Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nagrywanie plików .ISO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 OzzyMac

OzzyMac
  • 324 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2008 - 14:29

Witam Moje pytanie jest takie. Jak nagrać obraz .iso aby po włożeniu do napędu program w innym komputerze sam się odpalał (startował). Używam do nagrywania Toasta. Ściągnąłem linuksa i chciałem przegrać go kumplowi do uruchomienia na PC. Ale komp u niego nie startuje. Mam nadzieję że ktoś zrozumie o co mi chodzi. Proszę o w miarę dokładny opis. Pozdrawiam

#2 roro

roro
  • 70 postów
  • SkądMińsk Mazowiecki

Napisano 28 kwietnia 2008 - 14:35

Mam Toast 8 i tam po lewej stronie jest Image File potem bierzesz po prawej Select i wybierasz obraz iso i nagrywasz. Ja niedawno nowego ubuntu komus nagrywalem tak i dziala. Pozdrawiam

#3 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 28 kwietnia 2008 - 14:37

a narzedzie dyskowe nie nagrywa obrazow plyty??

#4 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 28 kwietnia 2008 - 14:48

jak piszą koledzy przed. poza tym jak masz zainstalowaną np. winde na macu to użyj programu image burn. na maca oprócz toast ja znam jeszcze dwa darmowe simplyburns oraz liquidCD Z płatnych super progs DISCO

#5 OzzyMac

OzzyMac
  • 324 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2008 - 14:52

Mam Toast 8 i tam po lewej stronie jest Image File potem bierzesz po prawej Select i wybierasz obraz iso i nagrywasz. Ja niedawno nowego ubuntu komus nagrywalem tak i dziala. Pozdrawiam

Robiłem tak jak piszesz i niestety nie działa.
Co moge robić nie tak?

#6 nowakrysiek

nowakrysiek
  • 51 postów

Napisano 28 kwietnia 2008 - 15:34

Sprawdzales narzedzami dyskowymi ? Przeciagasz pliki iso do kollumny po lewi o klikasz nagraj plyte. Jesli to jest normalna plyta, a nie jakis twor iso-podobny, to musi zadziaac. Chyba ze przy tworzeniu iso ktos cos "namieszal"

#7 roro

roro
  • 70 postów
  • SkądMińsk Mazowiecki

Napisano 28 kwietnia 2008 - 16:28

Robiłem tak jak piszesz i niestety nie działa.
Co moge robić nie tak?

Nie mam pojecia co jest nie tak. Użyj simplyburns albo narzędzi dyskowych jak piszą koledzy. Ja toasta mam od niedawna wczesnie używalem simplyburnsa.

#8 spinnaker

spinnaker
  • 232 postów

Napisano 28 kwietnia 2008 - 17:01

Chodzi ci o nagranie dysku startowego ISO? W Toast, z tego co czytałem, należy wybrać opcję CD/DVD copy (czy jakoś tak) i skopiować obraz ISO na nowy dysk. Bootsector powinien zostać utworzony automatycznie. Zaznaczam: powinien, gdyż nigdy nie nagrywałem dysku startowego na maku :D

Tu masz link do wątku (ENG):
Burn bootable DVD from iso image - macosx.com

Upewnij się, że w BIOSie masz włączoną opcje bootowania z napędu CD/DVD, no i koniecznie musi się on bootować przed twardym dyskiem ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych