Witam wszystkich forumowiczów. Pytanie to zadałem już na innym forum ale poradzono mi zadać je tutaj.
Ogólnie telefon jest dla mnie narzędziem głównie do maili, synchronizacji kontaktów, kalendarza, zadań i notatek. Od czasu do czasu nawigacja. Nie gram, nie robię tysięcy fotek, nie nagrywam filmów. Neta przeglądam tylko awaryjnie, mam do tego tablet i komputery (w domu i w firmie). Potrzebny mi kompaktowy telefon z porządnymi bebechami. Będę próbował wziąć na raty - żadnych umów z operatorami.
Do tej pory miałem ponad 4 lata Desire Z i ponad 2.5 roku używam Mi2s. MIUI jest świetne, telefon też idealny pod względem bebechów i rozmiarów. Ale nie ma LTE co zaczyna mi dokuczać. Właściwie to tak jakbym w ogóle nie miał mobilnego internetu.
Wymagania:
- wielkość - absolutne max 140mm x 70mm (optymalnie okolice 135x65mm)
- WIFI AC
- dobra jakość rozmów
- stabilny fix GPS
- pasmo 800MHz
dodatkowe:
- LTE-A
- radio
Brałem pod uwagę:
- Xiaomi mi4c, zuk z2 ale odpadły ze względu na pasmo 800mhz
- Samsung Galaxy Alpha i A3 2017 ale mam obawy o wydajność za 2-3 lata
- Z3 Compact - jak wyżej i tak jak alpha stary android
- Huawei Nova - brak WIFI AC
Z5Compact nawet nie brałem ze względu na powszechne problemy z przegrzewaniem i throttlingiem procka.
Na placu boju zostały X Compact i IPhone SE. Wady tego drugiego to:
- brak radia FM (oglądam w nocy telewizor bezprzewodowo słuchając dźwięku z radio)
- brak możliwości przesyłu danych przez bluetooth
- ponoć ma problemy z zasięgiem Wifi?
- konieczność kupienia szkła ochronnego (podatność na zbicie przy upadku)
I teraz pytania o iphony
1. Jak to jest z tymi aktualizacjami. To prawda że nowsze wersje iOS specjalnie ubijają starsze urządzenia które teoretycznie powinny sobie z nimi świetnie radzić? Czy mogę siedzieć przez 3 lata na tym samym iOS bez obawy że appki przestaną działać tylko zaczną wołać o aktualizację?
2. Jak jest z tym serwisem w Europie. Widziałem skargi ludzi że 6 się wyginały a nie przyjmowali tego na gwarancję. I że ogólnie obsługa klienta jest lata świetlne za tą w USA
3. Nie zamierzam kupować żadnego innego urządzenia z Apple. Widziałem opinie że bez ekosystemu appla traci się sporo funkcjonalności
4. Ponoć iOS nie wykrywa empetrójek wrzuconych na dysk i trzeba muzę z iTunes kupować?