Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przekreślone kółko podczas startu systemu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 iZajc

iZajc
  • 95 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 października 2014 - 21:01

Wczoraj ponownie uruchomiłem mojego MacBooka Mid 2010 z dyskiem SSD (Samsung 840 EVO) i niestety system Yosemite już nie wystartował. Podczas ładowania systemu wyskakuje symbol przekreślonego kółka na szarym tle. Przegrzebałem forum MyApple i ktoś już miał podobny problem. Jednak wszystkie opisane próby naprawy nie skutkują w moim przypadku: - reset pram i vram - naprawa uprawnień na dysku w trybie odzyskania - naprawa dysku w trybie odzyskania - ręczne wyłączenie funkcji trim w terminalu - naprawa fdisk -u /dev/disk0 Czy coś jeszcze ominąłem?

#2 iZajc

iZajc
  • 95 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 października 2014 - 21:05

Dodam jeszcze, że podłączyłem stary dysk z zainstalowanym Maverickiem i ten działa poprawnie.

#3 tomasz

tomasz

  • 10 965 postów
  • Płeć:
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 30 października 2014 - 21:22

Reset SMC robiłeś? http://myapple.pl/fo...831#post1884831


#4 zakino

zakino


  • 10 487 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 30 października 2014 - 21:22

Używasz trim enabler?

#5 iZajc

iZajc
  • 95 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 października 2014 - 22:50

Używasz trim enabler?

Tak. A dokładniej Chameleon SSD. Dodam też, że przed ponownym uruchomieniem komputera zgrywałem 15 GB danych na dysk.

#6 iZajc

iZajc
  • 95 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 października 2014 - 22:51

Reset SMC robiłeś? http://myapple.pl/fo...831#post1884831

Też zrobiłem. Nie pomogło.

#7 zakino

zakino


  • 10 487 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 31 października 2014 - 00:05

Tak. A dokładniej Chameleon SSD. Dodam też, że przed ponownym uruchomieniem komputera zgrywałem 15 GB danych na dysk.


A ta wersja jest kompatybilna z 10.10? Mi w becie TE robił problemy takie jak Ty masz. I dopiero pomagało wyłączenie go.

#8 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 31 października 2014 - 07:13

http://www.cindori.o....r-in-yosemite/

W każdym razie najnowsza wersja jest kompatybilna :-)

Ale po resecie pram włącza sie sprawdzanie podpisów sterowników (wyłączane przez Trim). Może to jest przyczyną szarego *zakazu parkowania*?

#9 iZajc

iZajc
  • 95 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 października 2014 - 08:54


A ta wersja jest kompatybilna z 10.10? Mi w becie TE robił problemy takie jak Ty masz. I dopiero pomagało wyłączenie go.


Najnowsza wersja jest kompatybilna. I taka też była zainstalowana.

#10 iZajc

iZajc
  • 95 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 października 2014 - 08:56

Problem rozwiązany. Po przeinstalowaniu, system uruchomił się poprawnie. Jednak nadal nie wiem co było przyczyną awarii.

#11 sympatico

sympatico
  • 66 postów

Napisano 31 października 2014 - 09:11

Manipulowanie przy TRIM było powodem tej awarii.

#12 iZajc

iZajc
  • 95 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 października 2014 - 10:54

Manipulowanie przy TRIM było powodem tej awarii.


Też tak bym pomyślał, gdyby nie fakt, że w domu mam trzy Mac'i z tymi samymi dyskami i zainstalowanym Chameleonem.
A tylko jeden się wysypał.
Na razie wyłączyłem TRIM na MacBooku i będę obserwował jego pracę.


#13 darekpoznan

darekpoznan
  • 189 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań, PL

Napisano 01 listopada 2014 - 11:10

Przyczyna i naprawa problemu ze startem została opisana przez twórców Trim Enabler (w OS X 10.10 Apple wprowadził nowy wymóg bezpieczeństwa - podpisane kext'y:
http://www.cindori.o...r-and-yosemite/


#14 dav4

dav4
  • 46 postów
  • SkądBobowa, Poland

Napisano 02 listopada 2014 - 20:31

Właśnie kupiłem swojego pierwszego maczka (mbp 13 2011), wsadziłem do niego SSD, postawiłem Yosemite, aktywowałem FileVault. Wszystko było okej, ale spostrzegłem że nie mam aktywnej opcji TRIM więc użyłem w.w programu (z cindori.org). Po restarcie miałem ten sam problem o którym pisze kolega wyżej - biały ekran z przekreślonym kółeczkiem - problem z kextami. Googlując dostawałem dwa rozwiązania - albo wykonać porady opisane w FAQ na stronie cindori.org, albo przeinstalować system. Niestety nie mogłem wykonać tych kroków z FAQ ponieważ w trybie awaryjnym w terminalu dysk nie był widoczny (nie był zamontowany) ponieważ był zaszyfrowany. Niezbyt miałem ochotę reinstalować OS Xa, tym bardziej że dopiero co sobie postawiłem całe moje środowisko pracy (cordova itp). Jako osoba która dopiero przesiadła się na maka z Linuxa, postanowiłem że nie podam się i jakoś to postawie :D

A więc:
1. W Narzędziach dyskowych odpalonych z trybu recovery lub instalatora z USB znalazłem opcję "Odblokuj" przy moim dysku. Niestety hasło które podawałem nie chciało działać
2. Opcja "Wyłącz szyfrowanie" i podanie mojego hasła do konta również wywalała że hasło jest niepoprawne :/
3. W akcie desperacji zacząłem Googlować i googlować. Trafiłem na artykuł nt. wyłączania szyfrowania z terminala - http://derflounder.w...ted-boot-drive/

4. Dysk udało się zamontować i był widoczny. Deaktywowałem też FileVault chociaż chyba nie było to konieczne. Poniższe polecenie powinno wystarczyć:

diskutil corestorage unlockVolume UUID -stdinpassphrase

UUID dysku sprawdzamy poleceniem: diskutil corestorage list


Potem wklepujemy hasełko do naszego konta i mamy podmontowany zaszyfrowany wolumin :)
5. Dopiero teraz mogłem wykonać kroki z strony http://www.cindori.o...r-and-yosemite/
6. System wstał i wszystko śmiga. Aktywowałem FileVault znów, jednak mam pewne obawy ponieważ przy restarcie PRAM kiedyśtam system znów będzie miał problemy z uruchomieniem. Zastanawiam się co będzie kiedy wyjdzie update dla systemu ? Przecież taki update też może modyfikować PRAM i uniemożliwi nam uruchomienie maczka w najmniej oczekiwanym momencie (to że maczki sie usypia i że raczej w terenie nie robi sie aktualizacji to inna sprawa ;) Pewne ryzyko istnieje, dlatego zapisze sobie chyba te polecenia w notatkach na iPhone)


Mam nadzieje że powyższe porady komuś pomogą, ja najadłem się niezłego stracha ale na szczęście udało się. Będę musiał sobie postawić jakiś storage dla TimeMachine w razie w ;)



A teraz takie pytanie odnośnie ogólnie TRIMa - warto go aktywować ? Dlaczego OS X sam sie tym nie zajmie? Przed kolejnym update systemu wyłączać TRIMa w "Trim Enabler" ? SSD który siedzi teraz w maczku (Crucial M500 240GB) poprzednio był w Thinkpadzie. Siedział na nim Linux i Windows - na obu TRIM był aktywny.



#15 darekpoznan

darekpoznan
  • 189 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań, PL

Napisano 03 listopada 2014 - 10:28


A teraz takie pytanie odnośnie ogólnie TRIMa - warto go aktywować ?
Dlaczego OS X sam sie tym nie zajmie?
Przed kolejnym update systemu wyłączać TRIMa w "Trim Enabler" ?
SSD który siedzi teraz w maczku (Crucial M500 240GB) poprzednio był w Thinkpadzie. Siedział na nim Linux i Windows - na obu TRIM był aktywny.


Tak TRIM warto aktywować (to nie to samo co Garbage Collection…)
OS X sam się tym nie zajmuje, bo taka już polityka Apple, że TRIM aktywny jest tylko na fabrycznie montowanych dyskach SSD… i musimy ratować się TRIM Enablerem
Nie musisz wyłączać TRIM przed updatem systemu - aktualizacja OS X zrobi to za Ciebie (analogicznie dzieje się przy naprawie problemu poprzez przeinstalowanie sytemu - odpowiednie kext'y są podmieniane na oryginalne nie wspierające TRIM dla dysków innych niż fabryczne Apple…)
Po update OS X każdorazowo będziesz musiał ponownie aktywować TRIM


#16 dav4

dav4
  • 46 postów
  • SkądBobowa, Poland

Napisano 03 listopada 2014 - 19:25


Tak TRIM warto aktywować (to nie to samo co Garbage Collection…)
OS X sam się tym nie zajmuje, bo taka już polityka Apple, że TRIM aktywny jest tylko na fabrycznie montowanych dyskach SSD… i musimy ratować się TRIM Enablerem
Nie musisz wyłączać TRIM przed updatem systemu - aktualizacja OS X zrobi to za Ciebie (analogicznie dzieje się przy naprawie problemu poprzez przeinstalowanie sytemu - odpowiednie kext'y są podmieniane na oryginalne nie wspierające TRIM dla dysków innych niż fabryczne Apple…)
Po update OS X każdorazowo będziesz musiał ponownie aktywować TRIM



A no racja :) Już wiem wszystko, dzięki!

#17 Mateusz1

Mateusz1
  • 20 postów

Napisano 03 listopada 2014 - 20:07

A ja Panowie podepnę się do tematu żeby nie zakładać drugiego. Mam ten sam problem. Po uruchomieniu TRIM Chameleonem i zrestartowaniu system już nie wystartował(przekreślone kółeczko). Odpaliłem jeszcze raz i wybrałem opcja zainstalowania systemu od nowa. Tylko jeżeli teraz zainstalujęsystem od nowa to rozumiem, że trim będzie nieaktywny? W takim razie czy jest jakiś sposób żeby go bezpiecznie aktywować? Nie do końca jest to wszystko dla mnie jasne.

#18 dav4

dav4
  • 46 postów
  • SkądBobowa, Poland

Napisano 03 listopada 2014 - 21:54

Po reinstalacji systemu utracisz wszystkie swoje dane i TRIM sie deaktywuje ;)

#19 iZajc

iZajc
  • 95 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 listopada 2014 - 22:37

A ja Panowie podepnę się do tematu żeby nie zakładać drugiego. Mam ten sam problem. Po uruchomieniu TRIM Chameleonem i zrestartowaniu system już nie wystartował(przekreślone kółeczko). Odpaliłem jeszcze raz i wybrałem opcja zainstalowania systemu od nowa. Tylko jeżeli teraz zainstalujęsystem od nowa to rozumiem, że trim będzie nieaktywny? W takim razie czy jest jakiś sposób żeby go bezpiecznie aktywować? Nie do końca jest to wszystko dla mnie jasne.


Ściągnij najnowszą wersję Chameleona, która już współgra z OSX Yosemite.
Poprzednia robiła tylko bałagan.

#20 iZajc

iZajc
  • 95 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 listopada 2014 - 22:38

Po reinstalacji systemu utracisz wszystkie swoje dane i TRIM sie deaktywuje ;)


Nieprawda z utratą danych.
OSX to nie Windows.

#21 Rafał P

Rafał P



  • 6 849 postów

Napisano 16 listopada 2014 - 12:48

Dziwne, mam dysk Samsunga i wszystko śmiga, standardowa procedura z Trim Enabler i tyle.

#22 marcinczak

marcinczak
  • 23 postów

Napisano 16 listopada 2014 - 19:08

A macie jakiś pomysł żeby wogóle zainstalować system na ssd? Mi to przekreślone kółeczko wyskakuje po restarcie instalacji. Założyłem o tym osobny temat, ale nic z tego sensownego nie wyszło: http://myapple.pl/fo...e-na-ssd-z-trim




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych