Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Powszechny problem z WiFi


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
78 odpowiedzi w tym temacie

#1 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 20 października 2014 - 11:22

Na makowym abece skomentowano powszechny bug z WiFi, sugerując, że powodem są routery na pasmie 2,4 GHz. Zanim ktoś w desperacji pójdzie kupić nowy router albo acces point WiFi informuję, że WiFi sypie się w Yosemite niezależnie od WiFi 2,4 GHz lub 5 GHz i obecności Blueetooth. W domu nie mam takiego routera, ale firmie ustawiłem połączenie WiFi na 5 GHz. Bluetooth całkowicie wyłączyłem. Nic to nie pomogło, macbook z Yosemite tu też gubi WiFi bo taka jego zabugowana uroda. Więc nie wymieniajcie routera na nowy 5 GHz, bo to nie pomoże.

#2 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 postów

Napisano 20 października 2014 - 12:27

Właśnie dzisiaj zaktualizowałem Yosemite na MacBooku Air i i też mam problem z wi-fi, co jakiś czas sam się wyłącza i trzeba znowu wybierać sieć. Mam nadzieję że Apple szybko to naprawi bo to nieco denerwujące.

#3 blazejchwiecko

blazejchwiecko
  • 45 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 20 października 2014 - 12:29

Mi przy domowej sieci pomogło wejście w "Dostęp do pęku kluczy", w zakładkę "System", potem odnalezienie na liście mojej sieci WiFi, następnie prawym przyciskiem "Informację" i w zakładce "Kontrola dostępu" zaznaczenie "Pozwalaj wszystkim programom na dostęp". Od tego nie rozłącza. Mimo wszystko jednak czekam na jakiś update, bo problem jest dość powszechny.

#4 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 20 października 2014 - 12:34

Na 2 retinach przy routerze od Orange nie mam czegos takiego. Siec dziala caly czas nic nie rwie a co lepsze na obu retinach szybciej lacza sie obakomputery z routerem niz mialo to miejsce na 10.9...

#5 Therioon

Therioon
  • 4 280 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 20 października 2014 - 12:36

Mnie też czasami coś się dzieje z wifi, ale go nie rozłącza tylko jak wychodzi z uśpienia czasami ma problem z szybki podłączeniem wifi Mieli trochę i w końcu znajduje sieć

#6 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 postów

Napisano 20 października 2014 - 12:44

Mi przy domowej sieci pomogło wejście w "Dostęp do pęku kluczy", w zakładkę "System", potem odnalezienie na liście mojej sieci WiFi, następnie prawym przyciskiem "Informację" i w zakładce "Kontrola dostępu" zaznaczenie "Pozwalaj wszystkim programom na dostęp". Od tego nie rozłącza. Mimo wszystko jednak czekam na jakiś update, bo problem jest dość powszechny.


Zrobiłem tak jak napisałeś, korzystałem z laptopa jakieś 10 minut i znów się rozłączyło niestety :( .

#7 mauma

mauma
  • 225 postów

Napisano 20 października 2014 - 18:04

U mnie rozłączenie co jakieś 20-30 sekund, nie dało się w ogóle pracować. Po straconych dwóch wieczorach (dzięki Apple- amazing) wydaje się że znalazłem rozwiązanie na jakimś forum: Otwieramy Pęk kluczy, idziemy do preferencji a potem wciskamy przycisk "Wyzeruj mój domyślny pęk kluczy" potem restart, wszystkie hasła oczywiście tracimy (dziękuję Ci Apple znowu), po tym zabiegu wi-fi wydaje się działać normalnie, tzn. minęło już kilkanaście minut i nie straciłem połączenia SUKCES!!!!!!!! Myślę że gdyby mi się dzisiaj nie udało, mój MBP dostałby z całej pety z pięści

#8 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 postów

Napisano 20 października 2014 - 19:04

U mnie rozłączenie co jakieś 20-30 sekund, nie dało się w ogóle pracować. Po straconych dwóch wieczorach (dzięki Apple- amazing) wydaje się że znalazłem rozwiązanie na jakimś forum:
Otwieramy Pęk kluczy, idziemy do preferencji a potem wciskamy przycisk "Wyzeruj mój domyślny pęk kluczy" potem restart, wszystkie hasła oczywiście tracimy (dziękuję Ci Apple znowu), po tym zabiegu wi-fi wydaje się działać normalnie, tzn. minęło już kilkanaście minut i nie straciłem połączenia SUKCES!!!!!!!! Myślę że gdyby mi się dzisiaj nie udało, mój MBP dostałby z całej pety z pięści


Dobrze że to tobie pomogło bo u mnie niestety nie :( . Mój iMac nie ma żadnych problemów z wifi natomiast MacBook AIr notorycznie rozłącza wifi i niesamowicie to wpienia.

Mauma: A jednak tobie nie działa, łącze się z tobą w bólu ;p .

#9 mauma

mauma
  • 225 postów

Napisano 20 października 2014 - 19:04

Było dobrze przez godzinę, znowu to samo!!! Chce ktoś kupić MBP z rozwaloną matrycą?

#10 pHarel

pHarel
  • 93 postów
  • SkądNoordwijkerhout, Zuid-Holland, Netherlands

Napisano 20 października 2014 - 22:49

Nie chcę nikogo martwić ale ten sam problem zauważyłem dziś na 10.9.4 gdy zabierałem się za update do 10.10

#11 vankh

vankh
  • 15 postów

Napisano 21 października 2014 - 18:16

Potwierdzam, też doświadczam rozłączania Wi-Fi na MBPro. Co kilka/ kilkanaście godzin. Nie chcę przechodzić na LAN, bo nie ma wtedy współpracy (smsy, dzwonienie) z iPhone'm.

#12 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 21 października 2014 - 18:19

Nie chcę nikogo martwić ale ten sam problem zauważyłem dziś na 10.9.4 gdy zabierałem się za update do 10.10


I po co odrazu wieszac psy na 10.10

#13 blazejchwiecko

blazejchwiecko
  • 45 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 22 października 2014 - 12:48

U mnie przy MacBooku z Retiną 2014 problem zniknął, gdy wyłączyłem bluetooth (miałem podłączony MM i WK) oraz gdy wyłączyłem Continuity o Handoff. Wyraźnie jest to problem z Yosemite i czekam na update. Tym razem Apple się nie popisało niestety.

#14 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 22 października 2014 - 12:53

A ja na swoim MBW 2010 nie zauważyłem odkąd posiadam betę ŻADNEGO problemu z WiFi.

#15 mauma

mauma
  • 225 postów

Napisano 22 października 2014 - 18:36

A ja na swoim MBW 2010 nie zauważyłem odkąd posiadam betę ŻADNEGO problemu z WiFi.


Widzisz, zaglądają tutaj ludzie których ten problem dotyka, bądź ci którzy potrafią go rozwiązać. To że u ciebie wszystko jest ok nikogo nie obchodzi. Problem znany jest na całym globie, a ty się ciesz, myślę że do pierwszego porzucenia zasięgu prze router, każdy router kiedyś zgubi sieć i wtedy problemy mogą się zacząć. Amazing Apple, właśnie pobieram Mavericksa, bo z tym CZYMŚ nie da się normalnie funkcjonować

#16 Kuba.Puch

Kuba.Puch
  • 33 postów

Napisano 22 października 2014 - 19:07

Pisałem to już w innym wątku, ale moj MBP mid 2010 nie może się połączyć z żadną siecią 2,4 (włączając w to iPhone'owy hotspot). Sieć 5Ghz gania bez problemu.

#17 Skorpion31

Skorpion31
  • 14 postów
  • SkądKielce

Napisano 23 października 2014 - 08:15

Witam ja także poległem z siecią (MacBook Air 2012) i wróciłem do Mavericka i wszystko śmiga. Pozdrawiam.

#18 Jelex

Jelex
  • 37 postów
  • SkądPolska

Napisano 23 października 2014 - 09:22

U mnie przy MacBooku z Retiną 2014 problem zniknął, gdy wyłączyłem bluetooth (miałem podłączony MM i WK) oraz gdy wyłączyłem Continuity o Handoff. Wyraźnie jest to problem z Yosemite i czekam na update. Tym razem Apple się nie popisało niestety.


Potwierdzam, mam identyczny problem i jedynie jak odłącze MBP Retina late 2013 od HDMI i wyłącze bluetooth, gdzie działa MM i WK - dopiero jako tako chodzi… ale dziwnie laguje, widać to na flashowych grach, gdzie na Mavericksie nie było takiego problemu… Próbowałem wszystkich sposobów z amerykańskiego forum Apple i nic… Oficjalnego stanowiska Apple w tej sprawie również nie ma… A tak ceniłem ich niezawodne systemy… :roll:

#19 zjk57

zjk57
  • 76 postów

Napisano 23 października 2014 - 09:42

W moim przypadku, po aktualizacji MBP do Yosemite, również wystąpiły problemy z wifi w sieci domowej opartej na TC. A dokładniej - co kilka, kilkanaście minut MBP zrywał połączenie, chociaż iMac, ATV, dwa pc i smartfony utrzymywały je stabilnie. Konieczny był za każdym razem ręczny restart karty sieciowej w MBP i tak w kółko. Problem zniknął dopiero po przełączeniu MBP (jako jedynego urządzenia) z sieci 5GHz na 2,4GHz.

#20 brunsik

brunsik
  • 105 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 23 października 2014 - 13:16

A może wina routera, u mnie w domu na netgearze 2,4ghz i 5ghz jest ok, jak pojade do siostry to u niej na 2,4ghz na tplinku co chwile rozlacza maca.

#21 Areck1

Areck1
  • 21 postów

Napisano 23 października 2014 - 13:36

A może wina routera, u mnie w domu na netgearze 2,4ghz i 5ghz jest ok, jak pojade do siostry to u niej na 2,4ghz na tplinku co chwile rozlacza maca.


Ja mam Tp-link (Router bezprzewodowy TL-WR841N WiFi) i wszystko śmiga więc to raczej nie wina tego.

Spróbujcie:
- "na sztywno" ustawić adres IP w sieci lokalnej i dodać urządzenie po adresie mac karty sieciowej (ewentualnie zrobić tak ze wszystkimi urządzeniami w domu)

albo

- dla sprawdzenia wyłączyć hasło do wifi (skoro pomaga jakieś kombinowanie z pękiem kluczy);

Pozdro

#22 Bolsu07

Bolsu07
  • 587 postów

Napisano 23 października 2014 - 21:25

panowie, zapytam tutaj zeby nie tworzyc wątku a mam problemy z wifi. czy system Mavericks pobrany na mbp i zrobiony instalacyjny pendrive bedzie dzialal na mba? Jest roznica w systemach?

#23 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
  • Płeć:

Napisano 23 października 2014 - 21:34

panowie, zapytam tutaj zeby nie tworzyc wątku a mam problemy z wifi. czy system Mavericks pobrany na mbp i zrobiony instalacyjny pendrive bedzie dzialal na mba? Jest roznica w systemach?


Nie ma różnicy.

#24 TheOktik

TheOktik
  • 403 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 24 października 2014 - 18:52

Myślałem, że problem tylko mnie dotyczy. Mam iMaca late 2012 i rwie mi co chwilę. Sieć mam z AirLive N450R. Równolegle są dwie sieci 2.4 i 5 GHz. Z każdej tak samo rozłącza.

#25 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 25 października 2014 - 11:23

Na przyznanie się do problemów i poprawkę WiFi na Mavericks trzeba było czekać 10 miesięcy. Yosemite jest nowy, trzeba uzbroić się w cierpliwość.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych