Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

G3 B&W 350 zmiana procesora na G4 350! Jak to sie robi?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#26 grafsz

grafsz
  • 34 postów
  • SkądMokotów, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 27 czerwca 2005 - 19:34

Przy próbie użycia B&W G4 Enablera mam komunikat programu:

Can't change the flash ROM because the data is unknown
(it's either too old, too new, or has been modified)

Mam Boot ROM version 1.1f4

Ciekawe co dalej z tym problemem?

Następnie spróbowałem XLR8 G3/4 FW Updater 1.0.1
pojawił się komunikat:
Your Boot Rom checksums do not match what we expected, so the ROM cannot be updated for G4 support.

No i dupa zimna dalej nie działa!!! :evil:

#27 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 28 czerwca 2005 - 19:38

trudno może nie może go obsłużyć, jak chcesz to mi odsprzedaj procek :mrgreen:

#28 Mac_Abra

Mac_Abra
  • 674 postów
  • Skądsskątowni

Napisano 04 lipca 2005 - 10:49

Następnie spróbowałem XLR8 G3/4 FW Updater 1.0.1
pojawił się komunikat:
Your Boot Rom checksums do not match what we expected, so the ROM cannot be updated for G4 support.

No i dupa zimna dalej nie działa!!! :evil:


OK, ale czy masz NAJNOWSZY ROM? Zainstalowałeś Firmware Update czy nie w końcu? (ja mam najnowszy czyli 1.1.1f4 i TAKI powinien być u Ciebie jak sądzę)

[ Dodano: 2005-07-04, 11:51 ]

no i jak tam?

(wczoraj mi przysłali wiatraczek! )


Acha, zapomniałem się pochwalić, że z tym wiatraczkiem i zmodyfikowanym radiatorem zaatakowałem 600 MHz?

No i pomimo niskiej temperatury (w okolicy 30 st) mój B&W nie wstał przy 600MHz? Ale za to wyciągnął 550! :mrgreen:

#29 Kwiatki

Kwiatki
  • 1 076 postów
  • SkądPoznan

Napisano 04 lipca 2005 - 12:07



ciach...............

Acha, zapomniałem się pochwalić, że z tym wiatraczkiem i zmodyfikowanym radiatorem zaatakowałem 600 MHz?

No i pomimo niskiej temperatury (w okolicy 30 st) mój B&W nie wstał przy 600MHz? Ale za to wyciągnął 550! :mrgreen:


No prosze jak sie dusza overclockera ujawnia :lol:

#30 grafsz

grafsz
  • 34 postów
  • SkądMokotów, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 04 lipca 2005 - 17:30

OK, ale czy masz NAJNOWSZY ROM? Zainstalowałeś Firmware Update czy nie w końcu? (ja mam najnowszy czyli 1.1.1f4 i TAKI powinien być u Ciebie jak sądzę)


Mam:
Production information
ROM revision: $77D.45F6
Boot ROM version: 1.1f4
Mac OS ROM file version: 8.7

Przy próbie odpalenia Firmware Updatera ze strony Appla mam od razu komunikat:
Your computer's firmware is up-to-date.
I dalej nie mam pojecia co dalej.
pozdrawiam
grafsz :?

[ Dodano: 2005-07-04, 18:48 ]
Tak sie zastanawiam, moze trzeba zmienic ustawienie zworek przy procku. Nie wiem czy G3 i G4 350 maja takie same ustawiania.
pozdrawim grafsz

#31 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 04 lipca 2005 - 18:07

Tak sie zastanawiam, moze trzeba zmienic ustawienie zworek przy procku. Nie wiem czy G3 i G4 350 maja takie same ustawiania.


Zworkami ustawisz szynę i mnożnik, a to akurat G3 i G4 350 mają takie same.

#32 grafsz

grafsz
  • 34 postów
  • SkądMokotów, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 04 lipca 2005 - 18:19

Komputer startuje ale nie ma charakterystycznego dzwieku startowego, dyski sie kreca, ekran czarny


No cóz jestem w dalszym ciagu w punkcie wyjscia.

#33 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 04 lipca 2005 - 19:35

A Clarissa zapewniał Cię że procek jest na 100% sprawny?

#34 grafsz

grafsz
  • 34 postów
  • SkądMokotów, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 04 lipca 2005 - 19:58

Tak, w tym tygodniu bede mial mozliwosc go sprawdzic na G4.

[ Dodano: 2005-07-06, 06:47 ]

OK, ale czy masz NAJNOWSZY ROM? Zainstalowałeś Firmware Update czy nie w końcu? (ja mam najnowszy czyli 1.1.1f4 i TAKI powinien być u Ciebie jak sądzę)


Mam:
Production information
ROM revision: $77D.45F6
Boot ROM version: 1.1f4
Mac OS ROM file version: 8.7

Przy próbie odpalenia Firmware Updatera ze strony Appla mam od razu komunikat:
Your computer's firmware is up-to-date.
I dalej nie mam pojecia co dalej.

Intryguje mnie ten pieprzony Boot ROM, u mnie jest to 1.1f4 a nie 1.1.1f4. Jak to diabelstwo zmienic.
pozdrawiam
grafsz

#35 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 06 lipca 2005 - 08:55

Tutaj masz opis jak to się robi na podstawie XLR8. Trzeba mieć płytkę lub kogoś z tym firmwarem, bo Apple daje na stronce 1.1, który już masz.
http://www.xlr8yourm...S/XLR8_G4_400Z/


EDIT
Napisałem do nich prośbę o ten updater. Jak odpiszą to Ci go prześlę.

#36 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 09 lipca 2005 - 08:19

_sys przyda się bo moża ja niedługo też załatwie procka G4 8)

#37 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 09 lipca 2005 - 18:06

Heh, dopiero co odpisali: "When you purchase our zif there is instructions on how to update your firmware. Thank you for your interest in Daystar! Have a wonderful day!" Chyba się nie zorientowali, że mi potrzebny jest tylko ich software, który zresztą bez ich upgrade'ów nie rozprowadzają. Trzeba dorwać jakiegoś typa, który kupił ich proca i ma tą płytkę z softem.

#38 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 09 lipca 2005 - 20:04

kurcze, sprawa nam się skomplikowała :( cieżko będzie? ?a może jest inny sposób zdobycia softu?

#39 grafsz

grafsz
  • 34 postów
  • SkądMokotów, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 14 lipca 2005 - 16:27

w tym tygodniu bede mial mozliwosc go sprawdzic na G4

Oto wyniki testow mojego procesora G4:
Wlozony do G4 400 B&W kolegi - po dzwieku startowym jego komputer zamarl. Myslalem, ze bede musial mu zaplacic za straty, na szczescie udalo mu sie go ozywic i wszystko dziala.
Jego procesor G4 400 wlozony do majego G3 B&W od razu dziala bez zadnych problemow mimo, ze mam Boot ROM version: 1.1f4.
Wniosek:
Najprawdopodobniej moj procek G4 jest do dupy. :evil:
Mam propozycje, moze ktos chce go sprawdzic u siebie. Sprzedawca z Allego zapewnial, ze w szarym G3 procesor dzialal.
Jak by u kogos zadzialal i sie przydal chetnie go sprzedam.

#40 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 14 lipca 2005 - 16:51

Jak by u kogos zadzialal i sie przydal chetnie go sprzedam

Ile byś za niego chciał, jeżeli jest popsuty? Pytam bo zbieram procki a popsute taniej wychodzą :) Zresztą mogę u siebie sprawdzić (w sobotę będę miał G3).

#41 grafsz

grafsz
  • 34 postów
  • SkądMokotów, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 14 lipca 2005 - 18:43

Jak by dzialal to 121 pln, a jak nie to ile bys dal. Sam za niego dalem 202,50. Opis aukcji brzmial: "Sprawny. Pasuje do G3 szarych i G3 BW oraz kart adapterow Processor Slot-ZIF." Do mojego G3 B&W nie pasuje.

#42 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 14 lipca 2005 - 19:29

Jak by dzialal to 121 pln, a jak nie to ile bys dal. Sam za niego dalem 202,50.

Opis aukcji brzmial:

"Sprawny. Pasuje do G3 szarych i G3 BW oraz kart adapterow Processor Slot-ZIF."

Do mojego G3 B&W nie pasuje.

No to zaraz dam Ci moje namiary w prywatnej wiadomości. Jednak wolałbym, żeby działał (ty pewnie też) :) . Nic no zobaczymy. Ja zdolności do przywracania życia prockom nie mam, ale postaram się dokładnie go przebadać.

#43 grafsz

grafsz
  • 34 postów
  • SkądMokotów, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 20 lipca 2005 - 15:33

No to zaraz dam Ci moje namiary w prywatnej wiadomości. Jednak wolałbym, żeby działał (ty pewnie też) . Nic no zobaczymy. Ja zdolności do przywracania życia prockom nie mam, ale postaram się dokładnie go przebadać.


DO _SYS'a
Coś mi się ztkało. Nie widzę prywatnych wiadomości mimo, że jestem zalogowany. Może dja mi znać na e-maila jak tam ta G4.

#44 Mac_Abra

Mac_Abra
  • 674 postów
  • Skądsskątowni

Napisano 20 lipca 2005 - 16:18

Tak sie zastanawiam, moze trzeba zmienic ustawienie zworek przy procku. Nie wiem czy G3 i G4 350 maja takie same ustawiania.


Zworkami ustawisz szynę i mnożnik, a to akurat G3 i G4 350 mają takie same.


A próbowałeś zmienić taktowanie szyny na 66MHz? Wiem, że w tych szybszych upgrade'ach np. koło GigaHz tak były ustawiane, inaczej by tyle nie wyciągnęły. Acha i jeszcze ten "enabler" (kurcze muszę to jeszcze raz przeanalizować, jak będę miał chwilkę).

Jakby co to ojciec ma G3 Beige, a mieszkamy pod Warszawą ;)

#45 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 20 lipca 2005 - 16:43

A próbowałeś zmienić taktowanie szyny na 66MHz? Wiem, że w tych szybszych upgrade'ach np. koło GigaHz tak były ustawiane, inaczej by tyle nie wyciągnęły. Acha i jeszcze ten "enabler" (kurcze muszę to jeszcze raz przeanalizować, jak będę miał chwilkę).


Na 66Mhz w B&W zmieniają upgrade'y od 700Mhz w górę. Enabler poszedł i zaktualizował firmware. Niestety nic nie pomogło. Na beige będzie test w piątek. Zobaczymy co to jest :? .

#46 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 20 lipca 2005 - 19:51

o sys masz już B&W ?? coś tu kręcisz że nie działa ;) ehh cfaniak :mrgreen:

#47 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 20 lipca 2005 - 20:19

Mam, mam, ale problemy z ethernetem :evil: . Nie mogę go podpiąć pod sieć, dlatego jestem skazany na internet piecowy.

coś tu kręcisz że nie działa Wink ehh cfaniak Mr. Green

Wiesz co za ten tekst Cię czeka jak przyjadę na meeting (jak przyjadę) :lol: .

#48 Mac_Abra

Mac_Abra
  • 674 postów
  • Skądsskątowni

Napisano 20 lipca 2005 - 23:39

hmmm To nie jestem sam? Obawiałem się, że to może być u nich cechą wspólną... U mnie Enet potrafi "znikać". Wiem, że to brzmi prozaicznie (i możliwe że sprawdzałeś) ale jak nie działa to spróbuj go resetnąć CUDĄ, no i może PRAM przy okazji skoro już resetujemy ;) U mnie objawy bywają dziwne... Ale z moich obserwacji (które nie są łatwe) na razie wynika, że nie można mu kabelka w żadnym razie z portu wyjmować - w przeciwnym razie grozi to czerwoną kulką obok Ethernet w Preferences i informacją, że kabelka nie ma (mimo iż sam go tam wciskam i poprawiam). Jedyne lekarstwo jakie zaobserwowałem to... iść spać. Nieważne czy mi padł rano czy wieczorem, jak go włączałem następnego dnia (z kabelkiem cały czas na miejscu) wszystko było z powrotem OK... I jeszcz jedno: NIE pytajcie mnie "CZEMU?" !!! :shock:

#49 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 20 lipca 2005 - 23:55

Nie, nie, u mnie nie działa fizycznie. Nic sie nie pali itp. Do tego problemy z USB :evil: . Nic no potestuję tego G4, a w sobotę usiądę i pogrzebię u siebie w B&W. Ehh...

#50 janek

janek
  • 236 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 lipca 2005 - 06:35

Jedyne lekarstwo jakie zaobserwowałem to... iść spać.


Mogę powiedzieć, że działa też na inne przypadłości. Uniwersalny sposób naprawy maków, który obserwuję od dość długiego czasu.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych