Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak płynności obrazu video z aparatu Sony DSC-MX100 M5


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 MarekJ73

MarekJ73
  • 8 postów

Napisano 06 kwietnia 2018 - 12:36

Witam,

 

Nie wiem w jaki sposób poradzić sobie z następującym problemem.

Pliki video nagrywam aparatem Sony DSC-RX100 M5. Po podłączeniu aparatu do TV za pomocą kabla HDMI obraz jest płynny i bardzo dobrej jakości. Natomiast po zgraniu plików na dysk komputera bezpośredno z aparatu Sony lub za pomocą wbudowanego czytnika kart (Apple iMac 27" Retina 5K display 4.2GHz quad-core Intel Core i7, 24GB, 1TB SSD, Radeon Pro 580 8 GB) obraz nie jest płynny (stroboskop), przycina się i generalnie ze względu na opisane problemy nie można oglądać.

Próbowałem eksportu przez QuickTime Player, HandBrak'a, VLC i nic nie pomaga. Problem dotyczy zarówno plików w rozdzielczości HD, FHD i 4K niezależnie od kodeka i innych ustawień aparatu.

Sprawdziłem inny aparat Sony RX M4 oraz oraz inne komputery iMAC 5K 27" oraz MacBook 13" Pro Retina, efekt jest taki sam.

Filmy nagrane iPhone'em 6S, 7 i 8 wyglądają bardzo dobrze na dowolnym ww komputerze.

 

Proszę o pomoc użytkowników sprzętu Sony i Mac :-)

 

Pozdrawiam

Marek



#2 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 10 kwietnia 2018 - 00:14

w jakim formacie są te pliki video?

używasz softu ze strony Sony przeznaczonego do tego aparatu?



#3 MarekJ73

MarekJ73
  • 8 postów

Napisano 10 kwietnia 2018 - 06:49

Cześć! Zgodnie z instrukcją Sony do importu plików używałem aplikacji PlayMemories Home. Próbowałem też eksportować pliki po zgraniu ich na dysk komputera bezpośrednio z QuickTime, używałem też odtwarzacza VLC oraz innych, niestety bez rezultatu.

#4 michobo

michobo
  • 1 156 postów

Napisano 24 kwietnia 2018 - 20:36

ekran odswieza się najprawdopodobniej w 60hz a pliki masz na 99% ponagrywane w standardzie 50p/i

Spróbuj przestawić na 60p/i



#5 MarekJ73

MarekJ73
  • 8 postów

Napisano 24 kwietnia 2018 - 20:48

ekran odswieza się najprawdopodobniej w 60hz a pliki masz na 99% ponagrywane w standardzie 50p/i

Spróbuj przestawić na 60p/i

Nie wiem jakie jest odświeżanie ekranu ale filmy nagrane iphone'em 8 w rozdzielczości 4K przy 60 klatach/sek wyświetlane są REWELACYJNIE! Nawet w Full HD widać klatkowanie ujęć! Aparat wrócił z autoryzowanego serwisu Sony (Pram s.c. w Wawie), niestety bez poprawy! Poza tym 60p/i jest dostępne przy nagrywaniu w NTSC co jest niezgodne z systemie obowiązującym w EU.



#6 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 25 kwietnia 2018 - 01:04

a napiszesz w końcu w jakim formacie są filmy? bez przeróbek, prosto z kamery



#7 MarekJ73

MarekJ73
  • 8 postów

Napisano 25 kwietnia 2018 - 03:33

Format nie ma znaczenia... Czy jest to MP4, AVCHD czy XVAC-S obraz nie jest płynny. Im wyższa rozdzielczość tym gorsza jest płynność obrazu.

#8 michobo

michobo
  • 1 156 postów

Napisano 25 kwietnia 2018 - 05:43

Kazda kamera czy aparat SONY ma możliwość przestawienia w tryb 60 klatek. Wystarczy uważna lektura instrukcji obsługi

Obecnie każdy TV obsługuje 60 klatek więc to nie jest żaden problem. Wprost przeciwnie - obraz będzie jeszcze płynniejszy

 

To że sprzęt jest sprawny, jestem o tym święcie przekonany.  To było już wiadomo na początku, skoro materiał puszczony na TV wprost z aparatu jest OK

 

To czy chcesz pozostać w europejskim systemie 50i/p i mieć problemy z plikami na MAC czy też zdecydujesz się je rozwiązać przełączając aparat na 60i/p jest Twoją decyzją

Spróbować chyba nie zaszkodzi, prawda?


Użytkownik michobo edytował ten post 25 kwietnia 2018 - 05:45


#9 MarekJ73

MarekJ73
  • 8 postów

Napisano 25 kwietnia 2018 - 08:51

Zmiana z systemu PAL na NTSC poskutkowała pozytywnie dla wszystkich kodeków i do rozdzielczości FHD. Na komputerze iMac 5K i TV obraz jest płynny. Niestety w rozdzielczości 4K na iMac 5K obraz nadal nie jest tak płynny pomimo 30 klatek/sek. Czy przy systemie NTSC nie będzie problemów z poźnieszą edycją i odtwarzaniem nagranych filmów na innych komputerach lub w internecie np. via YT? Przypomnę, że wcześniej na komputerze DELL również występowały problemy z płynnością obrazu i na pewno problemem nie była specyfikacja sprzętowa. iMac 5K 27” i7 4.2GHz, Radeon Pro 580 8GB, 24 GB RAM.

Zmiana z systemu PAL na NTSC poskutkowała pozytywnie dla wszystkich kodeków i do rozdzielczości FHD. Na komputerze iMac 5K i TV obraz jest płynny. Niestety w rozdzielczości 4K na iMac 5K obraz nadal nie jest tak płynny pomimo 30 klatek/sek. Czy przy systemie NTSC nie będzie problemów z poźnieszą edycją i odtwarzaniem nagranych filmów na innych komputerach lub w internecie np. via YT? Przypomnę, że wcześniej na komputerze DELL również występowały problemy z płynnością obrazu i na pewno problemem nie była specyfikacja sprzętowa. iMac 5K 27” i7 4.2GHz, Radeon Pro 580 8GB, 24 GB RAM.

 

Kolejne testy... Okazuje się, że płynny obraz jest wyłącznie przy odświeżaniu 60 klatek/sek. Natomiast przy 120 klatkach i FHD oraz 4K 30 klatek/sek obraz nie jest płynny, co uniemożliwia w pełni wykorzystanie potencjalnych możliwości aparatu.



#10 michobo

michobo
  • 1 156 postów

Napisano 25 kwietnia 2018 - 08:59

Problemem w tym wypadku tj 4K jest właśnie to nieszczęsne 30 klatek - to ciut za mało.  Komputery MAC (warstwa softwarowa) niestety, niespecjalnie radzi sobie z dekodowaniem niektórych formatów dlatego powstają specjalne programy tzw codec-packi które usprawniają obsługę plików multimedialnych (zwłaszcza na PC). Niestety - MacOS jest zoptymalizowany stricte pod pliki quicktime więc przy innych - niestety, zdarzają się problemy. Codec XAVC S w którym Twój aparat nagrywa jest amatorskim rozwinięciem profesjonalnego formatu SONY stosowanym w sprzęcie TV. Na początku nawet Final Cut Pro nie był wstanie tego formatu należycie obsłużyć. 

na pocieszenie powiem, że jakakolwiek edycja materiału to zupełnie inna sprawa. Brak płynności dotyczy wyłącznie dekodowania pliku przy odtwarzaniu i nie ma wpływu na montaż czy płynność odtwarzania zmontowanych plików na innym sprzecie (na TV, komputerze PC itd).  Warunek - musisz się przy montażu trzymać formatu w którym nagrywałeś pliki tzn jeśli nagrywałeś w 30fps, nie powinieneś zmieniać na 25fps itp

Na Windowsie gwarantuję całkowity brak jakichkolwiek problemów z plikami XAVC-S.

 

Z tego względu ja korzystam równolegle z PC jak i Mac


Użytkownik michobo edytował ten post 25 kwietnia 2018 - 09:01


#11 MarekJ73

MarekJ73
  • 8 postów

Napisano 25 kwietnia 2018 - 09:21

Problemem w tym wypadku tj 4K jest właśnie to nieszczęsne 30 klatek - to ciut za mało.  Komputery MAC (warstwa softwarowa) niestety, niespecjalnie radzi sobie z dekodowaniem niektórych formatów dlatego powstają specjalne programy tzw codec-packi które usprawniają obsługę plików multimedialnych (zwłaszcza na PC). Niestety - MacOS jest zoptymalizowany stricte pod pliki quicktime więc przy innych - niestety, zdarzają się problemy. Codec XAVC S w którym Twój aparat nagrywa jest amatorskim rozwinięciem profesjonalnego formatu SONY stosowanym w sprzęcie TV. Na początku nawet Final Cut Pro nie był wstanie tego formatu należycie obsłużyć. 

na pocieszenie powiem, że jakakolwiek edycja materiału to zupełnie inna sprawa. Brak płynności dotyczy wyłącznie dekodowania pliku przy odtwarzaniu i nie ma wpływu na montaż czy płynność odtwarzania zmontowanych plików na innym sprzecie (na TV, komputerze PC itd).  Warunek - musisz się przy montażu trzymać formatu w którym nagrywałeś pliki tzn jeśli nagrywałeś w 30fps, nie powinieneś zmieniać na 25fps itp

Na Windowsie gwarantuję całkowity brak jakichkolwiek problemów z plikami XAVC-S.

 

Z tego względu ja korzystam równolegle z PC jak i Mac

Po pierwsze to DZIĘKUJĘ za pomoc! Pomimo, iż nie wszystkie formaty działają poprawnie (po zmianie na NTSC) to dla podstawowego nagrywania filmów (w FHD XAVC-S) z podróży bliższych i dalszych jakość filmów przy 60 klatkach/sek. jest bardzo dobra (pierwsze wrażenia). Szkoda, że 4K działa tak słabo :-( Co do Windowsa to przy ustawieniu aparatu na system PAL również miałem problemy z płynnością obrazu. Nie sprawdzałem jak jest obecnie tj. po zmianie na NTSC.... zaraz ruszam w podróż i nie mam już czasu. Ważne, że obraz jest wreszcie płynny, choć i tak uważam, że coś jest nie tak z aparatem, gdyż powinien on działać poprawnie niezależnie od systemu PAL/TNSC i MAC/PC, macOS/Windows. Po powrocie z wyjazdu ponownie zajmę się tematem z firmą Sony.



#12 michobo

michobo
  • 1 156 postów

Napisano 25 kwietnia 2018 - 10:10

Nic nie zdziałasz bo jak napisałem - problem jest nie z aparatem a w komputerze (soft)

Przy Windowsie można zdziałać więcej instalując odpowiednią paczkę codecków ORAZ umiejętnie ją konfigurując.

Tak czy siak, ustawienie 60fps jest optymalne, niestety bardzo mało urządzeń jest w stanie obecnie nagrywać w 4K przy 60fps (z powodu ryzyka przegrzewania się matryc ograniczono ich odczyt do 30fps)



#13 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 26 kwietnia 2018 - 01:32

Format nie ma znaczenia... Czy jest to MP4, AVCHD czy XVAC-S obraz nie jest płynny. Im wyższa rozdzielczość tym gorsza jest płynność obrazu.

 

powodzenia.


Użytkownik cobytuwpisać edytował ten post 26 kwietnia 2018 - 01:37


#14 MarekJ73

MarekJ73
  • 8 postów

Napisano 01 maja 2018 - 03:59

powodzenia.


Cześć,
Aktualnie jestem na dłuższym wyjedzie z ograniczonym dostępem do internetu (tak, są takie miejsca na naszej planecie, całe szczęście ;-) ) Twoja wiadomość, którą później usunąłeś z forum była delikatnie mówiąc złośliwa i nie zrozumiała dla mnie ;-)
Cytuję:
„Szukasz porady ale nie chcesz podać szczegółów problemu… dziwny człowiek, skoro wiesz lepiej co jest przyczyną problemów to chyba niepotrzebnie zawracasz sobie głowę takimi laikami jak ja, jakbyś nie był taki zadufany w sobie to byś pierwszym lepszym programem sprawdził właściwości surowego pliku z kamery i dowiedziałbyś się np. w ilu klatkach jest zapisany obraz i wielu innych, dosyć ważnych rzeczy, powodzenia.”

Opisałem swój problem, podałem w jakich formatach zapisuje pliki wideo aparat Sony RX100 M5, podałem na jakim sprzęcie odtwarzam nagrany materiał...
Co jeszcze powinienem podać, aby specjalista jak Ty mógł zdiagnozować problem i podac skuteczne rozwiązanie?
Pozdrawiam i życzę więcej dystansu do ludzi i świata :-) oraz z niecierpliwością czekam na Twoją pomoc.

#15 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 02 maja 2018 - 10:10

usunąłem, bo stwierdziłem, że szkoda czasu, miałem rację, jeszcze raz:

powodzenia :-)



#16 MarekJ73

MarekJ73
  • 8 postów

Napisano 02 maja 2018 - 16:10

usunąłem, bo stwierdziłem, że szkoda czasu, miałem rację, jeszcze raz:
powodzenia :-)

Jeżeli szkoda Ci czasu, aby pomóc innym to po co zabierasz głos i nie wnosisz nic konstruktywnego? Inni starali się pomóc i za to im dziękuję! A Ty najwyraźniej myślisz „cobytuwpisać” aby zaistnieć ;-) Trochę złośliwości nie zaszkodzi ;-) Może zrozumiesz, że to forum jest, aby pomagać innym. Liczę na życzliwe osoby, które chcą podzielić się swoją wiedzą...

Użytkownik MarekJ73 edytował ten post 02 maja 2018 - 16:11


#17 mgrLesio

mgrLesio
  • 2 postów

Napisano 08 listopada 2018 - 23:54

Witam
Mam ten sam problem. Kamera Sony HR NX100, kodek avchd lub xavc, wszystkie możliwe kombinacje i obraz na moim na prawdę mocnym Macu też się tnie. Tnie się również na innym Macu i pecetach. Z kamery na tv jest świetny, z komputera, czy z karty w tym komputerze jakby się zatrzymywał co ułamek sekundy.
Po eksporcie, umieszczeniu na YT, lub FB, jest tak beznadziejnie stroboskopowy. NIKT nie wie dlaczego tak się dzieje. Może sprzęt Sony jest do duszy?

#18 mgrLesio

mgrLesio
  • 2 postów

Napisano 08 listopada 2018 - 23:56

Dodam jeszcze że oprogramowanie kompa jest od Sony - Sony Catalyst Browse.

#19 michobo

michobo
  • 1 156 postów

Napisano 22 listopada 2018 - 06:13

Nic nie jest "do duszy". Po prostu trzeba odpowiednio skonfigurować kompa + doinstalować codecki no i używać porządnego (nieprzebajerowanego) odtwarzacza

Ja nie mam z tym żadnych problemów. Korzystam ze sprzętu SONY zarówno na MAC i PC i wszystko mi śmiga






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych