Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

10.6.8 wiesza się przed ekranem logowania - artefakty na pizzy


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 09 grudnia 2014 - 20:21

Hej,

działało i się usrao, tak samo z siebie. Miałem naotwieraną chorą ilość zakładek w chrome, grało z iTunes. Nagle brak reakcji na myszkę, pizza i amen. Po restarcie przechodzi przez blue screen, ale oba monitory wchodzą w czerń i nie pojawia się ekran logowania. W rogu stoi kursor, a zaraz potem pizza, na której widoczne są 2 albo 3 cienkie, pionowe, przerywane linie. Kręci się jak zwykle, a linie sprawiają takie wrażenie, jakby spod spodu przebijały elementy graficzne czego innego, lecz są wkomponowane w pizzę na stałe. Ze dwa razy kursor nie przeszedł w pizzę i też miał takie artefakty, jakby ubytki w białych ściankach strzałki. I na tym koniec, wisi. Próbowałem:

 

1. applejack - komplet operacji, na nic. Sorry, raz na moment pomogło - system wstał, ale zaraz zawisł z powrotem

2. domyślnego logowania na inne konto - na nic

3. usunięcia wszystkich startowych spraw z konta admina - na nic

4. wypinki wszystkich urządzeń na fw i usb - na nic

5. odinstalowania karty dźwiękowej, która sporadycznie wchodzi w konflikt z dyskiem na fw - na nic

6. wypinki / czyszczenia obu riserów i karty graficznej

7. o naprawie uprawnień i sprawdzaniu dysku nawet nie piszę, bo to oczywiste - na nic 

 

Safe boot to jedyna opcja, tylko w ten sposób bez problemu system staje. W tym trybie usunąłem startowe. Inwencja mi się skończyła, nie wiem, co może być powodem tej śmierdzącej sytuacji. A, jedyna nietypowa operacja, którą wykonałem przed awarią, to wizyta w archiwalnym folderze programu "mail". Kiedyś przez tłok w skrzynkach mailowych i opcję "szukaj" miałem ogromny problem, te pliki chyba są strasznie upierdliwe dla systemu - może teraz też to ruszyło lawinę?

Co jeszcze mógłbym zrobić, żeby uniknąć reinstalacji systemu? A, ten zuch to dziadek pro 1.1, jeżeli to ma jakieś znaczenie. Z góry dzięki.

 

 



#2 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 20 972 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 09 grudnia 2014 - 21:40

Co to jest 'pizza'?


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#3 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 09 grudnia 2014 - 21:54

biczbol albo pinłel :)



#4 666

666

    Mac Pro doctor


  • 2 401 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 09 grudnia 2014 - 22:37

Grafika Ci się skończyła.


mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594


#5 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 10 grudnia 2014 - 00:11

O nie, nie teraz :/ W sumie może tak być, bo monitory wstają różnie, tak jakby zaczęło na jeden podawać sygnał z opóźnieniem. Poza tym to jakiś stary GeForce 7300GT bodaj, a ciągnie dość wymagające (jak na takiego rupiecia) rzeczy od kilku lat. Może tak być, że pomimo padniętej grafiki w trybie safe boot się uruchamia bez problemu? Mam dodatkowe spostrzeżenia takie, że system przy starcie w safe boot od początku zajmuje ponad 7 z 9GB RAM, a kiedy się uruchomi animowany wygaszacz ekranu w tym trybie, strasznie się ślimaczy.

Jest jakiś sposób, żeby w trybie safe przetestować tę kartę, czy to na pewno to?



#6 666

666

    Mac Pro doctor


  • 2 401 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 10 grudnia 2014 - 13:13   Najlepsza odpowiedź

Wszystkie opisane objawy jasno wskazują na grafikę. Póki co się uruchamia, ale końcu przestanie nawet i w Safe Boot.

W Safe Boot karty nie przetestujesz, bo nie ma akceleracji – dlatego w ogóle działa. Wszystko renderuje CPU, stąd "powalająca" wydajność UI.


  • peludito lubi to

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594


#7 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 10 grudnia 2014 - 14:17

Tak, to się zgadza - Unigine Heaven wypluwa jakiś skomplikowany komunikat przy próbie testu nawet w najmniejszej rozdzielczości i najniższych parametrach. Bardzo dziękuję za pomoc.



#8 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 6 245 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 10 grudnia 2014 - 14:29

Unigine Heaven nie działa na 10.6.8
Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#9 RPAnimation

RPAnimation
  • 387 postów
  • Płeć:
  • SkądCzęstochowa

Napisano 10 grudnia 2014 - 16:34

3.0 działa.


„Żyłem jak chciałem i umrę jak mi się podoba.”

#10 666

666

    Mac Pro doctor


  • 2 401 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 10 grudnia 2014 - 20:22

peludito: mam karty do 2006, 7300 też – jeśli Ci wystarcza.

Namiary na mnie w sygnaturce lub pisz PW.


mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594


#11 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 11 grudnia 2014 - 03:05

Zapiąłem pożyczoną kartę, hula, czyli diagnoza słuszna. 666, będę się kontaktował, pozdrawiam.



#12 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 6 245 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 12 grudnia 2014 - 20:10

Ponieważ pojawiają się wpisy rodem z kuchni (skasowane) - temat zamykam. Autor uzyskał rozwiązanie.


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych