Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Pro 5.1 Early 2009 , wyłączanie podczas minimalnego obciążenia.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mikołaj Chamerski

Mikołaj Chamerski
  • 4 postów

Napisano 10 lipca 2019 - 23:30

Witam, 

Mam pewien problem ze swoją maszyną. Rok temu miałem podobne perturbacje tyle że miałem jeszcze aktywną gwarancję i komputer wrócił z naprawy z wymienionym zasilaczem. Mija równy rok i problemy zaczynają się od nowa. Komputer po zaladowaniu plików wideo na timeline w programie montażowym się wyłącza, to samo tyczy się photoshopa czy ruszenia byle jakiego suwaka w Lightroomie. 

Zacząłem szukać przyczyny, na początek wymieniłem pastę termo przy CPU. Myślałem że problem znikł jednak po jednym dniu pracy znów to samo. Zacząłem szukać po kostkach RAM. Mam ich 4 po 8GB wszystkie identyczne, wpinałem wypinałem po jednej alpejskie kombinacje i dalej to samo. Zresetowałem SMC oraz PNVRAM dalej nic. Zainstalowałem program do manualnego włączania wiatraków, dałem im większą moc z myślą że może chłodzenie szwankuje i MAC wyłącza się z tego powodu. Niestety bez skutku. 

Najdziwniejsze jest to że tego posta pisze z tego właśnie komputera, mam w tle odpalonego Youtuba i z 10 kart w Safari oraz Premiere, Photoshop. Komputer działa i się nie wiesza, nie ma spadków wydajności. 

Skończyły mi się pomysły. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Czy tylko serwis?



#2 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 5 927 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2019 - 08:07

Jakbyś jeszcze podał wyposażenie Maca...


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#3 Mikołaj Chamerski

Mikołaj Chamerski
  • 4 postów

Napisano 11 lipca 2019 - 11:46

Jakbyś jeszcze podał wyposażenie Maca...

Mac Pro Early 2009
Procesor. : 3,46 Ghz 6-Core Intel Xeon
Pamięć : 32 GB 1333 MHz DDR3
Grafika : AMD R9 4096 MB

Przepraszam, już podaje

 



#4 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 5 927 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipca 2019 - 00:50

Nie wiem jaki R9 - 295X potrafi siorbnąć nawet 700W (3x30A), R9 290 - 450W (18A na kanał), podczas gdy odcięcie na płycie masz na poziomie 150W na kanał (czyli 2x12,5A). Jak masz podłączoną kartę w gniazda płyty to nic dziwnego, że odcina. Powinno się wydzielić oddzielny kanał w zasilaczu  (przebudowa zasilacza) do zasilania kart o wysokim poborze prądu. Jest to co prawda tylko "gdybanie" - równie dobrze może być problem na samej tacce np. zasilanie procesora (choć tu częściej problem występuje w tackach dwuprocesorowych), problem z flashem EFI (wszak tak naprawdę masz Maca 4.1, przeprogramowanego na 5.1), problem z radiatorem (mocowanie CPU różni się w obu Macach - 4.1 i 5,1, a twój procesor jest grubszy od oryginału, co też może powodować problemy) i wiele wiele innych. Powinieneś udać się do serwisu ogarniającego Maci Pro, aby określili gdzie leży przyczyna.


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych