Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kamera w Macu nie uruchamia się!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 kubawasko

kubawasko
  • 19 postów

Napisano 05 marca 2016 - 20:54

Witam,

 

Posiadam Mac OS X Wersje 10.6.8. Po instalacji skypa, kamera się w ogóle nie uruchamia. Sytuacja wygląda tak jakby w ogóle nie była włączona bo nie mam żadnych informacji/ikonki itd odpowiedzialnej za wideo w tym programie. Instalowałem Macam i CamTwist i dalej nic. W macam dostaje info ,,No Camera"

 

Co może być tego przyczyną?

Dziękuję za pomoc i informacje.

Pozdrawiam.



#2 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 318 postów

Napisano 06 marca 2016 - 08:46

A jaki to Mac?

Czy systemowy PhotoBooth działa?


Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.


#3 kubawasko

kubawasko
  • 19 postów

Napisano 06 marca 2016 - 11:44

Jest to Macbook air, w PB pisze brak podłączonej kamery.



#4 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 318 postów

Napisano 06 marca 2016 - 12:30

Oddaj kompa do serwisu. Może być kwestia styku, lub tasiemki do kamerki.


Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.


#5 kubawasko

kubawasko
  • 19 postów

Napisano 06 marca 2016 - 12:32

Nie będzie to wina oprogramowania? Jest to stary MacBook więc nie bardzo mi się opłaca oddawać do serwisu. Może wymiana tasiemki we własnym zakresie? Wartość laptopa to 600zł więc nie kalkuluje się serwis.



#6 4motion

4motion
  • 337 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 06 marca 2016 - 12:34

Restart był?



#7 macsupport

macsupport

  • 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 marca 2016 - 13:09

Zrób reset SMC.

Sprawdź czy działa czujnik oświetlenia zewnętrznego, jeśli  nie to może odpięta jest cała taśma od czujnika i kamery. Jeśli taśma jest poprawnie podpięta i uszkodziła się kamera to będzie duży problem, możliwe, że będzie trzeba wymienić całą klapę z ekranem.


Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91


#8 kubawasko

kubawasko
  • 19 postów

Napisano 06 marca 2016 - 15:34

Zrób reset SMC.

Sprawdź czy działa czujnik oświetlenia zewnętrznego, jeśli  nie to może odpięta jest cała taśma od czujnika i kamery. Jeśli taśma jest poprawnie podpięta i uszkodziła się kamera to będzie duży problem, możliwe, że będzie trzeba wymienić całą klapę z ekranem.

 

Wykonałem reset SMC według opisu:

 

Aby wyzerować kontroler SMC, wykonaj następujące czynności:

  1. Wyłącz komputer.
  2. Podłącz zasilacz MagSafe lub USB-C do źródła zasilania i do komputera.
  3. Na wbudowanej klawiaturze naciśnij (lewe) klawisze Shift+Control+Opcja i jednocześnie naciśnij przycisk zasilania.
  4. Zwolnij jednocześnie wszystkie klawisze i przycisk zasilania.
  5. Naciśnij przycisk zasilania, aby włączyć komputer.

 

I niestety brak reakcji kamery. W PB dalej wyskakuje napis brak podłączonej kamery.



#9 macsupport

macsupport

  • 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 marca 2016 - 15:41

A czujnik oświetlenia zewnętrznego działa?


Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91


#10 kubawasko

kubawasko
  • 19 postów

Napisano 06 marca 2016 - 15:58

Czujnik działa, bo klawiatura się świeci jak chowam laptopa w szafie.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych