Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy SE "wystarczy" na 3 lata pracy? A może lepiej brać 6S?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 DMCK

DMCK
  • 211 postów

Napisano 11 września 2016 - 13:51

Cześć. W 2015 roku używałem 4S i byłem zadowolony do czasu aż yanosik i nawigacja nie zaczęły się gryźć. Podejrzewam, że yanosik pracujący w tle był ubijany bo brakowało RAMu. A jak wiadomo yanosik lubi pracować w tle i jest bardzo ważną apką ;) Ja głównie pracuję w samochodzie i te dwie apki u mnie rządzą. Do tego bardzo dużo używam telefonu na słuchawce bluetooth. Zależy mi na najlepszej wydajności sprzętu do tych trzech funkcji: tel, yanosik, google maps. Jako, że na 4S nie szło po ludzku pracować a nie stać mnie było na nowego iPhona uciekłem do szajsunga note 3. Chwilowa ulga ale w ogólnym rozrachunku to był błąd. Teraz znów stoję przed wyborem. W moim zasięgu cenowym jest SE choć po nocie trochę boję się wielkości ekranu. Z drugiej zaś strony przed notem uważałem, że wszytko powyżej 4 cali jest niewygodne (bo jest) i 3,5'' w 4S mi odpowiadał niemożebnie ;)

Chciałbym sprzęt na 3 lata, żeby jakoś w firmie zamortyzował się zakup. Doradzicie?

SE 16, SE 64 czy 6S 32?

#2 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 11 września 2016 - 13:55

SE spokojnie da rade. Reszta zalezy od tego jakiej wielkosci ekran potrzebujesz i ile bedziesz pamieci potrzebowal.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#3 DMCK

DMCK
  • 211 postów

Napisano 11 września 2016 - 14:01

A co jest najbardziej zasobożerne? Film, zdjęcie, apka? Ile taka szesnastka udźwignie filmów/zdjęć? Bo wiesz zakładam te 3 lata - jakby nie było - szmat czasu.

#4 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 11 września 2016 - 14:03

Ja bym bral 64 gb.

#5 Wania

Wania
  • 644 postów

Napisano 11 września 2016 - 14:03

bral bym 6s ze wzgledu na 3DT, nie wiadomo jak mocno ta technologia sie rozwinie przez te 3 lata a lepiej ja posiadac niz nie ;)

#6 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1 089 postów

Napisano 11 września 2016 - 14:11

Ale wczuj sie w temat, jemu to do niczego potrzebne nie jest. Wyskoczyles jak filip z konopii teraz z tym 3d touchem.

Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, ​AirPods 2, Apple Watch Series 3

#7 Wania

Wania
  • 644 postów

Napisano 11 września 2016 - 14:21

ale skad wiesz co bedzie w przeciagu tych 3 lat? zastanawia sie nad SE i 6S, bebechy te same, roznia sie wielkoscia ekranu i wlasnie 3DT. jak wielkosc ekranu to subiektywna ocena to akurat brak 3DT jest juz istotne.

#8 DMCK

DMCK
  • 211 postów

Napisano 11 września 2016 - 14:44

Panowie cena także odgrywa ważną rolę. Jeśli bez 3dt nie będzie można obsługiwać nawi etc to wtedy rozważę zmianę planów i zmienię model, ale to chyba nie grozi?

#9 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 11 września 2016 - 15:01

Na 99,99% nie.

#10 DMCK

DMCK
  • 211 postów

Napisano 11 września 2016 - 16:07

To było pytanie retoryczne ale dziękuję za zainteresowanie :) Mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć na ile te 16 GB wystarczy zdjęć, filmów, apek? Tak z doświadczenia. Ile masz pojemności w swojej szóstce?

#11 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 11 września 2016 - 16:18

U mnie dało sie zainstalować pare mniejszych apek, trzy większe gry i na zdjęcia miejsca nie ma wiec podpiąłem iCloud którego co jakiś czas i tak musze robic backup bo jest beznadziejny. Nie polecam 16GB

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

#12 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 11 września 2016 - 17:07

Mam 16GB. Jeśli ktoś nie gra w gierki i nie ma pierdyliarda aplikacji to wystarczy. U mnie są podstawowe aplikacje do serwisów społecznościowych, wiadomości, kont bankowych itp i spokojnie na pozostałe dane czyli zdjęcia i filmy zostało 8GB.
Co do tego czy wybrać 6s czy SE to tak na prawdę patrzyłbym tylko i wyłącznie na rozmiar 4 vs 4,7. Też stałem przed tym dylematem. Wybrałem 4 cale i jestem mega zadowolony, telefon bardzo fajnie leży w ręce, nie uwiera w kieszeni. Do konsumpcji treści z internetu na codzień używam ipada 9,7 cala. Tak na prawde czy to 4 czy 4,7 cala to do przeglądania stron w internecie średnio się nadaje. Nie ma jak to ipad 9,7 cala.

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#13 DMCK

DMCK
  • 211 postów

Napisano 11 września 2016 - 20:16

Trochę nie mam kasy na 64GB choć wiadomo, że lepiej mieć więcej niż mniej. Większość materiałów i tak trzymam w chmurce więc pamięć pójdzie wyłącznie na apki i foty. Czy rzeczywiście w takim przypadku 16GB to będzie za mało? :/

#14 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 11 września 2016 - 20:34

Sam piszesz, że miałeś 4s. Przypomnij sobie co miałeś wtedy na iPhonie i ile wolnej pamięci Ci zostało.

Użytkownik maciek5s edytował ten post 11 września 2016 - 20:35

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#15 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 11 września 2016 - 20:35

Dla mnie 16GB nie jest za mało. Wszystko jednak zależy od ilości danych które chcemy trzymać na telefonie. Samymi aplikacjami ciężko zapełnić nawet wersję 16GB. Już szybciej możesz to zrobić muzyką, filmami, zdjęciami. Jesli Ci budżet pozwoli bierz 64GB jeśli nie z 16GB też sobie poradzisz. Zawsze jest chmura. Można też po zapełnieniu telefonu fotkami czy filmami przegrać zdjęcia je na komputer, płytę cd, pendrive.

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#16 DMCK

DMCK
  • 211 postów

Napisano 11 września 2016 - 20:51

Sam piszesz, że miałeś 4s. Przypomnij sobie co miałeś wtedy na iPhonie i ile wolnej pamięci Ci zostało.

No właśnie chyba się mieściłem, ale zdjęcia były lżejsze niż w SE. Jednak nie wiem o ile.

Dla mnie 16GB nie jest za mało. Wszystko jednak zależy od ilości danych które chcemy trzymać na telefonie. Samymi aplikacjami ciężko zapełnić nawet wersję 16GB. Już szybciej możesz to zrobić muzyką, filmami, zdjęciami. Jesli Ci budżet pozwoli bierz 64GB jeśli nie z 16GB też sobie poradzisz. Zawsze jest chmura. Można też po zapełnieniu telefonu fotkami czy filmami przegrać zdjęcia je na komputer, płytę cd, pendrive.

Ja i tak mam pełne synchro zdjęć z dropboxem więc nawet skasowanie fotografii nie będzie stanowiło wielkiego bólu.

Chciałem Was jeszcze o jedną sprawę zapytać. Sklep w którym zamierzam kupić SE oferuję naprawdę całkiem poprawne ubezpieczenie przed uszkodzeniami, awariami, zalaniem czy kradzieżą. Cena za 3 letnią ochroną wynosi 600 zł. 30% ceny sprzętu. Ktoś z Was korzysta z takiej opcji? Koszt wymiany wyświetlacza w iSpocie to 649 zł i ciekaw jestem czy częstsze inne naprawy/uszkodzenia niż stłuczony ekran Wam się kiedykolwiek przytrafiły?

#17 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 11 września 2016 - 20:53

Lepiej odpuść gwarancję

Użytkownik maciek5s edytował ten post 11 września 2016 - 20:53

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#18 DMCK

DMCK
  • 211 postów

Napisano 11 września 2016 - 20:57

Gwarancję mam za friko na 12 miesięcy. Pytam o ubezpieczenie przed okolicznościami wyżej wymienionymi. Czytałem ich OWU i nie uchylają się przed odpowiedzialnością. Przynajmniej na papierze.

#19 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 11 września 2016 - 21:39

Trochę nie mam kasy na 64GB choć wiadomo, że lepiej mieć więcej niż mniej. Większość materiałów i tak trzymam w chmurce więc pamięć pójdzie wyłącznie na apki i foty. Czy rzeczywiście w takim przypadku 16GB to będzie za mało? :/

Różnica w cenie pomiędzy 16GB a 64GB wynosi obecnie 280zł., a dostajesz (realnie) 5x więcej pamięci do dyspozycji (w 16tce masz ok. 12GB wolnego, a w 64ce ok. 60GB)

Gwarancję mam za friko na 12 miesięcy. Pytam o ubezpieczenie przed okolicznościami wyżej wymienionymi. Czytałem ich OWU i nie uchylają się przed odpowiedzialnością. Przynajmniej na papierze.

Przeczytaj OWU (z załącznikami jeżeli są) jak jest likwidowana szkoda:
- w przypadku szkody częściowej, np. stłuczenia ekranu: czy płacą za naprawę w ASA i oryginalny ekran, czy wysyłają do serwisu "za rogiem", który wymieni ekran w SE (taki sam jak w 5s) na zamiennik/podróbkę  za 100zł.
- w przypadku szkody całkowitej: dostajesz nowy, taki sam telefon czy np. wartość rynkową używanego (na dzień szkody) modelu minus udział własny i amortyzacja.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#20 DMCK

DMCK
  • 211 postów

Napisano 11 września 2016 - 22:21

@bee3 

ad1 w kompuyronikach 16 stoi 1999 zł a 64 2399 zł. Więc 4 stówy się kłaniają, ale rzeczywiście może lepiej wziąć to niż ubezpieczenie

bo

ad2 w przypadku szkody całkowitej na pewno jest amortyzacja i dostaję tą samą półkę (której pewnie nie ma) więc dadzą voucher. Udziału własnego nie ma. Co do częściowej to OWU nie mówi czy na oryginalnych częściach czy nie.

Wpadłem na taką aukcję - sprzęt jest chyba z UK ale sprzedawca pisze, że jest gwarancja 12 mcy. Pytanie do Was czy rzeczywiście nie ma przeciwwskazań by kupić taki egzemplarz?

http://allegro.pl/ap...6474513489.html

#21 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 11 września 2016 - 23:06

@bee3 

ad1 w kompuyronikach 16 stoi 1999 zł a 64 2399 zł. Więc 4 stówy się kłaniają, ale rzeczywiście może lepiej wziąć to niż ubezpieczenie

w tych cenach tylko jeden model 16GB i jeden 64GB - z outletu (powystawowe / zwroty ?)
Oficjalne ceny Apple: http://www.apple.com...phone/iphone-se , a Komputronik "normalne" 64GB ceni 2499zł.

ad2 w przypadku szkody całkowitej na pewno jest amortyzacja i dostaję tą samą półkę (której pewnie nie ma) więc dadzą voucher.

No właśnie: Jeden z niekorzystnych scenariuszy to taki w którym dziś ubezpieczasz telefon na kwotę 2429zł. , a za pół roku wycenią Ci wartość (nieuszkodzonego) telefonu na niecałe 1500zł. i tyle mogą zaproponować odszkodowania w przypadku szkody całkowitej.
Jak przy szkodzie częściowej iPhone nie gwarantują naprawy w ASA - to ja omijałbym taką polisę szerokim łukiem.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#22 DMCK

DMCK
  • 211 postów

Napisano 11 września 2016 - 23:43

bee3 a powiedz mi - bo widzę, że staż masz duży - w styczniu 2017 ile taki SE 64 może kosztować? Na podstawie innych np zeszłorocznych modeli? Zastanawiam się czy nie zaczekać na ciut niższe ceny.

#23 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 12 września 2016 - 08:43

Ubezpieczenie to zbędny gadzet, lepiej kup szkło hartowane i etui gumowe ( albo applowskie) i po sprawie. Topić telefonu raczej nie zamierzasz mam nadzieję. Jak zamierzasz używać telefonu 3 lata to rozważ większą pamięć bo poco się męczyć na 16 GB ( z czego masz 12 dla siebie). Jeżeli chodzi o ceny to lepiej nie czekaj za długo, bo innego iPhone'a 4 calowego raczej za szybko nie będzie. Po nowym roku cena może spadnie o 100-200 zł, ale to tylko można sobie gdybać. I jak chcesz to najlepiej na allegro kupić zafoliowany, najlepiej z przedłużenia umowy od kogoś. Szkoda przepłacać w sklepach typu MM, Saturn, MediaExpert itd.

#24 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 12 września 2016 - 09:11

bee3 a powiedz mi - bo widzę, że staż masz duży - w styczniu 2017 ile taki SE 64 może kosztować? Na podstawie innych np zeszłorocznych modeli? Zastanawiam się czy nie zaczekać na ciut niższe ceny.

iPhone SE to nowy model telefonu - nie było do tej pory takich i ciężko określić ile będzie kosztował, bo nie ma go z czym porównać. Z takich pobocznych modeli był coprawda 5C, ale to był raczej niewypał, a SE to bardziej hit niż kit. Co do pamięci 16GB: ja polecam wykupić sobie dodatkowe 50GB w chmurze iCloud - kosztuje to 1 euro miesięcznie, czyli jakieś 4 zł, a możemy w telefonie włączyć opcję oszczędzania miejsca - wtedy zdjęcia w oryginale polecą do chmury, a telefon będzie trzymał tylko miniaturki i dopiero jak będziesz potrzebował zdjęcie to je będzie ściągał. Ja w ten sposób mam 9 tysięcy zdjęć na telefonie, a miejsca zostaje mi i tak sporo.

#25 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 12 września 2016 - 09:26

Co do pamięci 16GB: ja polecam wykupić sobie dodatkowe 50GB w chmurze iCloud - kosztuje to 1 euro miesięcznie, czyli jakieś 4 zł, a możemy w telefonie włączyć opcję oszczędzania miejsca - wtedy zdjęcia w oryginale polecą do chmury, a telefon będzie trzymał tylko miniaturki i dopiero jak będziesz potrzebował zdjęcie to je będzie ściągał. Ja w ten sposób mam 9 tysięcy zdjęć na telefonie, a miejsca zostaje mi i tak sporo.

Ja dokładnie w taki sposób to rozwiązałem w przypadku 6s 16GB. Kupiłem te 50GB chmury i teraz na telefonie mam jedynie uproszczone fotki, ale dzięki temu mam wszystkie które mam w iCloud. Z iClouda regularnie robię sobie co jakiś czas backup to do domowego dysku, którego czasem podłączam i wszystko świetnie działa.

Przy takim układzie to ma sens. Ja na 6s z tą pamięcią zainstalowałem dokładnie 45 aplikacji mniejszych niż 50 MB. Do tego trzy dość duże gry: Real Racing 3 zajmuje ponad 2,5GB, Facebook ~500MB, do tego mam podłączone 6 skrzynek mailowych do maila, które pobierają pocztę po imapie.

Na zdjęcia zostało mi niecałe 2GB przy założeniu, że to 2GB to bufor zanim telefon po wifi zaciągnie wszystko do iCloud. Przy założeniu, że na telefonie są jedynie miniatury tych wszystkich zdjęć i filmów, przy filmach czasami może być problem z obejrzeniem takiego filmu, ponieważ trzeba go fizycznie pobrać z iCloud. Można przez przypadek pojechać sobie z transferem :).

Co do SE, sam myślałem o kupnie go zamiast 6S ale niestety nie był jeszcze SE dostępny, więc skończyłem z 6S i w sumie to był dobry wybór, bo SE byłby jednak nieco zbyt mały dla mnie. Uważam jednak, że skoro bebechy ma praktycznie te same co 6S to będzie podobnie do 6S wspierany, gdyż zwykle to właśnie hardware najszybciej staje się niekompatybilny z nowym softem i nie jest wspierany. Skoro to prawie 6S (bez 3DTouch) to jest duże prawdopodobieństwo, że SE sporo jeszcze pożyje.

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych