Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie uruchamia się system w MacBooku Air.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 ElMagico

ElMagico
  • 11 postów

Napisano 10 września 2019 - 11:27

Drodzy, mam taki problem

Pacjentem jest MacBook Air A1466

Na nim (prawdopodobnie, bo właściciel nie jest pewien) jest Mojave

 

Problem polega na tym, że system nie uruchamia się, wisi na pasku postępu który powoli dochodzi do końca ale nic się więcej nie dzieje. 

Teoretycznie problem jakich wiele.

 

Reset PRAM, Reset SMC nie pomagają

Próba uruchomienia w Safe mode również nie - efekt taki sam - utyka na pasku postępu

Przy próbie uruchomienia Recovery mode z internetu - przechodzi do ikony "Globusa" i również utyka na pasku postępu

Przy próbie uruchomienia z pendrive na którym jest Sierra lub Mojave, efekty są identyczne - po wybraniu Install Sierra / Install Mojave, pokazuje się logo Apple i pasek postępu powoli dochodzi do końca i nic się nie dzieje

 

Verbose mode przynosi ostatecznie komunikat 

*** Cleaning purgatory removed 2 entries but found 1 BAD entries - to po jakichś 10 minutach

 

Czy macie jakiś pomysł jak go zreanimować lub zrobić reinstalację systemu? Dodam, że nie mam do niego Time Machine ani drugiego sprawnego Maca.



#2 cronopioverde

cronopioverde
  • 3 065 postów
  • Płeć:
  • Skądprzytuptał nocą jeż?

Napisano 11 września 2019 - 15:57

Czy spróbowano naprawy systemu plików narzędziem fsck w single user mode? Możesz w ogóle uruchomić w single user? Bo A1466 to szeroki zakres…

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na tekst bez liter diakrytyzowanych to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…


#3 ElMagico

ElMagico
  • 11 postów

Napisano 12 września 2019 - 09:54

Czy spróbowano naprawy systemu plików narzędziem fsck w single user mode? Możesz w ogóle uruchomić w single user? Bo A1466 to szeroki zakres…

 

Niestety, próba uruchomienia z Command+S daje taki sam efekt - pasek postępu wisi w nieskończoność

 

Zastanawiam się czy jedynym wyjściem nie będzie wymontowanie dysku, próba zgrania gdzieś danych i wyczyszczenie dysku. Zamontowanie i próba instalacji nowego systemu.



#4 cronopioverde

cronopioverde
  • 3 065 postów
  • Płeć:
  • Skądprzytuptał nocą jeż?

Napisano 12 września 2019 - 14:51

Single user nie powinien dochodzić do graficznego paska postępu. Wskakuje jeszcze przed zamontowaniem dysku startowego. Albo za późno przyciśnięto kombinację klawiszy, albo ten A1466 to A1932 (czyli 2018, już T2 – to nie pozwoli na uruchomienie w SU), nie podałeś rocznika.

A w recovery normalnym (cmd-R) startuje? A nawet, skoro masz peny z instalkami, jak wspomniałeś, uruchom w którejś z nich Terminal i spróbuj fsck – albo nawet Narzędzie Dyskowe (choć ono ostatnio coraz mniej zaufania wzbudza) – na dysku startowym. Coś powie.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na tekst bez liter diakrytyzowanych to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych