Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

A1708 - gniazda USB działające z opóźnieniem, i wykrzaczający się BootCamp


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 A.DANALO

A.DANALO
  • 2 postów

Napisano 23 stycznia 2023 - 15:23

Witam,

 

pacjent:

A1708 MacBook Pro 13" 2017r.

System: Ventura 13.1

 

Do sedna:

Otóż mam z tym komputerem dwa problemy, i być może są że sobą związane:

 

1. Porty USB (całe dwa LOL) działają z opóźnieniem, a mianowicie po podłączeniu myszy, pendrive, dongla, czegokolwiek. Komputer nie reguje tak jakby ich wogólne nie widział. Jednakże po odczekaniu 15-45min podączone urządzenia są wykrywane i działają normalnie.

 

2. Podczas próby instalacji Win 10 poprzez BootCamp, instalacja idzie normlanie do pierwszego ponownego uruchomienia, i wyskakuje bluescreen z komunikatem ACPI_BIOS_ERROR. Komputer się restartuje do MacOS, a na dysku zostaje partycja "widmo", z którą nic się nie da zrobić.

 

Rzecz jasna komputer już był przeistalowywany, czyszczony, NVRAM i SMC reset był robiony. I dalej to samo :(.

 

 

Internety milaczą na temt podobnych objawów, stąd mój post.

 

Pozdrawiam!

Piotrek



#2 BlueBook

BlueBook
  • 378 postów

Napisano 23 stycznia 2023 - 19:58

Wykonaj dwa testy i wrzuć wyniki tu do tematu:

-programem EtreCheck( do ściągnięcia z neta)

-AHT-Apple Harware Test(jak mnie pamięć nie myli to kombinacja klawiszy przy starcie, poszukaj)


MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB


#3 A.DANALO

A.DANALO
  • 2 postów

Napisano 23 stycznia 2023 - 23:38

Wykonaj dwa testy i wrzuć wyniki tu do tematu:

-programem EtreCheck( do ściągnięcia z neta)

-AHT-Apple Harware Test(jak mnie pamięć nie myli to kombinacja klawiszy przy starcie, poszukaj)

Załączam skriny.

CPU panik'i to z:

Cinebench r23 - sprawdzałem dziada pod obciążeniem

Project zomboid - grałem w gre przez 3 min

A dysk to z adaptera - bo jest wsadzony 512gb m2 2242. Gdzie problem z USB występował też przez jego wsadzeniem.

 

Apple diagnostic: "No issiues found" czy coś takiego

 

Co teraz zaobserwowałem.

Przy uruchamianiu gdy pojawia się "japko", RGB na myszce się zapala na moment - czyli tak jakbyśmy mieli normalne 5V w porcie.

Ale gdy pojawia się pasek ładowania, RGB gaśnie.

Tak jakby na jakimś checku się wywalał.

Uwalony sterownik USB, system zarządzania energią?

 

Ciągle próbuję różne rzeczy, przed momentem mysz i pendrive ożyły o równej godzinie 22.30.

Przypadek, lub być może o "wpółdo" komp robi "obchód" i robi jakiegoś self-checka?

Jeszcze to sprawdzę co najmniej raz.

 

[edit]

 

Najgorsze jest to, że lapek nie do końca jest mój, a trafił w moje ręce z zapewnieniem że wszystko jest ok. Nosz K.....


Piszę dubla, bo już nie mogę edytować poprzedniego postu.

 

Proszę Administrację o ewentualne scalenie ich.

 

___________________________________________

 

Co mi teraz podpowiedziały internety:

USB devices not working when plugged in although charger works:

 

This board has a USB redriver chip which is not present in the schematic and boardview. It is located right next to the USB connector, on the opposite side from the CD3215s, next to U2800. Marking on the chip is PI3USB32224BXEAE. If it dies, it prevents USB communication with devices. Often times you can see a hole on the chip.

 

Zabiorę jutro laptopa do Somsiada elektronika, i zobaczymy czy to to.

Załączone pliki


Użytkownik A.DANALO edytował ten post 23 stycznia 2023 - 23:23





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych