Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Usunięcie konta użytkownika na nowym systemie po użyciu asystenta migracji.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 nemonick

nemonick
  • 129 postów
  • SkądManchester/Wroclaw

Napisano 08 grudnia 2017 - 18:46

pierwszy raz uruchomiłem nowy komputer założyłem konto x i na tym koncie użyłem asystenta migracji żeby sobie przywrócić system programy i śmieci ze starego. Na koncie x nie mogłem użyć starej nazwy użytkownika bo niestety ale była taka sama jak na nowym asystent migracji kazał mi ja zmienić, zmieniłem na y. I teraz wyglada to tak jakbym w koncie x miał konto y. Konto y nie pojawia się na ekranie logowania po wystartowaniu komputera musze najpierw zalogować się na konto x i przełączyć na konto y. Konto  y zmieniłem na admina konto x na standard. Nawet jak wyloguję się z konta x to w użytkownikach i grupach nie mogę z konta y go usunąć - się nie podświetla...Jakieś pomysły, sugestie... ? 



#2 cronopioverde

cronopioverde
  • 3 560 postów
  • Płeć:
  • Skądprzytuptał nocą jeż?

Napisano 08 grudnia 2017 - 22:07

I pomysł, i sugestia. Zechcesz zerknąć na ten wątek? Może Ci coś podpowie…


  • nemonick lubi to

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…


#3 nemonick

nemonick
  • 129 postów
  • SkądManchester/Wroclaw

Napisano 09 grudnia 2017 - 10:03

dziękuję bardzo serdecznie nawet trochę sporo mi podpowiedziało :) konto y pojawia się na ekranie logowania ale dalej nie mogę niestety wywalić konta x 



#4 John Sherridan

John Sherridan
  • 249 postów
  • Płeć:

Napisano 09 grudnia 2017 - 10:37

Nie możesz wywalić konta X z pozycji konta Y?, jeśli tak, to na koncie X wchodzisz w PS-->Użytkownicy i grupy-->Opcje logowania, tam kontu Y przydzielasz uprawnienia administracyjne(użytkownik Y może administrować tym komputerem, czy jakoś tak). Przelogowujesz się na konto Y, PS-->Użytkownicy i grupy-->Opcje logowania, tam kontu X ściągasz uprawnienia admina a następnie je usuwasz, masz dwie opcje usunięcie konta z zachowaniem katalogu domowego, lub usunięcie całości.


Mac Mini Late 2012 i7/128SSD/1TB HDD/16GB-High Sierra, MacBook Pro 13" Mid 2009 C2D 2.26GHz/500GB HDD/8GB-El Capitan, iPhone 6 Plus-iOS 11


#5 nemonick

nemonick
  • 129 postów
  • SkądManchester/Wroclaw

Napisano 09 grudnia 2017 - 10:56

Nie możesz wywalić konta X z pozycji konta Y?, jeśli tak, to na koncie X wchodzisz w PS-->Użytkownicy i grupy-->Opcje logowania, tam kontu Y przydzielasz uprawnienia administracyjne(użytkownik Y może administrować tym komputerem, czy jakoś tak). Przelogowujesz się na konto Y, PS-->Użytkownicy i grupy-->Opcje logowania, tam kontu X ściągasz uprawnienia admina a następnie je usuwasz, masz dwie opcje usunięcie konta z zachowaniem katalogu domowego, lub usunięcie całości.

tak właśnie mam zrobione użytkownik x jest standard a użytkownik y admin i po wejściu w ustawienia na y przy wylogowanym x nie mam możliwości wybrania usuń.



#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko
  • 2 449 postów

Napisano 09 grudnia 2017 - 11:16

Wrzuć screena z tego.

#7 nemonick

nemonick
  • 129 postów
  • SkądManchester/Wroclaw

Napisano 09 grudnia 2017 - 13:06

Załączony plik  Screen Shot 2017-12-09 at 11.56.07.png   459,83 KB   0 Ilość pobrań


- czyli opcja usuń jest niedostąpna






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych