ze pracownicy apple sa szkoleni z tego w jaki sposob sie odnawia chinskie telefony czy zmienia serial programatorem ? Dlatego ci powiedzial ze to jakis blad apple bo nie maja pojecia na infolinii ze takie rzeczy maja miejsce.

Same mózgi widzę tu siedzą. jJAKI KOLOR CZŁOWIEKU MA SIĘ ZGADZAĆ? CZYTASZ, CZY MASZ PROBLEM ZE ZROZUMIENIEM?  Myślisz naprawdę, że aż tak głupi jestem, że nie wiem co mam i skąd i że jest to taka duperela?

Tel jest mojego synka który teraz ma 6S a ten jest na sprzedaż, sam mam 7 jak i moja żona. Używam tylko tych użądzeń i nie interesuje mnie nic innego a ta sytuacja mnie zaskoczyła. Jako, że synek ma 8 lat kupiliśmy mu 5C i nawet go nie sprawdzałem, bo co tu sprawdzać, ale przez przypadek przy sprzedaży wyszło, że coś jest nie tak i chciałem się podzielić info.

NIE MA TEMATU, NIE POTRZEBUJĘ ŻEBY KTOŚ ZA 400 ZŁ WYZYWAŁ MNIE OD NAIWNYCH.

MACIE ZDJ TĘGIE MÓZGI, MOŻE W KOŃCU ZROZUMIECIE O CO CHODZI, ALE W SUMIE JUŻ MNIE TO NIE INTERESUJE, NAPISAŁEM JAKO CIEKAWOSTKĘ A OD NAIWNYCH MNIE WYZYWACIE.

Attached Files

#10 Kowal_86

Kowal_86
  • 62 posts

Posted 01 May 2017 - 19:29

Nie irytuje się i nie obrażaj innych, bo każdy chce ci pomoc. Wciąż nie napisałeś skąd masz ten telefon, gdzie kupiony? To jakaś tajemnica?

#11 sonoichi

sonoichi
  • 7 posts

Posted 01 May 2017 - 19:40

Nie irytuje się i nie obrażaj innych, bo każdy chce ci pomoc. Wciąż nie napisałeś skąd masz ten telefon, gdzie kupiony? To jakaś tajemnica

Słuchawka zakupiona na OLX odebrana osobiście 20 km ode mnie.

Myslę, że temat można zamknąć.

Tel wart cukierki. Zdjęcia i temat założyłem jako ciekawostkę i myślę, że wiecej już nie ma się co nawzajem obrażać i denerwować. ;)

#12 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 01 May 2017 - 20:27

@sonoichi - nie unoś się, bo ci żyłka pęknie. Na 99,9% kupiłeś chińskiego "Frankensteina" z numerem seryjnym i IMEI od iPada (nawet wesja baseband pasuje). Nie ty pierwszy i nie ostatni.

Zresztą, podobnych egzemplarzy jest pewnie na rynku sporo, bo dla jednej sztuki nie opłacałoby się robić obudowy i pudełka.

#13 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 01 May 2017 - 20:42

Same mózgi widzę tu siedzą. jJAKI KOLOR CZŁOWIEKU MA SIĘ ZGADZAĆ? CZYTASZ, CZY MASZ PROBLEM ZE ZROZUMIENIEM?  Myślisz naprawdę, że aż tak głupi jestem, że nie wiem co mam i skąd i że jest to taka duperela?

Tel jest mojego synka który teraz ma 6S a ten jest na sprzedaż, sam mam 7 jak i moja żona. Używam tylko tych użądzeń i nie interesuje mnie nic innego a ta sytuacja mnie zaskoczyła. Jako, że synek ma 8 lat kupiliśmy mu 5C i nawet go nie sprawdzałem, bo co tu sprawdzać, ale przez przypadek przy sprzedaży wyszło, że coś jest nie tak i chciałem się podzielić info.

NIE MA TEMATU, NIE POTRZEBUJĘ ŻEBY KTOŚ ZA 400 ZŁ WYZYWAŁ MNIE OD NAIWNYCH.

MACIE ZDJ TĘGIE MÓZGI, MOŻE W KOŃCU ZROZUMIECIE O CO CHODZI, ALE W SUMIE JUŻ MNIE TO NIE INTERESUJE, NAPISAŁEM JAKO CIEKAWOSTKĘ A OD NAIWNYCH MNIE WYZYWACIE.

A więc jest dokładnie tak jak napisałem:

1. Pudełko jest podrabiane.

2. Telefon jest w wersji USA a pudełko w wersji EU

3. Model ME554LL/A należy do 5C w wersji żółtej. 

4. Nr imei z pudełka i ten nadrukowany na pudełku należy do iPada Air Cell a pytatem czy się kolor zadza po imei - jeśli dla ciebie iPhone 5C Blue to iPad Air Cell to moje gratulacje.

Ale na pewno jesteś najmądrzejszy i jest tak jak piszesz że to Apple pomyliło dystrybucje pudełek kolor obudowy no i imei od ipada w tym iPhone. 

Edited by nie_lubie_jablek, 01 May 2017 - 20:57.

• Kuba2000 and wopo like this

#14 maciek5s

maciek5s
  • 1108 posts
Posted 01 May 2017 - 20:53

:lol:  :lol:  :lol:

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#15 MiL

MiL
  • 1489 posts
Posted 04 May 2017 - 14:37

No cóż, niektórym ciężko coś wytłumaczyć.

#16 wopo

wopo
  • 181 posts

Posted 04 May 2017 - 14:51

Witam,

jako, że nie znalazłem nigdzie tematu ani postu "powitalnia" witam się tu :)
Jestem posiadaczem urządzeń Apple juz kilka lat, ale o takiej sytuacji nie słyszałem jak i sam konsultant z Appla też.
Mianowicie posiadam urządzenie iphone 5 z Imei tableta ipad!
Njagorsze jest to, że olali temat i mają to daleko w poważaniu. Byli w ciężkim szoku, konsultowali to 15 min, po 15 min przyznali mi rację, ale nie potrafią mi pomóc! Czy to nie jest towar niezgodny z umową? Gdyby nie dzisiejszy problem, to nawet bym o tym nie wiedział, ale chcąc go "odtworzyć" przez itunes wyskakuje mi, że dlatego urządzenie nie znaleziono żadanych zasobów.
Czy Apple nie powinno podejść do tego tematu z pełną odpowiedzialnością? 
Teraz przy sprzedaży każdy sprawdza imei i każdemu wyjdzie taki babol i będzie niesmaczna sytuacja.
Macie może jakieś pomysły, proszę o jakieąś pomoc.

A czemu Ty przy zakupie nie sprawdziłeś IMEI ?

iPhone 15Pro 128GB Tytan Błękitny

#17 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 07 May 2017 - 09:18

... Czy to nie jest towar niezgodny z umową? ..

Tak, jest to niezgodność z umową (którą zawarłeś ze sprzedawcą z OLX)

... Czy Apple nie powinno podejść do tego tematu z pełną odpowiedzialnością?  ..

Z produkcją takiego Frankensteina Apple nie miało nic wspólnego. Kanałem dystrybucji OLX dla podrabianych iPhone - również nie zarządza.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#18 sonoichi

sonoichi
  • 7 posts

Posted 07 May 2017 - 13:23

Tak, jest to niezgodność z umową (którą zawarłeś ze sprzedawcą z OLX)

Z produkcją takiego Frankensteina Apple nie miało nic wspólnego. Kanałem dystrybucji OLX dla podrabianych iPhone - również nie zarządza.

No cały to On chyba nie jest podrabiany, bo instalują się aplikacje i wszystko chodzi normalnie.

Trudno, sprzedam go na części może się komuś przyda.

Za jaką kwotę mogę taki telefon sprzedać informując kupującego o tym stanie?

Moze komuś nie zależy na tym imei, to normalnie można go uzytkować, ale od razu przyznaję mu status "uszkodzony" i brak zwrotu, bo tak jak piszesz jest to Frankenstein ;)

#19 Murgal

Murgal
  • 911 posts

Posted 07 May 2017 - 13:35

No cały to On chyba nie jest podrabiany, bo instalują się aplikacje i wszystko chodzi normalnie.

Trudno, sprzedam go na części może się komuś przyda.

Za jaką kwotę mogę taki telefon sprzedać informując kupującego o tym stanie?

Moze komuś nie zależy na tym imei, to normalnie można go uzytkować, ale od razu przyznaję mu status "uszkodzony" i brak zwrotu, bo tak jak piszesz jest to Frankenstein ;)

Jest podrabiany. Do Malucha też wsadzisz silnik od Mercedesa, Twoim zdaniem to będzie Mercedes czy Maluch? Tak jest w Twoim przypadku, oryginalna (prawie) jest płyta główna która została przelutowana przez chińczyka, wszystko pozostałe to podróbka. 

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users