Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wyłączanie dźwięku w czasie uruchamiania macOS


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 maxwawa

maxwawa
  • 134 postów

Napisano 23 maja 2021 - 17:14

Nie mogę wyłączyć dźwięku podczas uruchamiania macOS.
Problem niby banalny ale w Ustawienia/Dźwięk jak wyłączam "Odtwarzaj dźwięk po uruchomieniu" to zaraz po wyjściu z ustawień Dźwięku z powrotem opcja znów się samoczynnie załącza.

Załączony plik  Sound.jpg   48 KB   0 Ilość pobrań

no i gong w czasie uruchamiania dalej słyszalny. Ktoś ma jakieś rozwiązanie?

System BigSur 11.3.1 Macbook Air z M1.


Użytkownik maxwawa edytował ten post 23 maja 2021 - 17:29


#2 cronopioverde

cronopioverde

    ¿Le gusta este jardin?

  • 3 821 postów
  • Płeć:
  • Skądprzytuptał nocą jeż?

Napisano 23 maja 2021 - 17:24

Sprawdź dla spokoju sumienia na innym koncie użytkownika (załóż na chwilę dla testu, najlepiej na prawach administratora).


Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…


#3 maxwawa

maxwawa
  • 134 postów

Napisano 23 maja 2021 - 17:33

Sprawdź dla spokoju sumienia na innym koncie użytkownika (załóż na chwilę dla testu, najlepiej na prawach administratora).

 

Na innym, przed chwilą założonym koncie,  jest taka sama sytuacja.



#4 cronopioverde

cronopioverde

    ¿Le gusta este jardin?

  • 3 821 postów
  • Płeć:
  • Skądprzytuptał nocą jeż?

Napisano 23 maja 2021 - 17:49

Nie zdziwiłem się bardzo.

Nie wiem, czy to bug (kolejny i jeden z nadzwyczaj licznych) w Big Sur, czy M1 cierpią na dolegliwości niemowlęce, ale istnieją problemy ze zmianą parametrów przechowywanych w NVRAM. Podobnie nie mogę np. ustawić 'auto-boot' na 'false' bez konieczności ratowania wszystkiego z Recovery. A później i tak samo wraca do 'true' i sprzęt startuje automatycznie przy dotknięciu jakiegokolwiek klawisza (ciekawe jak to czyścić, skoro wszędzie zaleca się, żeby pielęgnacje i konserwacje wykonywać przy wyłączonym urządzeniu). Dźwięk startowy również jest tam przechowywany, jako parametr 'SystemAudioVolumeExtension' w Macach z M1, o ile się nie mylę, i najwyraźniej także jego zmiana, czy to z poziomu GUI, czy też przez Terminal (nawet mi się próbować nie chce, bo w kościach czuję niepowodzenie) jest w tej chwili niemożliwa.

Pozostaje raportowanie do Apple'ów i czekanie.


Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…


#5 maxwawa

maxwawa
  • 134 postów

Napisano 23 maja 2021 - 18:04

Próbowałem też w terminalu ale bez powodzenia.

Tak jak napisałeś to raczej bug nowego uaktualnienia systemu, więc pozostaje tylko trzeba czekać na nowe uaktualnienie. 

Może jeszcze ktoś potwierdzić że ma taki sam problem ? to będę spokojny że to nie uszkodzenie Macbooka tylko błąd OS-a.


Użytkownik maxwawa edytował ten post 23 maja 2021 - 18:05


#6 maxwawa

maxwawa
  • 134 postów

Napisano 23 maja 2021 - 23:20

OK znalazłem, to jest jednak błąd macOS BigSur

https://forums.macru...erence.2293817/

jak opisują w becie 11.4  znów to opcja działa normalnie.



#7 maxwawa

maxwawa
  • 134 postów

Napisano 01 czerwca 2021 - 13:44

Po aktualizacji Big Sur do wersji 11.4 faktycznie mały problem został rozwiązany. 



#8 winmaciek

winmaciek
  • 3 903 postów
  • Płeć:

Napisano 01 czerwca 2021 - 16:16

Skoro tak, to temat się rozwiązał i kwalifikuje się do zamknięcia. 


MacBook Pro 13" M1, iPhone XS, iPad 10.5"





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych