Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" mid 2011 resetuje się


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 xclukasz

xclukasz
  • 4 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 05 lutego 2015 - 14:44

Witam posiadam iMac 27" mid 2011. Dzisiaj pojawił się taki o to problem opisany poniżej.
Najpierw znikł mi obraz (pojawiły się fioletowe paski na ekranie), po czym go wyłączyłem i włączyłem ponownie.

I od tego czasu ładuje się system, nagle biało i tak w kółko.

 

Co zostało wykonane po kolei:

1. Wyzerowałem pamieć NVRAM
2. Potem chciałem zrobić Recovery ale po wyborze tej opcji zawisł

3. Uruchomiłem AHT i wywaliło taki oto błąd: 4 MOT/4/40000003 HDD-1230

 

Od jakiegos czasu zaobserwowałem tak jakby dysk zaczał głośniej i troche wolniej chodzić

 

I teraz moje pytania!

1. Miał ktoś stycznośc z tym błędem? Czy to jest tylko dysk?

2. Czy jest szansa odzyskać jakieś dane z niego?

3. Czy przy zakupie nowego mam się kierować jakimiś szczególnymi rozwiązaniami? (podobno jakies mają wbudowaną specjalną elektronike odnoszącą sie do chłodzenia). Znalazłem juz inny dysk (oczywiscie sprawdzajac po kompatybilności z moim imackiem wiec chyba bedzie odpowiedni: http://eshop.macsales.com/item/Western%20Digital/WD2003FZEX/ )

 

 

Z góry dzieki za pomoc.
Jeśli ktoś jest w temacie to proszę o pilną odpowiedz bo mam trochę roboty do wykonania a nie mam teraz na czym pracować.


Użytkownik xclukasz edytował ten post 05 lutego 2015 - 15:01


#2 macsupport

macsupport

  • 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lutego 2015 - 16:47

Musisz uruchomić komputer z innego dysku np. przez USB, bo wcale nie jest powiedziane, że to wina dysku. Może to być też problem z grafiką.

 

A błąd z AHT oznacza problem z wentylatorem dysku twardego, może być np. bardzo zabrudzony kurzem i nie osiąga odpowiednich obrotów.


Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91


#3 xclukasz

xclukasz
  • 4 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 05 lutego 2015 - 17:13

No właśnie sie tego obawiam, zrobiłem sobie bootowalnego pendrive z systemem Yosemite ale po wyborze instalacji, pasek postępu sie ładuje tak do 1/3, potem znika i pojawia się szary obraz i nic sie dalej nie dzieje. Coś czuje ze to grafika.

Znalazłem jeszcze cos takiego: http://support.apple.com/pl-pl/TS5167

 

Mój był zakupiony gdzies na początku 2012r. Nie wiem jak dokładnie sprawdzic kiedy bo nie mam dowodu zakupu, Ale spełnia kryteria i sie chyba kwalifikuje do wymiany podzespołu.


Użytkownik xclukasz edytował ten post 05 lutego 2015 - 17:57


#4 macsupport

macsupport

  • 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lutego 2015 - 20:34

 Coś czuje ze to grafika.

 

Tak, to grafika. Jeśli podejrzewasz, że komputer kwalifikuje się do programu naprawczego to odeślij go do serwisu autoryzowanego.


Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91


#5 xclukasz

xclukasz
  • 4 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 05 lutego 2015 - 20:41

Tak, to grafika. Jeśli podejrzewasz, że komputer kwalifikuje się do programu naprawczego to odeślij go do serwisu autoryzowanego.

Polecacie jakieś?
Najbliżej mam Kraków! Mógłbym go nawet dostarczyć osobiście.


Użytkownik xclukasz edytował ten post 05 lutego 2015 - 20:42


#6 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 06 lutego 2015 - 07:59

Rowniez obstawiam grafike. Jesli podpadasz pod program wymiany to warto skorzystac.


Pogwarancyjny serwis urządzeń Apple - naprawa Macbook, iMac, iPhone, iPad itp.
kom: 605-660-548, tel: (12) 444 14 99, ul. Wybickiego 17/3, 31-302 Kraków
www.serwisapple.pl


#7 filemoon

filemoon
  • 137 postów
  • SkądDublin

Napisano 06 lutego 2015 - 10:01

Mialem ten problem i karta grafiki zostala wymieniona i przy okazji wymienili ekran (zakurzony w srodku).


*** nie moge uzywac polskich znakow ***





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych