Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Utrata uprawnień do katalogu

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 pcstud

pcstud
  • 173 posts

Posted 08 November 2015 - 18:59

Po instalacji El Capitain, albo może (co chyba bardziej prawdopodobne) po próbie zmian uprawnień do udostępniania katalogu w sieci w aplikacji Server, straciłem zupełnie do niego dostęp. W starym systemie było coś takiego jak "naprawa uprawnień", tutaj nie wiem jak sobie mam z tym poradzić.

Jestem cały czas zalogowany na administratora. Na ikonie nieszczęsnego katalogu pojawia się znak zapytania. W systemie katalog oznaczony jest znakiem zakazu wjazdu. Klikając w informacje dostaje komunikat "brak informacji o twoim dostępie". Narzędzie dyskowe nie widzi problemu. Powtórne ustawienie udostępniania w Server bez skutku.

Co mogę z tym zrobić? Oczywiście miałem w tym katalogu od cholery ważnych plików... Będę wdzięczny za pomoc.

EDIT: udało mi się naprawić uprawnienia na dysku dzięki komendzie w terminalu... znalazł o dziwo dużo śmieci (świeży system) ale tego nieszczęsnego katalogu nie poprawił :-/

Edited by pcstud, 08 November 2015 - 19:19.

#2 pcstud

pcstud
  • 173 posts

Posted 09 November 2015 - 10:30

Na prawdę nikt nie jest w stanie pomóc? Ja szczerze mówiąc wyczerpałem już wszystkie możliwości samodzielnej naprawy. Dłuższą chwile walczyłem z komendą "chmod" ale za każdym razem zwraca mi komunikat "Permission denied" pomimo logowania z konta administratora. W akcie desperacji przeinstalowałem nawet system ale jak można się domyślać, to również nic nie zmieniło- katalog nadal istnieje ale nie mam do niego praw. 

Nie jest to próba podbicia tematu, nie mam już możliwości edycji pierwszego posta. 

Edited by pcstud, 09 November 2015 - 10:37.

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 09 November 2015 - 11:10

Po użyciu magicznej forumowej funkcji "Wyszukiwanie" - jeden z wielu podobnych tematów: http://myapple.pl/fo...-w-el-capitan/

Edited by madmax332, 09 November 2015 - 11:11.

#4 pcstud

pcstud
  • 173 posts

Posted 09 November 2015 - 11:18

Po użyciu magicznej forumowej funkcji "Wyszukiwanie" - jeden z wielu podobnych tematów: http://myapple.pl/fo...-w-el-capitan/

Już w pierwszym poście wspomniałem, że to "przećwiczyłem". Bez skutku. W innych znalazłem sugestię skorzystania z komendy chmod i też niestety bez zmian. 

EDIT:

Szukam solucji też na zagranicznych forach i znalazłem bardzo fajne narzędzie BatChmod, które umożliwia zmianę uprawnień bez terminala. Niestety po wskazaniu na nieszczęsny folder dostaje komunikat "That file or folder does not seem to exist.". Folder jest ciagle widoczny w "Finderze", tylko zablokowany. Co to może oznaczać? Jakiś poważniejszy problem niż uprawnienia?...

Edited by pcstud, 09 November 2015 - 12:21.

#5 Szum

Szum
  • 31 posts

Posted 09 November 2015 - 13:06

Mógłbyś napisać jak to zrobiłeś?, ten sam problem mam

#6 pcstud

pcstud
  • 173 posts

Posted 09 November 2015 - 13:14

Mógłbyś napisać jak to zrobiłeś?, ten sam problem mam

Jak zepsułem?  :)

Szczerze mówiąc nie do końca wiem. Najpierw podniosłem system do El Capitan, a poźniej zacząłem mieszać w aplikacji Server próbując zmienić prawa udostępniania do katalogu w sieci i podejrzewam, że to w tym momencie coś się zepsuło... Nie zmieniałem praw dostępu w systemie jako takim. 

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24393 posts

Posted 09 November 2015 - 13:34

sudo chmod 755 /sciezka

sudo chown -R twojanazwausera: /sciezka

• Szum likes this

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#8 pcstud

pcstud
  • 173 posts

Posted 09 November 2015 - 13:44

sudo chmod 755 /sciezka

sudo chown -R twojanazwausera: /sciezka

Pierwsza komenda daje zwrotke "Permission denied". 

Przy drugiej pyta o hasło i po jego wpisaniu nic się dalej nie dzieje.

Cały czas jestem na koncie administratora i równocześnie pierwotnego właściciela tego zasobu.

Dziękuje za próbę pomocy. 

Edited by pcstud, 09 November 2015 - 14:01.

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24393 posts

Posted 09 November 2015 - 14:11

Poproszę wynik komendy:

ls -lde /sciezka/do/katalogu

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#10 pcstud

pcstud
  • 173 posts

Posted 09 November 2015 - 14:16

Niestety to samo: Permission denied

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24393 posts

Posted 09 November 2015 - 14:26

A jesteś pewien, że chmoda robisz z sudo?

Bo to jest trochę dziwne, u mnie nawet jak sobie stworzyłem katalog i odebrałem mu wszystkie uprawnienia, działa ls:

ftpd@tuonela  ~ mkdir x

ftpd@tuonela  ~ chmod 000 x 

ftpd@tuonela  ~ \ls -lde x

d---------  2 ftpd  staff  68 Nov  9 14:25 x

ftpd@tuonela  ~  

#12 pcstud

pcstud
  • 173 posts

Posted 09 November 2015 - 14:36

Jestem pewien niestety na 100%. Sprawdziłem zresztą raz jeszcze wszystkie podane przez Ciebie komendy i jest to samo. To chyba niestety jakiś grubszy problem.

Jak robie podgląd w "Informacje" to w polu Udostępnianie i uprawnienia" mam "Brak informacjo o Twoim dostępie"- nie ma komunikatu o tym, że nie mam dostępu. Być może to da jakąś wskazówkę... 

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24393 posts

Posted 09 November 2015 - 15:33

Niezbyt mnie interesują wyniki z pola 'informacje', te z terminala rozumiem w 100% ;-)

Dobra, w miarę od początku: to jest normalny katalog na dysku, żaden podmontowany udział ani nic, tak?

#14 pcstud

pcstud
  • 173 posts

Posted 09 November 2015 - 15:37

Niezbyt mnie interesują wyniki z pola 'informacje', te z terminala rozumiem w 100% ;-)

Dobra, w miarę od początku: to jest normalny katalog na dysku, żaden podmontowany udział ani nic, tak?

:)

Tak, jest to "zwykły" katalog na "podstawowym" dysku. Jedyna niestandardowa rzecz jaka się na nim wydarzyła, to udostępnienie przez aplikacje Server. Przed tą historią nigdy nie zmieniałem uprawnień/ właścicielstwa do tego katalogu. Katalog jest przypisany do głównego użytkownika/ administratora na tym komputerze. 

Edited by pcstud, 09 November 2015 - 15:44.

#15 Szum

Szum
  • 31 posts

Posted 10 November 2015 - 01:50

ponowne uruchomienie kompa "naprawiło" u mnie uprawnienia, działa

#16 pcstud

pcstud
  • 173 posts

Posted 10 November 2015 - 08:54

niestety u mnie tak łatwo nie będzie... 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users