Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

instalacja High Sierra unieruchamia komputer


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 raflos

raflos
  • 69 postów

Napisano 27 września 2017 - 05:56

Po odpaleniu instalatora systemu pobranego Mac App Store komputer ponownie się uruchamia i pojawia się tylko szary ekran z przekreślonym kółkiem. I tak jest ciągle. Da się odpalić kompa z kombinacją klawiszy cmd + R i wybrać opcję ponownej instalacji systemu. Niestety zaraz potem pojawia się komunikat o braku możliwości pobrania systemu Sierra z App Store.  Da się coś jeszcze zrobić czy zostaje tylko serwis ?

Załączone pliki


Użytkownik raflos edytował ten post 27 września 2017 - 05:57


#2 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
  • Płeć:

Napisano 27 września 2017 - 06:05

Spróbuj zrobić pendrive z systemem na innym macu i zainstalować od nowa 


MacBook Air 13 + ThinkPad X260


#3 raflos

raflos
  • 69 postów

Napisano 27 września 2017 - 06:28

Spróbuj zrobić pendrive z systemem na innym macu i zainstalować od nowa 

Czyli zostaje serwis bo nie mam dostępu do innego Maca



#4 blogger

blogger
  • 331 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 września 2017 - 06:34

Może ktoś w pobliżu z Mackiem pomoże. Gdzie mieszkasz ?



#5 DanielF

DanielF
  • 5 362 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 27 września 2017 - 07:27

Może były problemy z połączeniem z App Store idź do znajomego i w jego sieci wifi połącz się i ponownie spróbuj instalować system - masz może neostradę bo kiedyś różne cuda się działy przy próbach połączeń z serwerami Apple.
Fallout ...war, war never changes...

#6 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 318 postów

Napisano 27 września 2017 - 10:00

W takich przypadkach kolekcja pendrive z instalkami OS X staje się coraz cenniejsza. ;-)


Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.


#7 ZatoR-ek

ZatoR-ek
  • 183 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 27 września 2017 - 15:48

Ja mam w sumie podobnie, ale pobrałem aktualizacje już drugi raz i znów zatrzymuje się na etapie: "Trwa instalacja. Obliczam pozostały czas..." w czarnym oknie z białym logo Apple. I pasek stanu jest delikatnie przed połową i tak od około 15-20min. Nic nie pomaga, jakiś pomysł? Po restarcie nic się nie zmienia.


My kit: iMac 21,5 Mid 2011 & MBP 13,3 Touch Bar 2016 || iP 11 Pro Max 512 GB White & iP X 64GB Black || AW4 44mm GPS + Cellular

#8 DanielF

DanielF
  • 5 362 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 28 września 2017 - 05:37

U mnie też stało - naprawiałam dysk w narzędziach dyskowych i poszło dalej.
Fallout ...war, war never changes...

#9 ZatoR-ek

ZatoR-ek
  • 183 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 28 września 2017 - 09:58

U mnie też stało - naprawiałam dysk w narzędziach dyskowych i poszło dalej.

Uruchomiłem Mac z CMD + R, włączyłem Narzędzie dyskowe, wybrałem Pierwsza pomoc dla Obraz dysków, bo dla wewnętrznego dysku nie mogłem i póki co nic nie pomogło.


My kit: iMac 21,5 Mid 2011 & MBP 13,3 Touch Bar 2016 || iP 11 Pro Max 512 GB White & iP X 64GB Black || AW4 44mm GPS + Cellular

#10 lukasz.kociolek-c29a6bc89a

lukasz.kociolek-c29a6bc89a
  • 4 postów

Napisano 28 września 2017 - 14:11

Uruchom komputer z Option+Command+R. Będziesz mógł zainstalować z sieci najnowszą wersję dostępną dla Twojego komputera. 



#11 ZatoR-ek

ZatoR-ek
  • 183 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 28 września 2017 - 16:09

Uruchom komputer z Option+Command+R. Będziesz mógł zainstalować z sieci najnowszą wersję dostępną dla Twojego komputera. 

Niestety jest to samo. Zawsze zatrzymuje się w tym samym miejscu, zawsze liczy czas np: Pozostało około 36min i za chwilę przeskakuje na Obliczam pozostały czas... i tak już stoi. Miałem szyfrowanie dysku przez FV, czy to może być powód? Raz tylko zapytało mnie o hasło podczas instalacji. Pierwszy raz od 8 lat mam problem z instalacją.


My kit: iMac 21,5 Mid 2011 & MBP 13,3 Touch Bar 2016 || iP 11 Pro Max 512 GB White & iP X 64GB Black || AW4 44mm GPS + Cellular

#12 krxys

krxys
  • 3 postów

Napisano 01 października 2017 - 14:20

witam , ja mam inny problem jeszcze : a mianowicie oprócz w czasie instalacji ponownie systemu wyskakuje mi następująca informacja - więcej na zdjęciach .

 

Prosze o pomoc 

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych