Witam. Dzisiaj rano na messengerze zauważyłem wysyłane taśmowo wiadomości z jakimś linkiem. Usunąłem historię i dane przeglądania z Safari oraz zrestartowałem telefon. Czy to rozwiązało problem, co jeszcze muszę zrobić?

Jak usunąć wirusa (wiadomości) z iPhone'a?
Napisano 28 sierpnia 2019 - 09:36
Napisano 28 sierpnia 2019 - 09:43
Zasadniczo, to wątpię, czy nawet te czynności były konieczne. Jeśli to od Ciebie wychodziły te linki, to na 99,99% to nie wyszło z Twojego iPhone'a. Prędzej ktoś przejął Twoje konto na FB.
- cooper69 lubi to
MacBook Pro 13" M1, iPhone XS, iPad 10.5"
Napisano 28 sierpnia 2019 - 09:44
Zasadniczo, to wątpię, czy nawet te czynności były konieczne. Jeśli to od Ciebie wychodziły te linki, to na 99,99% to nie wyszło z Twojego iPhone'a. Prędzej ktoś przejął Twoje konto na FB.
Faktycznie ktoś 14 godzin temu miał aktywność. Co teraz? Zmieniłem hasło i adres email. Wystarczy?
Napisano 28 sierpnia 2019 - 09:55
Zastrzegam, że ekspertem od FB nie jestem (odwiedzam raz na ruski rok), ale przejrzałbym uprawnienia aplikacji (i wyciął niepotrzebne), a ponadto włączyłbym dwuskładnikowe uwierzytelnianie.
Napisano 28 sierpnia 2019 - 09:58
Napisano 28 sierpnia 2019 - 09:59
Zastrzegam, że ekspertem od FB nie jestem (odwiedzam raz na ruski rok), ale przejrzałbym uprawnienia aplikacji (i wyciął niepotrzebne), a ponadto włączyłbym dwuskładnikowe uwierzytelnianie.
Zrobione. Dzięki za pomoc.
Napisano 28 sierpnia 2019 - 10:08
Ale uprawnienia aplikacji też? Bo jak zalogowałeś się (nawet przypadkiem) do czegoś złośliwego, to samo uwierzytelnianie może nie załatwić sprawy.
Napisano 28 sierpnia 2019 - 10:17
Ale uprawnienia aplikacji też? Bo jak zalogowałeś się (nawet przypadkiem) do czegoś złośliwego, to samo uwierzytelnianie może nie załatwić sprawy.
Też. Miałem tylko 3 takie aplikacje na fb.
Najważniejsze jest 2-składnikowe uwierzytelnienie.
Czyli w telefonie nic robić nie muszę?
Napisano 29 sierpnia 2019 - 06:53
Ponieważ pytanie dotyczy (najwyraźniej) aplikacji Messenger od Facebooka, przenoszę do odpowiedniego działu.
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych