Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac używany do domu

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Krasnall

Krasnall
  • 15 posts
  • SkądKraków

Posted 15 November 2008 - 13:16

Witam! Oto moja sytuacja: na codzień korzystam w domu z iBooka G4 1.2 z 768 MB RAMu. Sprzęt po 3,5 roku nadal jest fantastyczny, ale wiadomo, że nie wszystko można na laptopie zrobić, szczególnie że do uciągnięcia jakiegoś programu graficznego brakuje mocy, a i 30 GB dysk też nie ułatwia sprawy. Dlatego mam też na biurku starego PCta klasy Athlon 2400+ z 1 GB RAMu. Jak to w PCtach, co chwilę coś się psuje i trzeba wymieniać, głośne to cholernie, poza tym wykonywanie codziennych zadań (www, mail, office, muzyka, PIM, zdjęcia, jakiś film) na Windowsie mnie na tyle irytuje, że wolę korzystać z laptopa... Poza tym ostatnio kupiłem iPhona, więc trzeba dom zdecydowanie zrobić Apple-friendly. Do rzeczy: zastanawiam się nad zostawieniem sobie iBooka jako komputera typowo przenośnego (głównie korzystam w domu, więc po wywaleniu wszelkiego syfu i powrocie do Tigera będzie jak znalazł) i zakupie iMaca 20-calowego. Nie chcę jednak kupować nowego sprzętu, raczej coś używanego. Pojawia się więc problem, czy wziąć tańszy G5 2.1 GHz za około 2000 zł, czy lepiej kupić C2D, podobnie wyposażony, za 3500 zł. Na pewno C2D będzie "chodził" jak burza, co do tego nie mam wątpliwości. Ale co możecie powiedzieć na temat G5? Czy odczuję jakąś bardzo dużą różnicę w wydajności sprzętu w porównaniu do mojego laptopa i (przede wszystkim) PC-ta? Wiem, że G5 blokuje mi drogę do Snow Leoparda i Parallelsa, ale powiedzmy że na tym mi nie zależy, chodzi tylko i wyłącznie o wydajność. Czy będzie można wygodnie pracować z RAWami w Apperture 2, czy otwarcie powiedzmy 10 stron www będzie odczuwalne, czy iPhoto z 5000 fotek będzie przymulone jak na iBooku? Innymi słowy, czy pchać się jeszcze w G5, czy lepiej kupić prawie dwa razy droższy C2D?

#2 vrack2

vrack2
  • 291 posts
  • SkądBirmingham/Nottingham

Posted 15 November 2008 - 14:26

moim imac pewnie bedzie lepiej chodzil, koncu dwie kory, ale g5 to jest profesjonalna maszyna i powinna byc lepsza do A2, w imacu 20" matryca jest do kitu, kup juz lepiej 24" albo g5 i oddzielny monitor do przerobki i pozadnego przegladania zdjec

#3 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 15 November 2008 - 14:54

Innymi słowy, czy pchać się jeszcze w G5, czy lepiej kupić prawie dwa razy droższy C2D?

Moim zdaniem warto niestety zaplacic wiecej,poniewaz C2D jest przyszlosciowy i to pod niego beda robione nastepne systemy,programy.

#4 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 15 November 2008 - 16:14

Do wszystkiego co robisz teraz wystarczy Ci G5. Wydajność takiego iMaca jest wystarczająca.

Moim zdaniem warto niestety zaplacic wiecej,poniewaz C2D jest przyszlosciowy i to pod niego beda robione nastepne systemy,programy.

Płacić prawie 2x tyle tylko za to że być może kiedyś powstanie jakiś program którego będzie chciało się używać?
Najprawdopodobniej wtedy już ten IntelMac będzie za stary żeby cokolwiek na nim robić :D

#5 kkowalski

kkowalski
  • 364 posts

Posted 15 November 2008 - 16:19

moim imac pewnie bedzie lepiej chodzil, koncu dwie kory, ale g5 to jest profesjonalna maszyna i powinna byc lepsza do A2, w imacu 20" matryca jest do kitu, kup juz lepiej 24" albo g5 i oddzielny monitor do przerobki i pozadnego przegladania zdjec

Chyba nie zrozumiałeś pytania autora wątku (a może ja nie zrozumiałem?). Według mnie chodziło mu o białego iMaca C2D 20". A propos G5 to nie potrafię Ci powiedzieć, ale mam C2D, właśnie białego i moim zdaniem to jest świetna maszynka. Jedyny problem to to, że jeszcze nie dołożyłem mu RAMu (1GB to trochę mało), ale poza tym działa to świetnie :D

#6 vrack2

vrack2
  • 291 posts
  • SkądBirmingham/Nottingham

Posted 16 November 2008 - 14:26

wlasnie, kup g5 jezeli naprawde bedziesz duzo robil i dorzuc ramu, imaca kup jezeli nie robisz az tak intensywnych rzeczy

#7 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 16 November 2008 - 15:56

Ja tez mam iMaka C2D - bialy, dwa rdzenie 2.16 ghz, tez tylko 1 gb ram. Bardzo polecam. Matryca jest dobra, ale biale nie maja problemu z matrycami. Spokojnie starcza do calkiem zaawansowanych zadan, jak np nagrywanie wielosciezkowe. Jak bedziesz pchal sie w graficzne sprawy, foto, to mysle ze dwa rdzenie nie zaszkodza ;) Edit: A sorry... teraz doczytalem dopiero ze chcesz isc w G5 a ja myslalem ze w iMaka G5. Nie, no jasne, idz w profesjonalnego G5, zwlaszcza ze nie zalezy Ci na na tym, zeby sprzet mogl pociagnac nowe systemy czy zeby dzialal Windows na nim.

#8 Krasnall

Krasnall
  • 15 posts
  • SkądKraków

Posted 17 November 2008 - 08:42

Nie nie nie :) Ja zastanawiam się właśnie pomiędzy iMakiem G5 2.1 a iMakiem C2D (biały, 2.16). Do PowerMaca to w ogóle nie ma sensu porównywać :) Upraszczając pytanie: czy jest ogromna (duża) różnica w wydajności tych dwóch komputerów?

#9 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 17 November 2008 - 09:37

nie ma sensu pchać się w porzuconą przez apple architekturę (PPC) myślę, że spokojnie znajdziesz białego 24" w rozsądnej cenie (mnie wystarcza w zupełności do CS3 design premium, a do tego matryca jak na tą cenę jest naprawdę dobra)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users