Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Vmware Fusion zmniejszanie partycji

• This topic is locked This topic is locked
6 replies to this topic

#1 rollins

rollins
  • 6 posts

Posted 03 August 2014 - 18:27

witam
jakiś czas temu przesiadłem się na jabłko - wtedy wydawało mi się, że bez windowsa się nie obędę- dużo programów które dostępne były tylko pod win. W miarę upływu czasu - i przyzwyczajenia do MACOS - praktycznie przestałem korzystać z windowsa. No może parę programów...
Założyłem sobie wtedy partycję wirtualną 76GB - teraz jak zostało tam tylko kilka programów - mam ponad 40GB wolnego miejsca w Windows. Chciałbym to miejsce przywrócić pod MAC OS... jednak w opcjach Vmware - moge tylko zwiększyć rozmiar partycji....zmniejszyć nie...
Czy jest na to jakiś sposób? Jak zmniejszyć partycję w Vmware Fusion?

No i drugie pytanie. W finderze wielkość wolnego miejsca na dysku pokazuje mi 275GB - a mój dysk to 256GB. W narzędziach dyskowych już jest normalnie tzn. pokazuje wolne miejsce na poziomie 120GB. Czym to jest spowodowane i w jaki sposób mogę to naprawić?
Z góry dziękuje za pomoc... :)

#2 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 03 August 2014 - 19:21

@rollins: nie ma sensu zmniejszać partycji wirtualnej, wystarczy zmniejszyć miejsce, które ona zajmuje na dysku. W tym celu musisz: 1. Zainstalować w wirtualnym windows aktualną wersję VMware Tools 2. Wykonać defragmentację dysków Windows (oczywiście pod Windows) 3. Uruchomić VMware Tools pod Windows i wybrać opcję Shrink i w zakładce Supported partitions wybrać dyski, które chcesz zmniejszyć. Po tej procedurze VMware zwolni miejsce, które było wolne pod Windows (zmniejszy pliki dysków wirtualnych).

#3 36f992051a

36f992051a
  • 76 posts

Posted 03 August 2014 - 19:30

Sprawdź, czy nie masz włączonej opcji "Pre-allocate disk space" w Settings>Hard disk>Advanced options. Dopiero po jej wyłączeniu vmware zwolni niewykorzystaną przestrzeń w pliku maszyny wirtualnej.

#4 rollins

rollins
  • 6 posts

Posted 04 August 2014 - 15:18

faktycznie, bez włączonej opcji "Pre-allocate disk space" vmware zwolnij niewykorzystaną przestrzeń... Mam cały czas jednak problem z finderem i niewłaściwym pokazywaniem ilości wolnego miejsca na HDD... ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną?

#5 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 04 August 2014 - 15:20

Kosz opróżniłeś? :) Może naiwne, ale czasami sam się na to łapię ;)

#6 rollins

rollins
  • 6 posts

Posted 04 August 2014 - 15:23

tak:) Problem jest taki, że Finder pokazuje węcej dostępnego wolnego miejsca na dysku niż fizycznie mam dysk...

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24393 posts

Posted 05 August 2014 - 22:05

Jeden temat, jedno zagadnienie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users