Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przywrócenie ustawień fabrycznych


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 caporeira

caporeira
  • 73 postów

Napisano 08 października 2020 - 22:30

Witam,

jestem nowicjuszem jeśli chodzi o MacOS.
Mam MacBook Air (A1369 EMC 2469) z High Sierra na pokładzie.

Chcę wyczyścić system, czy za ten pozostaje mi formatowanie i wgranie nowego systemu?
Czy muszę wgrać ten sam czy mogę wgrać nowszy (jak wygląda sprawa licencji) ?

Użytkownik caporeira edytował ten post 08 października 2020 - 23:09


#2 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 299 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 08 października 2020 - 23:01

Widzę, że jesteś też 'nowicjusz' (hint: słowa się odmieniają) jeśli chodzi o używanie wyszukiwarki.

 

Czyszczenie: https://support.appl.../en-us/HT201065

System: możesz wgrać nowszy. Nie zechciałeś poinformować nas, jaki to dokładnie model komputera, więc sprawdź sobie sam, jakie są wspierane.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#3 caporeira

caporeira
  • 73 postów

Napisano 08 października 2020 - 23:17

Dzięki, sprawdzam tutaj: https://everymac.com...-supported.html

Ale tam nie na wersji mojego komputera:
A1369 EMC 2469

#4 Regiss

Regiss
  • 2 234 postów
  • SkądRadom

Napisano 09 października 2020 - 06:24

To jest mid 2011. Nowszego niż high Sierra nie wspiera oficjalnie. Da się to zrobić, są odpowiednie patche. Tylko po co? Na tak starym sprzęcie będzie to chodziło tragicznie. No i łamie licencję Apple.

Użytkownik Regiss edytował ten post 09 października 2020 - 06:25

iPhone 12 mini

#5 caporeira

caporeira
  • 73 postów

Napisano 09 października 2020 - 08:10

Widzę, że jesteś też 'nowicjusz' (hint: słowa się odmieniają) jeśli chodzi o używanie wyszukiwarki.

 

Czyszczenie: https://support.appl.../en-us/HT201065

System: możesz wgrać nowszy. Nie zechciałeś poinformować nas, jaki to dokładnie model komputera, więc sprawdź sobie sam, jakie są wspierane.

Rozumiem że po wykonaniu tych czynności zostanie usunięte konto z komputera, ale wszystkie dane na koncie zostaną.

W sensie że ktoś już się zalogował się tym kontem na innym kompie i nie chce mu nic usuwać.

 

PS. Rozumiem że nie muszą pobierać systemu na pen-drive bo on jest na dysku jako recovery ?



#6 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 299 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 09 października 2020 - 09:37

Rozumiem że po wykonaniu tych czynności zostanie usunięte konto z komputera, ale wszystkie dane na koncie zostaną.

W sensie że ktoś już się zalogował się tym kontem na innym kompie i nie chce mu nic usuwać.

Naprawdę, zacznij pisać precyzyjnie, bo nigdy się nie dogadamy.

Pełne wyczyszczenie == pełen 'format' (mówiąc językiem windowsowym) == nie ma żadnych kont.
Jak masz konto A i B, a B ma zostać, to się na nie zaloguj i usuń A, nic więcej.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#7 caporeira

caporeira
  • 73 postów

Napisano 09 października 2020 - 10:00

Ok, postaram się precyzyjnie.

 

Pod tym linkiem: https://support.appl.../en-us/HT201065

pisze aby się najpierw wylogować z iTunes, iCloud, reset NVRAM, itd., Usunąć sparowane urządzenia po bluetooth, a na samym końcu aby wyczyścić dysk oraz zainstalować system.

 

No i jak rozumiem systemu nie muszą ściągać np na pen-drive bo po sformatowaniu dysku będę miał możliwość instalacji.

 

Z tym wylogowywaniem lub kasowaniem konta, ktoś mi mówił że przy tej operacji usunął sobie dużo zdjęć.

Także moim celem jest wyczyszczenie komputera dosłownie  z wszystkiego, ale nie chce nic wykasować co jest na koncie poprzedniego właściciela (w chmurze czy na drugim komputerze zalogowanym na to samo konto)
Jestem użytkownikiem Windows więc nie wiem jak to się dzieje w MacOS (jak to jest powiązane).



#8 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 299 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 09 października 2020 - 11:07

>dosłownie z wszystkiego
>nie chcę kasować <coś>
Wybierz jedno ;-)

Link, który dałem, zakłada właśnie pełne czyszczenie, razem z formatem i reinstalacją systemu. Ty nie chcesz reinstalować systemu (albo może i chcesz, chociaż nie ma to sensu, jeśli to nie jest 'pełen format'), tylko usuwasz dane jakichś użytkowników, a jakichś zostawić. To są zupełnie inne operacje.
Powiązane to jest tak, że w macOS system sobie stoi, a wszystkie dane są w katalogu domowym użytkownika. Mogą sobie jeszcze być jakieś programy doinstalowane w /Applications - wystarczy je po prostu usunąć i tyle.

Trochę nie rozumiem, po co Ci dane poprzedniego właściciela, bo skoro to teraz Twój komputer, to bardziej myślałem, że chcesz się właśnie pozbyć śladu po nim, a mieć tylko swoje rzeczy. Ale to jakby nie moja sprawa, jaki macie układ. Generalnie przy przekazaniu sprzętu ten 'poprzedni właściciel' powinien zadbać o to, żeby usunąć lokalne kopie danych (tych z chmury - przez wyrejestrowanie się, bo one sobie wtedy w chmurze zostaną) i wtedy można na spokojnie kasować jego konto użytkownika.
Nie próbowałem nigdy na chama usunąć na przykład plików zdjęć trzymanych w iCloud z dysku - to _raczej_ nie usunie ich z iCloud (przynajmniej dopóki nie odpalisz programu synchronizującego będąc zalogowanym na tego usera), ale nie jestem pewien.

 

EDIT.

 

Takie przemyślenie: jak zrobisz pełny format i nowe konto użytkownika dla siebie (czyli to, co polecam - to jakby 'normalne' dla mnie, że po kupieniu używanego komputera go czyszczę totalnie, bo nie chcę mieć absolutnie nic, nawet najmniejszego pliczku zajmującego 10 KB, po kimś), to dane które są na istniejącym koncie użytkownika nie mają prawa zniknąć z iCloud (albo dowolnej innej chmury) - no bo jak? To nie jest tak 'inteligentne', że stwierdzi 'ej, kurde, miałem kopię lokalną na lapku Zbyszka i nie mogę się od wczoraj do tego lapka dobić, to wezmę i skasuję z wszystkich innych urządzeń'. To przecież tylko kopia lokalna ;-) Oczywiście najlepiej byłoby, jakby nasz przykładowy Zbyszek przed przekazaniem komputera się tam z tych chmur powylogowywał, ale nie zrobił tego z jakiegoś powodu, to nie.

 

Zupełnie innym tematem są pliki, które nie są w żadnej chmurze, tylko Zbyszek je sobie wrzucił na lapka i nie zabrał - ale to nie byłoby raczej moje zmartwienie. To teraz mój komputer i kasuję sobie na nim, co chcę. Trzeba było się ogarnąć wcześniej, głupiutki Zbyszku.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#9 caporeira

caporeira
  • 73 postów

Napisano 09 października 2020 - 12:44

Wybieram opcję numer 1 :)

Chce skasować wszystko z komputera, ale z konta zalogowanego użytkownika (tu miałem na myśli chmurę). 

 

Pierwszy punkt pomijam bo kopi nie potrzebuje, przy drugim punkcie się zatrzymałem. i Tunes znajduję ale nie widzę nigdzie opcji wylogowania z iTunes:(



#10 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 299 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 09 października 2020 - 13:44

"From the menu bar at the top of the screen or iTunes window, choose Account > Authorizations > Deauthorize This Computer.".
Możesz to olać.

Wyloguj się na tym istniejącym użytkowniku z iCloud po prostu, a potem zrób czysty system razem z formatem dysku. Tak najbezpieczniej i najlepiej.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#11 caporeira

caporeira
  • 73 postów

Napisano 09 października 2020 - 21:09

Postępuje tak jak piszesz, chcę się wylogować z iCloud.
Do tego potrzebuje podać hasło ☹️, będę je miał dopiero w przyszłym tygodniu, więc na razie nie ruszę sprawny, niestety.
Po podaniu błędnego hasła otrzymuję komunikat że "Nie można teraz usunąć konta iCloud"
Co to oznacza ? Że po wylogowaniu skasuje się to konto Apple ID?

Poprzedni właściciel dodatkowo otrzymał komunikat o wyzerowaniu usług lub konta.

Jak od samego początku pisałem, chcę wyczyścić komputer ale nie zerowac czy usuwać czyjeś konto.

#12 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 299 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 09 października 2020 - 22:03

Jak ma się 'skasować konto Apple ID'?

Weź po prostu wyzeruj dysk i postaw system na czysto. To naprawdę wystarczy.

 

Wylogowanie robisz po to, żeby potem właściciel tego konta nie mógł Ci zdalnie zablokować komputera/usunąć danych.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#13 caporeira

caporeira
  • 73 postów

Napisano 09 października 2020 - 22:50

Czyli to oznacza, że jak sformatuje dysk, postawię system na nowo, utworzę nowe konto Apple ID oraz się na nie zaloguje.

To mimo wszystko, użytkownik ze starego konta (którego nie wylogowałem z iCloud na moim kompie) będzie mógł mi usunąć dane/zablokować komputer ?



#14 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 299 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 10 października 2020 - 01:04

Tak.
https://support.appl...mm2832fb8f0/mac


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#15 caporeira

caporeira
  • 73 postów

Napisano 10 października 2020 - 20:02

Postępuje tak jak piszesz, chcę się wylogować z iCloud.
Po podaniu błędnego hasła otrzymuję komunikat że "Nie można teraz usunąć konta iCloud"

Poprzedni właściciel dodatkowo otrzymał komunikat o wyzerowaniu usług lub konta.

 

Rozumiem że to chodzi tylko o zerowanie/kasowanie konta tylko i wyłącznie ma moim komputerze ?

Żadne zerowanie nie będzie miało miejsca na innym komputerze (gdzie poprzedni właściciel mojego komputera jest zalogowany na tym samym koncie na swoim nowym komputerze) ?



#16 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 299 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 10 października 2020 - 20:05

Powoli nudzi mi się już pisanie w kółko.

Po prostu zrób ten format, ok?


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#17 caporeira

caporeira
  • 73 postów

Napisano 19 października 2020 - 23:07

Który kontener sformatować ?

 

https://www.dropbox....002046.jpg?dl=0



#18 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 299 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 20 października 2020 - 09:58

Nie formatuje się kontenera, tylko wolumem, czyli Macintosh HD.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#19 schmicic

schmicic
  • 1 postów

Napisano 28 listopada 2020 - 19:52

Witam

Mac-a kupiłem

iMac (27-inch, Mid 2011)

Procesor 2,7 GHz Intel Core i5

był macOS High Sierra 10.13.6 

Wykonałem czyszczenie i przywróciłem ustawienia fabryczne

ponownie zaciągnęło macOS High Sierra 10.13.6.

Problem;

-nie ma i nie mogę zainstalować z App Store - Pages, Keynote, Numbers - błąd wersji

gdzie mogę poszukać instalacji tych Apec pasujących do tej wersji High Sierra? lub czy mogę zainstalować macOS Catalina 10.15??

Lub jak mam sobie poradzić, bo nawet na PC jestem sobie wstanie przygotować prezentacje z ICloud-a lub napisać tekst a tu nie!?!?



#20 cronopioverde

cronopioverde
  • 3 629 postów
  • Płeć:
  • Skądprzytuptał nocą jeż?

Napisano 01 grudnia 2020 - 23:48

Bardzo możliwe, że rozwiązanie jest tutaj:

Nieoczekiwane zamykanie aplikacji z App Store

 

I poproszę na przyszłość o zakładanie własnych tematów, jeżeli ich związek z już opublikowanymi jest aż tak naciągany, jak w tym przypadku.


Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych