Co wybrać - mobilność na zewnatrz i wygoda korzystania w domu w jednym?
Posted 13 April 2008 - 19:17
bliska mi osoba ma zepsuty komputer, na tyle zepsuty, że chce kupić nowy. Proszę o porady, komentarze i informacje. Najpierw przedstawie jej charakter pracy:
- pracuje w tygodniu (5 dniu) w domu, ma komputer włączony około 6 (do 7) godzin (przez cały czas nie korzysta, ale komputer ma włączony, ponieważ korzysta dość krótko, a często), ma w domu duży ponad 20-calowy monitor (innej firmy niż Apple), praca na mniejszym monitorze niż 20-22 cale nie wchodzi w grę.
- przez miesiąc przebywa za granicą na urlopie, lubi mieć laptopa przy sobie, aby mieć łączność ze światem (tutaj już nie ma wymagań co do wielkości wyśweitlacza - moze być nawet 13')
Teraz stosunek do systemów operacyjnych:
Windows XP & Windows Vista - używa ich do pracy, zabawy itp. Nie przeszkadzają one jej.
Mac OS - otarła się lekko o ten system, jeżeli chodzi o wrażenia to nie pokochała tego systemu, ale również go nie znienawidziła, wiec jest neutralnie nastawiona.
Teraz moje propozycje:
- Macbook 13' + ten monitor 20" w domu, a na wakacjach po prostu laptop
Tylko czy Macbook wytrzyma tyle godzin pracy dziennie i się nie spali?
- może Mac Mini?
- może zwykły laptop + monitor
- a może po prostu zwykły komputer stacjonarny PC i ten monitor?
To ma być jeden komputer
Proszę mi udzielić jak najbardziej obiektywnych odpowiedzi, nie zważając na włany sentyment do Apple. Uważam Mac'i za świetne komputery i przydatne w wielu przypadkach, jednak PC są w niektóych sytuacjach po prostu lepsze.
Proszę o radę.
Posted 13 April 2008 - 19:25
Posted 13 April 2008 - 19:48
zalezy do czego wykorzystuje komputer przy pracy! Czy do obrobki grafiki czy np. do programow ksiegowych. Monitor 22 cale sugeruje ze bardziej do grafiki, ale prosciej bedzie jak napiszesz konkretnie :-)
aha i jeszcze jaki to ma byc przedzial cenowy?
Jezeli twierdzisz, ze 22 cale wskazuje na grafike, to chyba nie widziales duzego arkusza w excelu
Posted 13 April 2008 - 20:12
Posted 13 April 2008 - 21:22
---- Dodano 13-04-2008 o godzinie 20:23 ----
przedziału cenowego nie ma. w granica zdrowego rozsądku.
Posted 13 April 2008 - 21:37
Posted 13 April 2008 - 21:42
Co do pytania o palenie się - nie ma szans.
Mam MacBooka 13" 2.2GHz, zdarza się mu chodzić obciążony na 80% mocy procesora przez 4 godziny non stop albo 50% (każdy rdzeń 100% na zmianę) przez 12 godzin i komputer ma się dobrze.
a jak długo masz tego macbooka i czy zawsze pracuje na tak wysokich obrotach. Mi sie kiedys prawie idalo sfajczyc jednego laptopa, jak pracowal na wysokich obrotach 8h non stop, nie byl to Mac.
Posted 13 April 2008 - 21:47
Posted 13 April 2008 - 21:59
a jak długo masz tego macbooka i czy zawsze pracuje na tak wysokich obrotach. Mi sie kiedys prawie idalo sfajczyc jednego laptopa, jak pracowal na wysokich obrotach 8h non stop, nie byl to Mac.
Okazyjnie, tylko przy "sprawdzaniu zabezpieczeń sieci" lub zabawie ze zdjęciami - (porównywanie duplikatów), maka mam 5 miesięcy, działa idealnie.
Posted 13 April 2008 - 22:15
Ale polecam jeszcze bardziej jakiegoś wypasionego laptopa (nie Maka), ale zainstalować na nim Linuxa. Na licencji windowsa (zwłaczsza Visty) zaoszczędzisz spokojnie tyle, że masz potem na jakieś programy, ale na linuxie wszystko darmowe (no prawie)... To na piwo jak ktoś już napisał... Na Linuxie masz wszystko! Compiz-Fusion, OpenOfifice - do pracy, GIMP - Do grafiki, a system jest świetny! Stabilny, doskonały do laptopów! Polecam gorąco Ubuntu i forum UBUNTU.PL - Polskie forum użytkowników Ubuntu!
Bardzo miła społeczność, zawsze pomogą (tu teź
Jak chcesz to podrzucę ci jakieś filmiki (nagram) mojego ubuntu i zobaczysz, czy ci leży. Napisz mi tylko swojego maila.
Posted 14 April 2008 - 00:31
Posted 14 April 2008 - 01:32
Posted 14 April 2008 - 06:58
Posted 14 April 2008 - 08:16
Posted 14 April 2008 - 08:32
Trafiłeś w sedno!na zdrowy rozsądek użytkownika PC kosztuje dużo za dużo Mac, na zdrowy rozsądek użytkownika OSX'a Mac, kosztuje drogo ale zwykle wart swej ceny
PC World twierdzi inaczejPamiętaj że jeżeli kupiłbyś Maka dla Windowsa to nie warto, to lepiej jakiegoś*Sony Vaio
Posted 14 April 2008 - 15:10
---- Dodano 14-04-2008 o godzinie 14:11 ----
ile taki laptop lat wytrzyma na takich obrotach.
---- Dodano 14-04-2008 o godzinie 14:12 ----
ile taki laptop lat wytrzyma na takich obrotach?
Posted 14 April 2008 - 16:23
Posted 14 April 2008 - 20:37
Ja wogole nie wiem co to za pytania o.O Wytrzyma tyle co PC Dlaczego ma mniej wytrzymac? Przeciez to normalny komputer o.O
No nie do końca taki sam ponieważ laptop jest dużo mniejszy, ma mniejszcze podzespoły, mniej wydajne, bardziej upchane, ma gorszą wentylację, szybciej się nagrzewa co w konsekwencji zwiększa ryzyko spalenia. Sądze, że komputer stacjonarny używany tak samo długo jak laptop wytrzyma więcej niz ten wlasnie laptop. CO o tym sądzicie?
Posted 15 April 2008 - 07:13
Posted 15 April 2008 - 15:57
Posted 15 April 2008 - 17:32
Posted 15 April 2008 - 17:54
...............
- przez miesiąc przebywa za granicą na urlopie, lubi mieć laptopa przy sobie, aby mieć łączność ze światem (tutaj już nie ma wymagań co do wielkości wyśweitlacza - moze być nawet 13')
To ma być jeden komputer
Proszę mi udzielić jak najbardziej obiektywnych odpowiedzi................,
Proszę o radę.
Mackr. Obiektywnie to włącz myślenie.... swoje myślenie.
tego mini czy pc z monitorem to chcesz ciągnąć ze sobą na wakacje ????
No.....Skoro już wiesz na ile chcesz być mobilny to do wyboru masz:
laptop z windowsem
laptop z linuxiem
laptop od Apple z mac os x
Ten ostatni sobie odpuść bo jesteś tak niezdecydowany, że na pewno nie będziesz z niego zadowolony i będziesz zasypywał forum takimi postami.
Linuksa też sobie odpuść, bo nie ma szans byś wykorzystał laptop sprzętowo. Linuks nie nadaje się na laptopy o ile nie traktujemy ich jak stacjonarny sprzęt. Hibernacja, uśpienie, zarządzanie energią i taktowaniem procesora, grafika 3D, BT, wi-fi, skanery. Nie ma dystrybucji i sprzętu (w miarę nowego) na którym to wszystko razem chodzi. Po prostu nie ma. A sądząc po poście - sam tego nie skompilujesz.
Zostań przy nowoczesnym laptopie i windowsie - a będziesz z niego zadowolony. Wszystko będzie chodziło od startu.
Posted 15 April 2008 - 20:11
Mackr. Obiektywnie to włącz myślenie.... swoje myślenie.
tego mini czy pc z monitorem to chcesz ciągnąć ze sobą na wakacje ????
No.....Skoro już wiesz na ile chcesz być mobilny to do wyboru masz:
laptop z windowsem
laptop z linuxiem
laptop od Apple z mac os x
Ten ostatni sobie odpuść bo jesteś tak niezdecydowany, że na pewno nie będziesz z niego zadowolony i będziesz zasypywał forum takimi postami.
Linuksa też sobie odpuść, bo nie ma szans byś wykorzystał laptop sprzętowo. Linuks nie nadaje się na laptopy o ile nie traktujemy ich jak stacjonarny sprzęt. Hibernacja, uśpienie, zarządzanie energią i taktowaniem procesora, grafika 3D, BT, wi-fi, skanery. Nie ma dystrybucji i sprzętu (w miarę nowego) na którym to wszystko razem chodzi. Po prostu nie ma. A sądząc po poście - sam tego nie skompilujesz.
Zostań przy nowoczesnym laptopie i windowsie - a będziesz z niego zadowolony. Wszystko będzie chodziło od startu.
Nie powiedzialem, ze osoba ta bedzie targac na wakacje kompoa stacjonarnego i monitor, moglaby go zastapic iPhonem, którego właśnie sobie kupiła i jej sie spodobal.
Chyba ten laptop faktycznie bedzie najlepszy. Na ile tysiecy godzin jest szacowana mozliwosc korzystania z laptopa? Stosuje się coś takiego.
Posted 15 April 2008 - 20:57
Posted 16 April 2008 - 21:49
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users