Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini M1 i brak dźwięku przy dociśnięciu kabla w porcie USB.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Player 01

Player 01
  • 187 postów
  • SkądMiędzyrzecz

Napisano 19 lipca 2021 - 19:39

Kolejne kwiatki wychodzą...

 

Zauważyłem, że przy intensywnym użytkowaniu dysków zewnętrznych (kilkugodzinne kopiowanie kilkunastu tera), kursor myszy zaczyna coraz bardziej ścinać, aż użytkowanie komputera staje się niemożliwe. Pomaga włączenie i wyłączenie myszki (MX Master 3 for Mac). I tak przez kilkanaście minut jest OK do momentu aż kursor zacznie znowu lagować.

 

Przy okazji sprawdzając AirPodsy Pro z Mac'iem zauważyłem, że delikatne dociśnięcie portu USB, pod który podpięty jest używany dysk, rozłącza dźwięk. Sam system nie raportuje o utracie połączenia. Taki sam efekt daje mocniejsze dociśnięcie kabla w wyjściu audio. Co ciekawe właśnie na analogowym wyjściu nie ma tego problemu. Nic nie rozłącza przy manewrowaniu przy wejściach/wyjściach.

 

Wygląda na problem sprzętowy, ale nie jestem tego pewien stąd wątek w "Big Sur".


Użytkownik Player 01 edytował ten post 19 lipca 2021 - 19:42


#2 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 950 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 19 lipca 2021 - 19:47

No to czekaj, to ten wątek jest o kursorze, czy o dźwięku?

Wyznajemy tutaj zasadę 'jeden wątek -> jedno zagadnienie'.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#3 Player 01

Player 01
  • 187 postów
  • SkądMiędzyrzecz

Napisano 19 lipca 2021 - 20:01

Czułem, że się przyczepicie. :-(

 

Problem kręci się wokół BT. Nie pomyślałem wcześniej, że coraz bardziej przerywający kursor może mieć związek z samym modułem (tak jak napisałem wyżej - w tym samym czasie kopiowały się spore ilości danych, więc uznałem, że system nie ogrania). Dopiero problem z portem i dźwiękiem uświadomił mi, że problem może leżeć gdzie indziej.

Dodam, że wtedy, gdy nie używałem dysków nie zauważyłem podobnego problemu. Poczekam jeszcze na zakończenie kopiowania i sprawdzę jak wygląda sytuacja z wyłączoną stacją dokującą do HDD/SSD.

+edit

Z myszką wpiętą w drugi port USB (po kablu) nie ma tego problemu (nie laguje). Dociskanie tego portu też nie rozłącza dźwięku po BT. Aha... Felerny port to ten najbardziej wysunięty na lewo patrząc od przodu urządzenia. Może jest z nim w bezpośrednim kontakcie moduł Bluetooth?

 

+edit2

 

Wyłączenie stacji z sieci nie powoduje już rozłączania dźwięku mimo wpiętego i dociskanego kabla. Jutro sprawdzę ze zwykłem dyskiem zewnętrznym.


Użytkownik Player 01 edytował ten post 19 lipca 2021 - 21:30


#4 Player 01

Player 01
  • 187 postów
  • SkądMiędzyrzecz

Napisano 21 lipca 2021 - 00:04

Dobra Panowie (i Panie, o ile są), już wiem co jest grane. Wspomniane wyżej problemy dotyczą tylko mojej stacji do dysków i nie powoduje ich dociskanie kabla, jak mi się wczoraj wydawało. Wystarczy dotknąć palcem obudowy poniżej wspomnianego portu USB, obok wyjścia audio. Praktycznie zawsze zatrzymuje się wówczas kursor i losowo przerywa dźwięk. Jest tak nawet, gdy stacja ma wyłączone zasilanie przyciskiem na obudowie. Musi być jakieś przebicie, bo złapanie jedną ręką kabla USB od stacji i przyłożenie drugiej ręki do obudowy mini powoduje uczucie mrowienia.

Właściwie nie wiem co wynika z zaistniałego problemu. :-) Na pewno to, że coś jest na rzeczy skoro Apple bardzo zwraca uwagę na jakość kabli USB w związku z problemami z modułem BT. Na zagranicznych forach jest wysyp podobnych wątków. Apple po prostu bardzo przyoszczędziło na portach USB (są słabo izolowane). To chyba tyle.

+edit

 

Sprawdziłem inny kabel i jest niestety to samo - dalej jest przebicie. Stacja to Unitek Y-1092. Przyznam, że nie czuję się zbyt komfortowo w zaistniałej sytuacji mimo tego, że urządzenie świetnie się spisuje. Jest w ogóle coś podobnego na rynku z dodatkowymi slotami USB i SD?


Użytkownik Player 01 edytował ten post 21 lipca 2021 - 00:22


#5 MiL

MiL
  • 1 298 postów
  • Płeć:

Napisano 21 lipca 2021 - 07:38

A całość masz podłączoną do gniazdka z bolcem? Instalacja jest nowa i sprawna?



#6 Player 01

Player 01
  • 187 postów
  • SkądMiędzyrzecz

Napisano 21 lipca 2021 - 11:15

@MiL Listwa jest wpięta w gniazdko z bolcem, natomiast sam zasilacz od stacji nie ma uziemienia. Budynek został oddany do użytku jakoś 1,5 roku temu, tak więc instalacja jest nowa i zakładam, że sprawna.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych