Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 sam wycisza mikrofon w czasie rozmów gdy ktoś się odezwie.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 sebastian.4s

sebastian.4s
  • 101 postów

Napisano 23 września 2016 - 06:58

Witam,

Dostałem od znajomego za darmo iPhone 5 16 GB, który od jakiś dwóch lat leżał w jego szafie i się kurzył. Telefon posiadam od kilku dni i wszystko super działa poza rozmowami (w pozycji klasycznej czyli słuchawka przy uchu).

Sytuacja jest tego typu, że jak ktoś się odezwie to u mnie tak jakby automatycznie wyciszało mikrofon. Jednym słowem można rozmawiać tylko w taki sposób jak na Walkie-Talkie/CB radiu. Co ciekawe ikonka "Mute" się nie aktywuje. Sprawdzałem na głośnomówiącym i ta sytuacja nie istnieje, można sobie do woli wchodzić w słowo :-) Na słuchawkach nie sprawdzałem bo dostałem telefon bez słuchawek. Dodam jeszcze, że problem występuje w tradycyjnych rozmowach telefonicznych/FaceTime/Facebook Messenger. Włączałem również np. dyktafon i dmuchałem w ten dolny mikrofon przez kilka minut i mówiłem do niego to wszystko zostało ładnie zarejestrowane.

Z tego co znajomy mówił jak mi dawał telefon to wspomniał, że kiedyś wymieniał gniazdo ładowania w nieautoryzowanym serwisie. Teraz nie chcę pytać czy ten problem występował bo poza tym, że pewnie nie będzie pamiętał co było dwa lata temu to jak to mówią darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy.

Co ważne zaraz po uruchomieniu telefonu zaktualizowałem go z iOS 8 do iOS 10 - Czy to może być wina softu?

Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i zna rozwiązanie?

Pozdrawiam!

#2 sebastian.4s

sebastian.4s
  • 101 postów

Napisano 23 września 2016 - 18:16

Witam ponownie,

Od poprzedniego posta wykonałem następujące czynności i nie pomogły:

• Wyczyszczenie całej pamięci i ustawień telefonu (hard reset);
  • Zmiana wersji systemu z 10.0.1 do 9.3.5;
  • Wymiana karty SIM u operatora;
  • Próba rozmowy z podłączoną ładowarką do telefonu;
  • Wyłączenie transmisji danych i WiFi;
  • Przełączanie się pomiędzy 2G/3G/LTE;
  • Wyłączenie redukcji szumów w ustawieniach iPhone;

Ostatnią czynnością na którą wpadłem to zmiana regulacji głośności w iPhone 5 od najniższej do najwyższej i na odwrót (skala od 1 do 16). Mam wrażenie, że na głośnościach słuchawki od 1-8 w moim telefonie jest w 90% dobrze. Generalnie im ciszej tym lepiej z tym, że wtedy ja już coraz ciszej słyszę rozmówcę, ale lepsze to niż nic. Póki co ustawiłem głośność na połowę (8 kresek) i będę testował w życiu codziennym przez najbliższe dni.

Proszę o informację czy to faktycznie może mieć znaczenie. Jeśli dobrze pamiętam to w telefonach głośność słuchawki jest również odpowiedzialna za czułość mikrofonu - czy mam rację?

Z góry dziękuję za pomoc.

#3 sebastian.4s

sebastian.4s
  • 101 postów

Napisano 04 stycznia 2017 - 13:05

Po wymianie taśmy z mikrofonem 3 miesiące temu problem zniknął i nie powrócił do dzisiaj. Pozdrawiam!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych