Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

FileVault - dwie opcje logowania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 magicApple

magicApple
  • 52 postów

Napisano 31 października 2014 - 08:45

Standardowo w poprzednich wersjach OS X przy włączonym szyfrowaniu dysku metodą FileVault podczas rozruchu komputera należało podać hasło do dysku. Od wersji OS X 10.10 dodatkowo przy rozruchu mam do wyboru możliwość podpięcia dysku za pomocą hasła profilu. Tak więc przy rozruchu komputera są dwie opcje: za pomocą profilu bądź za pomocą wcześniej ustalonego hasła FileVault. Jeżeli każdy z Was tak ma to czy jest opcja aby wyłączyć możliwość logowania się za pomocą profilu? Zastanawiam się również jak taka polityka ma się do bezpieczeństwa nieuprawionego logowania.

#2 magicApple

magicApple
  • 52 postów

Napisano 31 października 2014 - 14:54

System instalowałem z pamięci flash na czysto. Przed instalacją sformatowałem dysk wybierając opcję dodatkową szyfrowania i tam ustanowiłem hasło do dysku. Przy instalacji systemu nie wybierałem opcji możliwości logowania za pomocą konta iCloud - wybrałem lokalne konto. Dziś w ramach testu wyłączyłem szyfrowanie FileVault i włączyłem ponownie. Ku mojemu zaskoczeniu przy włączaniu ponownym FileVault system nie prosił o ustanowienie hasła. Po ponownym uruchomieniu komputera już nie ma opcji hasła do dysku (ikony dysku), jest tylko hasło do profilu (ikona użytkownika). I teraz moje pytanie... co Ci mistrzowie z Apple zmienili w tej kwestii w OS X 10.10 bo nie mogę nigdzie znaleźć informacji. Jeżeli finalnie wygląda to tak że dysk odblokowywuje się hasłem profilu to mega niefajnie z racji że przy każdym uśpieniu komputera, włączeniu wygaszacza pojawia się prośba o hasło do profilu (ustawienie celowe) i tam zwyczajowo wpisywałem proste hasło a nie chciałbym mieć prostego hasła to odblokowywania zaszyfrowanego dysku. Korzysta ktoś z Was z FileVault na OS X 10.10?

#3 dav4

dav4
  • 46 postów
  • SkądBobowa, Poland

Napisano 02 listopada 2014 - 20:35

W zaawansowanych opcjach FileVault masz opcje dotyczącą tego jakich hasłem chcesz odblokowywać dysk (iCloud czy klucz) - jednak pojawią się one chyba tylko wtedy kiedy dysk nie jest zaszyfrowany ;)

#4 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopada 2014 - 11:42

U mnie jest inna zagadka. Mam FileVault, które przy włączaniu komputera działa normalnie ale już w trybie Recovery nie. Jak chcę odblokować partycję (mam tylko jedną) w Narzędziach Dyskowych w Recovery, to hasło do odblokowania nie działa. Oznacza to, że nie mam możliwości naprawy dysku, czy uprawnień z poziomu Recovery.

#5 dav4

dav4
  • 46 postów
  • SkądBobowa, Poland

Napisano 03 listopada 2014 - 19:27

U mnie jest inna zagadka. Mam FileVault, które przy włączaniu komputera działa normalnie ale już w trybie Recovery nie. Jak chcę odblokować partycję (mam tylko jedną) w Narzędziach Dyskowych w Recovery, to hasło do odblokowania nie działa. Oznacza to, że nie mam możliwości naprawy dysku, czy uprawnień z poziomu Recovery.

Masz :) U mnie był ten sam problem, musiałem sobie zamontować dysk z Terminala - http://derflounder.w....ed-boot-drive/

#6 northwest

northwest
  • 457 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 02:31

Jak wyglada działanie tego filevault? Dużo wolniej chodzi komputer?

#7 eyedropper

eyedropper
  • 940 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 listopada 2014 - 03:36

nie odczułem różnicy, mimo już nieco leciwego rzęcha

#8 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2014 - 17:34

Również nie odczuwam różnicy. Dysk HDD 7200.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych