Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przeniesienie danych w dwóch różnych systemach.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 pino22

pino22
  • 306 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 listopada 2017 - 21:43

....przepraszam jeśli wątek już istnieje...nie mogłem znaleść...

Moi Drodzy,

Zakupiłem Macbooka Pro 13 i mam problem. Chcę przenieść z mojego Macbooka 12 ( High Sierra 10.13.2 Beta ) na MB Pro 13 ( High Sierra 10.13.1 - już nie beta ). Robię to Asystentem Migracji i wyskakuje komunikat "System musi zostać uaktualniony". Wciskam: Uaktualnij i wyskakuje, że nie udało się uaktualnić.

Pomyślałem, że mogę inaczej. Włączając komputer trzymam Command+R.

I potem gdy wskoczą Narzędzia Dyskowe to wcisnę pierwsze od góry: Przywróć z Time Machine. Ale trochę boję sie tej operacji.

Jak mam wszystkie dane przenieść na nowy komputer ?? Nie zależy mi już na Beta wersji.

Proszę o pomoc.

 


 MacBook Pro 13,  2,3GHz Space Grey  iPhone X 64GB Space Grey 


#2 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 30 listopada 2017 - 22:39

Niestety instalując wersję beta sam prosisz się o kłopoty.

Jedyne sensowne rozwiązanie to sprowadzić oba komputery do tej samej finalnej wersji systemu czyli 10.13.2 (w momencie kiedy pojawi się wersja finalna)i wtedy zmigrować dane. 



#3 pino22

pino22
  • 306 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 listopada 2017 - 23:44

Niestety instalując wersję beta sam prosisz się o kłopoty.

Jedyne sensowne rozwiązanie to sprowadzić oba komputery do tej samej finalnej wersji systemu czyli 10.13.2 (w momencie kiedy pojawi się wersja finalna)i wtedy zmigrować dane. 

Wiem, że beta to pewne zagrożenie. Ale nie w tym teraz rzecz. 

Dopytam się.....gdybym w Asystencie Migracji przenosząc dane wcisnął "Pomiń" uaktualnienie to może coś się wydarzyć przenosząc dane??


Czy nikt nie ma żadnych przemyśleń?? Naprawdę proszę o poradę.....plisssssssss.


 MacBook Pro 13,  2,3GHz Space Grey  iPhone X 64GB Space Grey 


#4 pino22

pino22
  • 306 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 grudnia 2017 - 09:44

To zapytam inaczej.

 

Włączając komputer (MB Pro 13) trzymam Command+R.

I potem gdy wskoczą Narzędzia Dyskowe to wcisnę pierwsze od góry: Przywróć z Time Machine. Wtedy cały dysk na MB Pro zostanie wymazany. I nagram na dysk wszystko z Time Machine czyli: system 10.13.2 beta ze wszystkimi danymi tak? 

Czy jest jakiekolwiek zagrożenie, że coś stracę  ??


 MacBook Pro 13,  2,3GHz Space Grey  iPhone X 64GB Space Grey 


#5 imrik

imrik
  • 3 450 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 01 grudnia 2017 - 09:54

Migrację możesz robić tylko do tej samej lub nowszej wersji systemu. Nie da się wykonać migracji w tył.

 

Musisz albo zaktualizować nowy komputer do bety i wtedy wykonać migrację lub odtworzyć nowy komputer z archiwum starego (z betą). Ewentualnie po prostu ręcznie poprzenosić swoje pliki i ręcznie instalować programy i konfigurować tych kilka rzeczy co potrzebujesz, co też nie jest takie głupie - ot ciut więcej czasu zajmie bo wszystko na piechotę trzeba robić.

 

Ja zalecam przenieść dane ręcznie lub poczekać do wersji stabilnej, ale jeśli masz takie życzenie to zrób archiwum 12stki na zewnętrznym dysku i odtwórz swojego pro z tego archiwum.

 

A pytanie czy jest jakiekolwiek zagrożenie że coś stracę... używasz bety i chcesz się z niej zmigrować zamiast używać stabilnej i produkcyjnej wersji systemu, chyba wiesz że takie coś wiąże się z możliwością wystąpienia komplikacji i należy się tego wręcz spodziewać... oprogramowanie jest dostarczane "as is" przecież. Nikt Ci niczego nie zagwarantuje. Co Ci mamy powiedzieć?


Użytkownik imrik edytował ten post 01 grudnia 2017 - 09:58


#6 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 19 936 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 01 grudnia 2017 - 10:09

Zacznij pisać po polsku i przestań robić z siebie ofiarę tekstami typu 'plisssss'. Następny post najeżony błędami lub w takim stylu skutecznie zakończy ten wątek.


---
Jestem Grammar Nazi. Nie znoszę błędów, leni, idiotów i hipsterów.
NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.
NIE odpisuję na wiadomości najeżone błędami. Nie chce mi się męczyć oczu.

#7 pino22

pino22
  • 306 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 grudnia 2017 - 11:09

Migrację możesz robić tylko do tej samej lub nowszej wersji systemu. Nie da się wykonać migracji w tył.

 

Musisz albo zaktualizować nowy komputer do bety i wtedy wykonać migrację lub odtworzyć nowy komputer z archiwum starego (z betą). Ewentualnie po prostu ręcznie poprzenosić swoje pliki i ręcznie instalować programy i konfigurować tych kilka rzeczy co potrzebujesz, co też nie jest takie głupie - ot ciut więcej czasu zajmie bo wszystko na piechotę trzeba robić.

 

Ja zalecam przenieść dane ręcznie lub poczekać do wersji stabilnej, ale jeśli masz takie życzenie to zrób archiwum 12stki na zewnętrznym dysku i odtwórz swojego pro z tego archiwum.

 

A pytanie czy jest jakiekolwiek zagrożenie że coś stracę... używasz bety i chcesz się z niej zmigrować zamiast używać stabilnej i produkcyjnej wersji systemu, chyba wiesz że takie coś wiąże się z możliwością wystąpienia komplikacji i należy się tego wręcz spodziewać... oprogramowanie jest dostarczane "as is" przecież. Nikt Ci niczego nie zagwarantuje. Co Ci mamy powiedzieć?

Dziękuję za odpowiedź. Rzeczowa i wyczerpująca. 


Zacznij pisać po polsku i przestań robić z siebie ofiarę tekstami typu 'plisssss'. Następny post najeżony błędami lub w takim stylu skutecznie zakończy ten wątek.

Panie Moderatorze....to żeś Pan pojechał. Nie robię z siebie żadnej ofiary, język polski znam bardzo dobrze ( tak sądzę ). A ton mojego pisania wynikał tylko z tego, że chcę przenieść dane jak najszybciej, i zrobić to dobrze. Miłego dnia.


  • ja_sam lubi to

 MacBook Pro 13,  2,3GHz Space Grey  iPhone X 64GB Space Grey 


#8 ja_sam

ja_sam
  • 117 postów
  • SkądToruń/Bobolin

Napisano 01 grudnia 2017 - 11:14

Pomijając wynurzenie się moderatora chciałbym napisać coś w temacie wątku::

 

Wykonaj MAPING zawartości dysku źródłowego, następnie daj to na chmurę (Google Drive), i odtwórz na docelowym dysku.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych