Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

- - - - -

Szybki sposób na przerabianie dowolnych filmów na m4v

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 20 stycznia 2015 - 21:49

Często zdarza mi się przerabiać jakieś filmy na m4v. Używałem do tego ffmpeg i wypracowałem już sobie pewną metodę działania. Czasem zdarza się, że wystarczy skopiować niektóre strumienie do nowego kontenera, albo wystarczy przerobić tylko dźwięk - tak jest najczęściej w przypadku plików mkv. Innym razem trzeba przerobić i video i audio.

Dzisiaj zrobiłem sobie w automatorze na szybko aplikację, która przyspiesza mi te operacje. Sama wykrywa odpowiednie kodeki i parametry dla wszystkich strumieni i wykonuje konwersję do m4v. Jeśli się da to kopiuje strumień, jeśli nie konwertuje go na odpowiedni format. Przy okazji dostosowuje przepustowość dźwięku ze względu na ilość kanałów. Myślę, że to fajne narzędzie i komuś może się przydać, więc podzielę się nim.

Aplikacja jest robiona na szybko, więc nie jest idealna, ale po wstępnych testach fajnie się sprawuje. Jedyny mankament to to, że nie pokazuje postępu. Może dodam to kiedyś, ale na razie nie jest mi to potrzebne, więc nie robiłem.

Po wykonaniu konwersji przygotowany plik otwiera się w domyślnej aplikacji. Można więc przypisać sobie pliki typu avi, wmv, mpg itp. do tej aplikacji, a mov, mp4, m4v do QuickTime Player - wtedy wystarczy kliknąć 2x na avi, poczekać i otworzy się nam po jakimś czasie normalnie w QuickTime.

Jeśli ktoś chce to zachęcam do wypróbowania. I podkreślam, że to nie jest jakaś skomplikowana aplikacja, tylko zrobione na szybko narzędzie do ffmpeg.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/40968624/MakeM4V.zip

Użytkownik oneghost edytował ten post 20 stycznia 2015 - 23:13

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych