Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co wybrać - mobilność na zewnatrz i wygoda korzystania w domu w jednym?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 13 kwietnia 2008 - 19:17

Witam,
bliska mi osoba ma zepsuty komputer, na tyle zepsuty, że chce kupić nowy. Proszę o porady, komentarze i informacje. Najpierw przedstawie jej charakter pracy:

- pracuje w tygodniu (5 dniu) w domu, ma komputer włączony około 6 (do 7) godzin (przez cały czas nie korzysta, ale komputer ma włączony, ponieważ korzysta dość krótko, a często), ma w domu duży ponad 20-calowy monitor (innej firmy niż Apple), praca na mniejszym monitorze niż 20-22 cale nie wchodzi w grę.

- przez miesiąc przebywa za granicą na urlopie, lubi mieć laptopa przy sobie, aby mieć łączność ze światem (tutaj już nie ma wymagań co do wielkości wyśweitlacza - moze być nawet 13')

Teraz stosunek do systemów operacyjnych:
Windows XP & Windows Vista - używa ich do pracy, zabawy itp. Nie przeszkadzają one jej.
Mac OS - otarła się lekko o ten system, jeżeli chodzi o wrażenia to nie pokochała tego systemu, ale również go nie znienawidziła, wiec jest neutralnie nastawiona.

Teraz moje propozycje:

- Macbook 13' + ten monitor 20" w domu, a na wakacjach po prostu laptop
Tylko czy Macbook wytrzyma tyle godzin pracy dziennie i się nie spali?

- może Mac Mini?

- może zwykły laptop + monitor

- a może po prostu zwykły komputer stacjonarny PC i ten monitor?

To ma być jeden komputer

Proszę mi udzielić jak najbardziej obiektywnych odpowiedzi, nie zważając na włany sentyment do Apple. Uważam Mac'i za świetne komputery i przydatne w wielu przypadkach, jednak PC są w niektóych sytuacjach po prostu lepsze.

Proszę o radę.

#2 Szelagpaul

Szelagpaul
  • 227 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 kwietnia 2008 - 19:25

zalezy do czego wykorzystuje komputer przy pracy! Czy do obrobki grafiki czy np. do programow ksiegowych. Monitor 22 cale sugeruje ze bardziej do grafiki, ale prosciej bedzie jak napiszesz konkretnie :-) aha i jeszcze jaki to ma byc przedzial cenowy?

#3 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 13 kwietnia 2008 - 19:48

zalezy do czego wykorzystuje komputer przy pracy! Czy do obrobki grafiki czy np. do programow ksiegowych. Monitor 22 cale sugeruje ze bardziej do grafiki, ale prosciej bedzie jak napiszesz konkretnie :-)
aha i jeszcze jaki to ma byc przedzial cenowy?

Jezeli twierdzisz, ze 22 cale wskazuje na grafike, to chyba nie widziales duzego arkusza w excelu ;)

#4 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 13 kwietnia 2008 - 20:12

skoro nie potrzebuje OSX to można darować sobie MacEwangelizacje, i polecić dobrego laptopa PC i tyle. Nie ma sensu płacić 4000PLN za komputer, którego główny atut może nie zostać wykorzystany. Istotnie napisz jaka praca. Bo jeżeli to praca biurowa, wymiana plików MsOffice z użytkownikami MsOffice Windows, to daruj Jej maka, a za zaoszczędzone pieniądze idzie na piwo ;)

#5 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 13 kwietnia 2008 - 21:22

trochę edycja, przeglądanie zdjęć /nie zawodowe, ale tez nie takie w Paint ;) /, internet, poczta, skype, office, excel, projektowanie stron internetowych

---- Dodano 13-04-2008 o godzinie 20:23 ----
przedziału cenowego nie ma. w granica zdrowego rozsądku.

#6 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 kwietnia 2008 - 21:37

Co do pytania o palenie się - nie ma szans. Mam MacBooka 13" 2.2GHz, zdarza się mu chodzić obciążony na 80% mocy procesora przez 4 godziny non stop albo 50% (każdy rdzeń 100% na zmianę) przez 12 godzin i komputer ma się dobrze.

#7 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 13 kwietnia 2008 - 21:42

Co do pytania o palenie się - nie ma szans.
Mam MacBooka 13" 2.2GHz, zdarza się mu chodzić obciążony na 80% mocy procesora przez 4 godziny non stop albo 50% (każdy rdzeń 100% na zmianę) przez 12 godzin i komputer ma się dobrze.

a jak długo masz tego macbooka i czy zawsze pracuje na tak wysokich obrotach. Mi sie kiedys prawie idalo sfajczyc jednego laptopa, jak pracowal na wysokich obrotach 8h non stop, nie byl to Mac.

#8 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 13 kwietnia 2008 - 21:47

nie no z tym paleniem to jak kulą w płot ;) nie wiem dlaczego takie pytanie padło. Czyli potrzebuje taki komputer do wszystkiego i do niczego. Przedział cenowy na zdorwy rozsądek to nie są dobre widełki, bo jak widziesz na zdrowy rozsądek użytkownika PC kosztuje dużo za dużo Mac, na zdrowy rozsądek użytkownika OSX'a Mac, kosztuje drogo ale zwykle wart swej ceny ;) Tak piszesz że trochę to komputer do wszystkiego i do niczego. Pamiętaj że jeżeli kupiłbyś Maka dla Windowsa to nie warto, to lepiej jakiegoś Sony Vaio, a jeżeli Maka dla MacOs'a to jeżeli to praca zawodowa to będzie wymagany zakup dodatkowych licencji na programy obecnie używane pod Windowsem oraz na poszukanie czy dany program wychodzi w wersji na OSX'a, a jeżeli nie to czy jest jakiś godny zamiennik. Generalnie wydaje mi się źe skórka nie warta wyprawki. Koleżance dobrze na Windowsie, ma swoje programy, ma przyzwyczajenia...Wydatek na MacOs, potem dodatkowe programy, zmiana filozofia pracy, która niekoniecznie musi odpowiadać, jak wiemy lepsze jest wrogiem dobrego ;)

#9 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 kwietnia 2008 - 21:59

a jak długo masz tego macbooka i czy zawsze pracuje na tak wysokich obrotach. Mi sie kiedys prawie idalo sfajczyc jednego laptopa, jak pracowal na wysokich obrotach 8h non stop, nie byl to Mac.

Okazyjnie, tylko przy "sprawdzaniu zabezpieczeń sieci" lub zabawie ze zdjęciami - (porównywanie duplikatów), maka mam 5 miesięcy, działa idealnie.

#10 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 13 kwietnia 2008 - 22:15

Ja bym polecał Mac Mini, to chyba dobre rozwiązanie dla koleżanki... ;)
Ale polecam jeszcze bardziej jakiegoś wypasionego laptopa (nie Maka), ale zainstalować na nim Linuxa. Na licencji windowsa (zwłaczsza Visty) zaoszczędzisz spokojnie tyle, że masz potem na jakieś programy, ale na linuxie wszystko darmowe (no prawie)... To na piwo jak ktoś już napisał... Na Linuxie masz wszystko! Compiz-Fusion, OpenOfifice - do pracy, GIMP - Do grafiki, a system jest świetny! Stabilny, doskonały do laptopów! Polecam gorąco Ubuntu i forum UBUNTU.PL - Polskie forum użytkowników Ubuntu!
Bardzo miła społeczność, zawsze pomogą (tu teź ;))!
Jak chcesz to podrzucę ci jakieś filmiki (nagram) mojego ubuntu i zobaczysz, czy ci leży. Napisz mi tylko swojego maila.

#11 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 14 kwietnia 2008 - 00:31

Linux fajna rzecz. Ale instalowanie go we własnym zakresie na laptopie to spore wyzwanie. IMHO za duże ryzyko, że to i owo nie będzie działać, np. wifi, usypianie. Nie zawsze jest dobrze ze sterownikami do poszczególnych komponentów, np. karty graficzne ati. Gdyby Linux był porządnie preinstalowany, np. tak jak to robi Dell (ale sprzedaje tylko w kilku krajach) czy Lenovo (też gdzie niegdzie) to owszem. W innym przypadku nie polecam, zwłaszcza dla początkującego.

#12 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 kwietnia 2008 - 01:32

a ja bym polecil MacBooka - nada sie idealnie, a i design pewnie przypadnie do gustu.. mojej kobiecie bardzo sie podobaja ;) A macbook sprosta wszyskim postawionym powyzej zadania. I nie kosztuje jakis astronomiczych kwot. Jesli bedzie zdecydowana na cos z makow zapraszam po 15 do kontaktowania sie - choc wydaje mi sie ze potrzebuje Twoja znajoma laptopa od zaraz.. wiec .. moze tylko rzuce cena przykladowego macbooka. MacBook 2.4GHz/2GB RAM/160GB HD* White - PLN 3800

#13 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 14 kwietnia 2008 - 06:58

cizu, miej na uwadze, że nie jest to dział Giełda i takie uwagi mogą zostać odebrane jako nachalna reklama... (spam)

#14 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 14 kwietnia 2008 - 08:16

Eee. Nie przesadzajmy... Instalacja Linuxa Ubuntu nie jest skomplikowana, zawsze mogę wyjaśnić wszystko krok po kroku. ;) Tak samo ze sterami. Co do Sterów to Ubuntu 7.10 PL jest genialny! Moja mama miała Vistę i bez problemu zainstalowaliśmy oba systemy (Win + Lin), ale i tak korzysta tylko z ubuntu! ;) co do Wi-Fi Ubuntu 7.10 PL sam wykrył wszystko jedyne co trzeba było zrobić, to wybrać sieć i wpisać hasło. Voila! To jak chcesz taki filmik pisz na PW!

#15 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 14 kwietnia 2008 - 08:32

na zdrowy rozsądek użytkownika PC kosztuje dużo za dużo Mac, na zdrowy rozsądek użytkownika OSX'a Mac, kosztuje drogo ale zwykle wart swej ceny ;)

Trafiłeś w sedno! :D

Pamiętaj że jeżeli kupiłbyś Maka dla Windowsa to nie warto, to lepiej jakiegoś*Sony Vaio

PC World twierdzi inaczej ;)

#16 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 14 kwietnia 2008 - 15:10

jezeli chodzi o linuxa to ona jest do niego dosc negatywnie nastawiona, Windows jej odpowiada, Mac OS tez, wiec jezeli chodzi o system operacyjny to mamy właściwie sprawę zamkniętą. Teraz sprawa sprzętowa: komputer stacjonarny, czy laptop? Czy laptop wytrzyma ponad 2200 godzin pracy rocznie? To jest codziennie 6-7 h włączony, na średnich lub dość wysokich obrotach, wiec tu moze lepszy jakis stacjonarny? Co myslicie?

---- Dodano 14-04-2008 o godzinie 14:11 ----
ile taki laptop lat wytrzyma na takich obrotach.

---- Dodano 14-04-2008 o godzinie 14:12 ----
ile taki laptop lat wytrzyma na takich obrotach?

#17 cichy202

cichy202
  • 102 postów

Napisano 14 kwietnia 2008 - 16:23

Ja wogole nie wiem co to za pytania o.O Wytrzyma tyle co PC Dlaczego ma mniej wytrzymac? Przeciez to normalny komputer o.O

#18 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 14 kwietnia 2008 - 20:37

Ja wogole nie wiem co to za pytania o.O Wytrzyma tyle co PC Dlaczego ma mniej wytrzymac? Przeciez to normalny komputer o.O

No nie do końca taki sam ponieważ laptop jest dużo mniejszy, ma mniejszcze podzespoły, mniej wydajne, bardziej upchane, ma gorszą wentylację, szybciej się nagrzewa co w konsekwencji zwiększa ryzyko spalenia. Sądze, że komputer stacjonarny używany tak samo długo jak laptop wytrzyma więcej niz ten wlasnie laptop. CO o tym sądzicie?

#19 cichy202

cichy202
  • 102 postów

Napisano 15 kwietnia 2008 - 07:13

Do końca taki sam. Zauważ ze są to czesci projektowane do pracy w takich warunkach. Procesory sa mniejsze i maja mniejsze TDP (na poziomie 20-25W a nie tak jak desktopowe 60-130W), dodatkowo procesor desktopa przy 80C jest niestabilny jesli wogole dziala, a lapkowy chodzi ok. Laptop nie ma prawa sie spalic!

#20 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 15 kwietnia 2008 - 15:57

coraz bardziej kusicie tym laptopem, nie wiem co wybrac. Prosze o głosowanie w temacie http://www.myapple.p...acjonarany.html i argumety.

#21 MaUSeRoSS

MaUSeRoSS
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 kwietnia 2008 - 17:32

Ja myślę, że ta osoba powinna najpierw zobaczyć obydwa te komputery, pobawić się nimi w jakimś salonie i wtedy zadecydować. Jak powiedział kiedyś Steve Jobs - Ludzie nie wiedzą czego chcą, dopóki tego nie zobaczą.

#22 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 15 kwietnia 2008 - 17:54

...............

- przez miesiąc przebywa za granicą na urlopie, lubi mieć laptopa przy sobie, aby mieć łączność ze światem (tutaj już nie ma wymagań co do wielkości wyśweitlacza - moze być nawet 13')

To ma być jeden komputer

Proszę mi udzielić jak najbardziej obiektywnych odpowiedzi................,
Proszę o radę.

Mackr. Obiektywnie to włącz myślenie.... swoje myślenie.
tego mini czy pc z monitorem to chcesz ciągnąć ze sobą na wakacje ????

No.....Skoro już wiesz na ile chcesz być mobilny to do wyboru masz:
laptop z windowsem
laptop z linuxiem
laptop od Apple z mac os x

Ten ostatni sobie odpuść bo jesteś tak niezdecydowany, że na pewno nie będziesz z niego zadowolony i będziesz zasypywał forum takimi postami.

Linuksa też sobie odpuść, bo nie ma szans byś wykorzystał laptop sprzętowo. Linuks nie nadaje się na laptopy o ile nie traktujemy ich jak stacjonarny sprzęt. Hibernacja, uśpienie, zarządzanie energią i taktowaniem procesora, grafika 3D, BT, wi-fi, skanery. Nie ma dystrybucji i sprzętu (w miarę nowego) na którym to wszystko razem chodzi. Po prostu nie ma. A sądząc po poście - sam tego nie skompilujesz.

Zostań przy nowoczesnym laptopie i windowsie - a będziesz z niego zadowolony. Wszystko będzie chodziło od startu.

#23 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 15 kwietnia 2008 - 20:11

Mackr. Obiektywnie to włącz myślenie.... swoje myślenie.
tego mini czy pc z monitorem to chcesz ciągnąć ze sobą na wakacje ????

No.....Skoro już wiesz na ile chcesz być mobilny to do wyboru masz:
laptop z windowsem
laptop z linuxiem
laptop od Apple z mac os x

Ten ostatni sobie odpuść bo jesteś tak niezdecydowany, że na pewno nie będziesz z niego zadowolony i będziesz zasypywał forum takimi postami.

Linuksa też sobie odpuść, bo nie ma szans byś wykorzystał laptop sprzętowo. Linuks nie nadaje się na laptopy o ile nie traktujemy ich jak stacjonarny sprzęt. Hibernacja, uśpienie, zarządzanie energią i taktowaniem procesora, grafika 3D, BT, wi-fi, skanery. Nie ma dystrybucji i sprzętu (w miarę nowego) na którym to wszystko razem chodzi. Po prostu nie ma. A sądząc po poście - sam tego nie skompilujesz.

Zostań przy nowoczesnym laptopie i windowsie - a będziesz z niego zadowolony. Wszystko będzie chodziło od startu.

Nie powiedzialem, ze osoba ta bedzie targac na wakacje kompoa stacjonarnego i monitor, moglaby go zastapic iPhonem, którego właśnie sobie kupiła i jej sie spodobal.

Chyba ten laptop faktycznie bedzie najlepszy. Na ile tysiecy godzin jest szacowana mozliwosc korzystania z laptopa? Stosuje się coś takiego.

#24 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 15 kwietnia 2008 - 20:57

stosuje sie, nazywa sie to MTBF, ale apple chyba nie podaje tych wartosci do wiadomosci publicznej, choc na pewno je znaja. Generalnie doswiadczenie uczy, ze sprzet predzej sie zestarzeje niz padnie totalnie, chyba ze ma sie pecha, bo i tak bywa. Urzadzenia elektroniczne psuja sie czasem.

#25 ErGo

ErGo
  • 119 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 kwietnia 2008 - 21:49

Wakacje są po to by odpocząć od codzienności. Stały kontakt z komputerem w ciągu zwykłego dnia i do tego zabieranie dodatkowego bagażu by +nieodpocząć+? Moim zdaniem bez sensu. Kupić desktopowego hałaśliwego potwora z kilometrami kurzących i plączących się kabli - jeszcze gorzej. Ja stojąc przed podobnym dylematem wybrałem iMaca bo chciałem mieć jak największy ekran z minimalną ilością kabli. Trzy lata wcześniej kupiłem laptopa (win xp) z szerokim ekranem 15,4" i byłem w zasadzie zadowolony. Amilo okazał się być głośniejszy niż oczekiwałem a jego ekran za mały. Mimo wszytko w tej sytuacji chyba podpowiadałbym wybór laptopa… …albo iMaca.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych