Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Automatycznie otwierające się nowe okna Findera w Big Sur


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 margiel

margiel
  • 637 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 15:47

Zainstalowałem nowy system dzisiaj i od tej instalacji zauważyłem cholernie irytujące zjawisko - jak przechodzę do Findera z jakiejś innej aplikacji, to mimo, że miałem już otwarte jedno okno, to automatycznie po kliknięciu ikony Findera - otwiera się nowe jego okno.

O co chodzi? To się da jakoś wyłączyć?



#2 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 22 060 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2020 - 19:00

Nie umiem zreplikować tego u siebie. U mnie pokazuje się to, które było.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#3 margiel

margiel
  • 637 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 19:25

Dwa różne pulpity. Na jednym Finder, na drugim Photoshop. Przełączanie pomiędzy aplikacjami przez klikanie w dolnym menu. Jestem w Finderze -> klikam ikone PS -> klikam cokolwiek w PS zeby uaktywnić aplikację -> klikam w ikonę Findera -> przełącza się pulpit na ten od Findera ale otwiera się nowe okno Findera.
Mogę w ten sposób otworzyć w krótkim czasie masę odrębnych okien Findera.

#4 cronopioverde

cronopioverde

    ¿Le gusta este jardin?

  • 3 838 postów
  • Płeć:
  • Skądprzytuptał nocą jeż?

Napisano 13 listopada 2020 - 19:43

Usuń .plist-y od Findera i zobacz wtedy.

(Jak nie masz 'normalnego' backupu przez Time Machine, zrób sobie indywidualny – mv ~/Library/Preferences/com.apple.finder.plist ~/Library/Preferences/com.apple.finder.plist~cokolwiek.)


Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…


#5 margiel

margiel
  • 637 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 20:19

Nie mam w bibliotekach pliku com.apple.finder.plist :/

W sumie to nie ma go nigdzie na dysku.


Użytkownik margiel edytował ten post 13 listopada 2020 - 20:24


#6 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 22 060 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2020 - 20:48

~/Library

❯ fd com.apple.finder.plist
SyncedPreferences/com.apple.finder.plist
Preferences/com.apple.finder.plist

Spróbuj wejść w preferencje Findera i zmienić cokolwiek, może wtedy utworzy.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#7 margiel

margiel
  • 637 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 22:29

polecenia konsoli mnie przerastają niestety. Milion lat temu się tym trochę bawiłem w Linuksie, ale to przeminęło z wiatrem. Nie pamiętam już nawet jak katalog zmienić lub wyświetlić listę katalogów...

 

Zmiany czegokolwiek w preferencjach Findera, nie powodują dodania tego pliku niestety.



#8 margiel

margiel
  • 637 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 15:16

Pomoc Apple, na którą pierwszy raz w życiu dzwoniłem (w zasadzie to oni oddzwonili) okazała się średnio pomocna. Człowiek z Apple, wiedział na ten temat tyle co i ja :(

Odkryliśmy jedynie, że problem pojawia się, gdy Finder nie jest w opcji "na wszystkich oknach" oraz gdy jest na innym katalogu niż domyślny. 

Wówczas nawet przejście do aplikacji pocztowej, kliknięcie w jakiegoś maila i powrót do Findera, wywołuje otworzenie się nowego, niezależnego okna Findera (u niego też to było).

Okropnie wkurzający problem z tym Finderem i tak samo z kompetencją ludzi z Apple :(

Gościu kazał mi to zgłosić do Apple... a on to k... z jakiej firmy był? 

Żenada :/


Użytkownik margiel edytował ten post 16 listopada 2020 - 15:42


#9 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 22 060 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 16 listopada 2020 - 15:46

Co to jest 'bycie w opcji "na wszystkich oknach"'?
Sprawdziłem z tym 'innym katalogiem niż domyślny' - nadal u mnie działa tak, jak powinno, czyli kliknięcie ikonki w Docku pokazuje to stare okno, w którym byłem w ~/Pictures czy gdzie tam.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#10 margiel

margiel
  • 637 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 16:24

Chodziło mi o opcję  "Wszystkie Biurka"

 

osXmRXf.png


Użytkownik margiel edytował ten post 16 listopada 2020 - 16:26


#11 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 22 060 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 16 listopada 2020 - 16:28

Aaaaa, to pewnie dlatego u mnie działa - bo mam tylko jedno biurko.

Ale czekaj, to to jest logiczne, co opisujesz. Skoro na biurku X masz już jakiegoś Findera i teraz chcesz mieć go _też_ na biurku Y, to musi się otworzyć nowy, skoro ten stary ma zostać na X, prawda?


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#12 margiel

margiel
  • 637 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 16:40

Tylko ja zawsze mam albo "brak", albo "to biurko" dla któregoś z biurek. Ustawiam Findera np na biurku nr 1. Photoshopa np na biurku 2. Pracując w PS, gdy chcę skorzystać z Findera, zawsze klikałem na ikonkę w dolnym menu i przenosiło mnie na ekran 1, bo tam był Finder. Tak działało zawsze od lat (9) i tak działa nadal w każdej innej aplikacji. Tylko przejście do Findera generuje odpalenie nowego Findera :(



#13 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 22 060 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 16 listopada 2020 - 16:47

Totalnie nie umiem tego zreplikować u siebie. Zrobiłem sobie nowe biurko i wtedy:
- opcja 'All Desktops' sprawia, że jeden Finder (lub dwa, lub dziesięć) pokazuje się tak samo na wszystkich;

- opcja 'None' sprawia, że kliknięcie ikony Findera na biurku 2 przenosi mnie na biurko 1.

 

Co możesz sprawdzić:

- opcję 'Open folders in tabs instead of new windows' w preferencjach Findera - ja mam włączoną, na wyłączonej też było 'dobrze';

- opcję 'When switching to an application, switch to a Space with open windows for the application' w System Preferences -> Mission Control (to wydaje mi się bardziej prawdopodobne do rozwiązania sprawy) - ja mam zaznaczone;

- może jeszcze 'Group windows by application' w tym samym miejscu - ja mam odznaczone.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#14 margiel

margiel
  • 637 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 17:19

Mam tak jak piszesz, więc to chyba nie to.

 

ntlW1Fk.jpg

 

Aby zreplikować problem, musisz w aplikacji innej niż Finder, coś zrobić - u mnie wystarczy w aplikacji pocztowej wyświetlić podgląd innego maila (chyba chodzi o uaktywnienie aplikacji) i dopiero potem klikasz w ikonke Findera w menu.

Tylko nie rozmawiamy o opcji "All Desktops", bo to działa prawidłowo, tylko nigdy tego nie używałem bo dla mnie jest irytujące.



#15 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 22 060 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 16 listopada 2020 - 17:33

Mam tak jak piszesz, więc to chyba nie to.

 

Aby zreplikować problem, musisz w aplikacji innej niż Finder, coś zrobić - u mnie wystarczy w aplikacji pocztowej wyświetlić podgląd innego maila (chyba chodzi o uaktywnienie aplikacji) i dopiero potem klikasz w ikonke Findera w menu.

Nadal: otworzył się 'właściwy' Finder na biurku 1.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#16 margiel

margiel
  • 637 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 18:03

Nadal: otworzył się 'właściwy' Finder na biurku 1.

Najwyraźniej nie masz tego problemu, który mam ja (nie miałem go przez 9 lat, aż do teraz).

Jak zakładałem testowo z gościem z Apple dodatkowego usera na moim kompie, nowego zupełnie, to tam też nie udało się wywołać tego problemu.

Myślę, że coś musi być z prawami dostępu do dysku aplikacji Finder, że nie potrafi ona zapisać jakichś czasowych ustawień, co sugerowaliście powyżej. Niestety nie mam pojęcia jak to naprawić.

Czy aplikacja Finder powinna być w katalogu z innymi aplikacjami (ja jej tam nie widzę)?


Użytkownik margiel edytował ten post 16 listopada 2020 - 18:07


#17 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 22 060 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 16 listopada 2020 - 18:07

Finder obecnie leży w /System/Library/CoreServices/.
Tę teorię z 'nie umie zapisać' bardzo łatwo sprawdzić. Zmień cokolwiek w ustawieniach Findera i zobacz, czy się zapamięta po restarcie (albo po killall Finder).


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#18 margiel

margiel
  • 637 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 18:31

Finder obecnie leży w /System/Library/CoreServices/.
Tę teorię z 'nie umie zapisać' bardzo łatwo sprawdzić. Zmień cokolwiek w ustawieniach Findera i zobacz, czy się zapamięta po restarcie (albo po killall Finder).

Po ubiciu otwiera się Finder z takimi zakładkami jakie miał przy ubijaniu, ale nie w tym samym rozmiarze. Nie wiem czy jest to jakąś wskazówką.


JKbKjly.jpg

 

Czy takie uprawnienia powinien mieć?


Użytkownik margiel edytował ten post 16 listopada 2020 - 18:26


#19 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 22 060 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 16 listopada 2020 - 20:15

To są tylko uprawnienia do samego katalogu /System/Library/CoreServices/Finder.app, tutaj to niewiele jest do sprawdzania.

 

Zmień coś normalnie w preferencjach (cmd+,), cokolwiek. Nie wiem, listę rzeczy na sidebarze.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#20 cronopioverde

cronopioverde

    ¿Le gusta este jardin?

  • 3 838 postów
  • Płeć:
  • Skądprzytuptał nocą jeż?

Napisano 16 listopada 2020 - 20:37

Pokaż w ogóle te preferencje. Wiem, że napisałeś, że ich nie ma; napisałeś również, że "polecenia […] mnie przerastają", ale chyba przeklejka nie przerośnie nikogo, hmmm?…

 

Twoje stwierdzenie:

Jak zakładałem testowo z gościem z Apple dodatkowego usera na moim kompie, nowego zupełnie, to tam też nie udało się wywołać tego problemu.

 

 

wskazuje, że ewidentnie cokolwiek to by nie było, tkwi w Twoim katalogu domowym (tym 'obecnie zalogowanego usera'). Zatem skopiuj, proszę:

find ~/Library -iname '*finder*.plist*' -exec ls -n@Oae {} \;
 
do Terminala i pokaż wynik (możesz sobie skasować swoje username z linijek outputu, jak nie chcesz, żeby inni widzieli, nie o nie w tym chodzi). Jest jakikolwiek? Nie bardzo widzę, że nie ma żadnego już pliku property list w $HOME/Library, choć pewien w 100% nie jestem, bo nie używam Big Sur.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…


#21 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 22 060 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 16 listopada 2020 - 20:38

Są trzy, po staremu.

Tylko ważna sprawa: Terminal musi być dodany w System Preferences -> Security & Privacy -> Privacy -> Full Disk Access, żeby ta komenda zwróciła cokolwiek sensownego.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#22 cronopioverde

cronopioverde

    ¿Le gusta este jardin?

  • 3 838 postów
  • Płeć:
  • Skądprzytuptał nocą jeż?

Napisano 16 listopada 2020 - 20:42

Tak też sądziłem, ale nie chciałem się wymądrzać, nie wiedząc na pewno.
PS. U mnie aktualnie nawet 4, ale jadę od wielu lat na 'brudnych' aktualizacjach (no i to nie BS jeszcze).


Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…


#23 margiel

margiel
  • 637 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 22:02

iMac-Marcin:~ ramzes$ find ~/Library -iname '*finder*.plist*' -exec ls -n@Oae {} \;

-rw-------  1 501  20  - 186 16 lis 18:19 /Users/ramzes/Library/Application Support/CrashReporter/Finder_0AE8679D-9783-5B70-A02E-C40446F3F53C.plist

-rw-------  1 501  20  - 42 12 wrz  2019 /Users/ramzes/Library/Preferences/ByHost/com.apple.finder.0AE8679D-9783-5B70-A02E-C40446F3F53C.plist

-rw-------@ 1 501  20  - 24246 13 lis 18:32 /Users/ramzes/Library/Preferences/com.apple.finder.plist-old

com.apple.macl   72 

-rw-------  1 501  20  - 149  3 paź  2019 /Users/ramzes/Library/Preferences/com.apple.preferences.extensions.FinderSync.plist

-rw-------  1 501  20  - 15334 16 lis 18:45 /Users/ramzes/Library/Preferences/com.apple.finder.plist

-rw-------@ 1 501  20  - 13642 15 lis 15:02 /Users/ramzes/Library/Preferences/com.apple.finder.plist2

com.apple.macl   72 

-rw-r--r--  1 501  20  - 867 12 sie 21:21 /Users/ramzes/Library/SyncedPreferences/com.apple.finder.plist

-rw-r--r--  1 501  20  - 68 16 lis 14:28 /Users/ramzes/Library/Group Containers/G7HH3F8CAK.com.getdropbox.dropbox.sync/FinderSyncRoots.plist

iMac-Marcin:~ ramzes$ 



#24 cronopioverde

cronopioverde

    ¿Le gusta este jardin?

  • 3 838 postów
  • Płeć:
  • Skądprzytuptał nocą jeż?

Napisano 16 listopada 2020 - 22:56

O widzisz, ramzesie, więc jednak masz te pliki preferencji, wbrew wszystkim nieprzychylnym kalifornijskim wiatrom i postowi nr 5. :-)

 

Zatem po pierwsze: Finder jest u Ciebie dlaczemuś (nie wiemy jeszcze) niestabilny, bo scrashował właśnie niedawno – o 18:19 dokładnie; żeby wiedzieć, co było przyczyną, potrzeba by logów z Konsoli, a my tu w tym czasie nie o tym;

 

– po drugie (albo nawet zerowe pierwsze): nadal w Terminalu domyślną powłoką jest u Ciebie bash, zamiast zsh, więc albo znów wstecznie zmienili, albo od wielu wersji również instalujesz system jako nakładkę – nie wiem, czy ma to w tym wypadku jakiekolwiek znaczenie, ale zauważam, ponieważ niektórzy twierdzą, że "na czysto to na czysto";

 

– po trzecie: masz kopię zapasową? Jeżeli tak, to kontynuuj, jeżeli nie, to zrób, proszę, bo każdy braku tejże kiedyś (będzie) żałował;

 

– po czwarte: widać po 'kopiach', że człowiek z supportu coś Ci doradzał w tej konkretnie kwestii (albo zrobił to za Ciebie via remote [nie polecam, bo nie ufam doradcom wiedzącym mniej ode mnie, can't help it]), a wnioskuję o tym z obecności plików zwanych *.plist-old i *.plist2 – i właśnie docieram do sedna (nadal pamiętamy o kopii):

 

– po piąte: wywaliłbym je testowo wszystkie (nie zadziała, to będziesz miał te wspomniane kopie), czyli to samo polecenie z małą podmianką:

find ~/Library -iname '*finder*.plist*' -exec rm -f {} \;

– po ostatnie: DropBox to tutaj poniekąd wtyczka Findera, która nie musi, ale może przeszkadzać – również testowo, na dzień-dwa, zechcesz odinstalować DropBoxa dla Maca zgodnie z zaleceniami jego deweloperów, i zobaczyć, co będzie?

 

Daj znać o wynikach i powodzenia życzę.


Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…


#25 margiel

margiel
  • 637 postów

Napisano 17 listopada 2020 - 11:05

Właśnie też zauważyłem w tym co wkleiłem, że chyba jednak mam te pliki. Sorki za błędne gadanie bzdur jakobym ich nie miał. Zapewne powodem tego jest coś, czego nadal nie rozumiem - pisaliście o katalogu Library, a ja mam system po naszemu i uznałem, że to katalog Biblioteki, w którym to nie było poszukiwanego pliku. Tak jak mówiłem - za cienki w te klocki jestem.

Co do plików .plist-old oraz .plist2 to na 99% efekt mojego wcześniejszego kombinowania za pomocą komendy, którą wkleiłeś mi w poście nr 4. Myślałem wtedy, że po prostu nic nie zadziałało, a jednak coś działało. To nie człowiek z supportu tego dokonał, bo gadałem z nim godzinę i upewniłem się w tym czasie, że facet raczej ma wiedzę na moim poziomie co najwyżej :(

Co do bash/zsh to nie wiem o czym mówisz niestety. 

System instalowany jako zwykły update. Nigdy nie instalowałem systemu na Maku od zera, na czysto - nawet nie mam pojęcia jak się to robi.

Odinstalowanie DropBoxa będzie dla mnie problematyczne - jest to główne narzędzie mojej pracy (w sensie magazynu projektów jakie wykonuję klientom). Trochę się boję, żebym czegoś przypadkiem nie namieszał w trakcie dnia na DropBoxie, bo bym mógł mieć problem znacznie większy niż wkurzający Finder. Zrobie to zatem wieczorem dopiero, jak się już klienci odwalą ode mnie :)

Czy komenda, którą podałeś powyżej wyszukuje a następnie usuwa wszystkie pliki .plist zawierające w nazwie "finder", łącznie z kopiami? Jeśli tak, to czy nie powinienem najpierw utworzyć kopii tego pliku gdzieś poza katalogiem Library?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych