Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro antyk A1260 bateria


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Beata

Beata
  • 2 postów

Napisano 17 maja 2020 - 15:06

Dzień dobry,

Mam starego MacBooka Pro A1260 15’ z 2008 roku. W 2013 komputer zaliczył dużą awarię i została wymieniona płyta główna. Naprawa trwała bardzo długo, więc dostałam służbowy komputer i MacBook od tego czasu w ogóle nie był używany. Dosłownie od czasu naprawy został kilkukrotnie włączony. Wszystko jednak działało i było w porządku.

W obecnej sytuacji każdy sprzęt się przyda. Okazało się jednak, że nie działa. Dioda na ładowarce po podłączeniu świeci od razu na zielono, a bateria wyglada na lekko spuchniętą. Udało mi się uruchomić komputer na samym zasilaczu. Wszystko działało, tylko wiatraki bardzo głośno chodziły. 
Czy wymiana baterii tu pomoże czy zwiastuje to problemy innego rodzaju? Czy ten model może działać jedynie na zasilaczu? Pamięta ktoś w ogóle jeszcze ten zabytkowy sprzęt? ;)

 



#2 tommy73

tommy73
  • 420 postów
  • SkądChełm, PL

Napisano 17 maja 2020 - 20:51

Może być tak, że wyzerowała się pamięć komputera, bo bateryjka podtrzymująca czas też się wyładowała. Bez baterii na samym zasilaczu będzie działał. System się podniósł? Dysk SSD cruiciala 128 Gb nie jest drogi, można by system przerzucić i do internetu jeszcze się nada.



#3 Beata

Beata
  • 2 postów

Napisano 17 maja 2020 - 21:50

Dzięki za odpowiedź. Tak, system działa. Mogłam przeglądać pliki, ustawienia itp. Udało mi się go włączyć bez baterii, ale dopiero po dłuższym przytrzymaniu i kilkukrotnym wciśnięciu przycisku zasilania. Do tego te głośno działające wiatraki. Co mogłabym zrobić, żeby uruchamiał się w zwykłym trybie bez baterii? Jeżeli też objawy wskazują jedynie na niedziałającą baterię, to po prostu ją dokupię. Chciałabym tylko wiedzieć czy to bateria czy jakaś poważniejsza awaria.



#4 tommy73

tommy73
  • 420 postów
  • SkądChełm, PL

Napisano 17 maja 2020 - 22:30

Dzięki za odpowiedź. Tak, system działa. Mogłam przeglądać pliki, ustawienia itp. Udało mi się go włączyć bez baterii, ale dopiero po dłuższym przytrzymaniu i kilkukrotnym wciśnięciu przycisku zasilania. Do tego te głośno działające wiatraki. Co mogłabym zrobić, żeby uruchamiał się w zwykłym trybie bez baterii? Jeżeli też objawy wskazują jedynie na niedziałającą baterię, to po prostu ją dokupię. Chciałabym tylko wiedzieć czy to bateria czy jakaś poważniejsza awaria.

Baterię regenerowałem w serwisie we Wrocławiu, to lepszy pomysł niż kupno nowej niewiadomo jakiej. Co do wiatraków, nie wypowiadam się.



#5 BlueBook

BlueBook
  • 152 postów

Napisano 20 maja 2020 - 10:23

Mam model MID2009 15", baterię również regenerowałem w serwisie we Wrocłąwiu  https://www.margo.wroc.pl/  .  Bateria odtworzona na nowszych ogniwach, spokojnie trzyma 4h i w górę. Koszt regeneracji tyle samo co no name'a.


MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych