Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS X nie wykrywa słuchawek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 drakerc

drakerc
  • 45 postów

Napisano 13 marca 2014 - 13:58

Witam,

Mam problem z wykrywaniem słuchawek przez Mac OS X (najnowszy Mavericks - wszystkie aktualizacje zainstalowane). Otóż po podłączeniu słuchawek do gniazdka jack nic się nie dzieje - dźwięk nadal leci z głośników wewnętrznych, w ustawieniach w wyjściu audio jest "Głośniki wewnętrzne". Jedynie działa mikrofon od słuchawek: w wejściu przestawia się mikrofon na "Wejście liniowe".

Problem jest na pewno softwarowy, a konkretniej prawdopodobnie coś z ustawieniami, profilem useraalbo jakimś programem, procesem...? Twierdzę tak, gdyż:

a) na Windowsie na BootCampie działają słuchawki bezproblemowo
B) gdy zaloguję się na drugie konto innego użytkownika na Mac OS X, to słuchawki też działają - jedynie jest problem na moim głównym koncie admina, które użytkuję od kilku lat
c) próbowałem podłączać inne słuchawki, głośniki - jest dokładnie to samo, na moim starym profilu nie są wykrywane, na Windowsie / innych userach jest OK.


Problem pojawił się po prostu nagle, z tydzień temu. Może ktoś spotkał się z czymś podobnym? Jakiś złośliwy proces, program coś takiego może powodować? Ewentualnie coś z ustawieniami?
Problem jest dosyć błahy, bo wystarczy, że założę nowe konto użytkownika i jest wszystko OK, ale jednak byłoby ciężko przenieść wszystkie ustawienia, pliki, etc z 3-rocznego konta na nowe (chyba, że jest jakiś "migrator" o którym nie wiem?). Jednak przydałaby się pomoc w celu uniknięcia przenoszenia wszystkiego na nowe konto.
Bardzo proszę o zapoznanie się z wytłuszczonymi podpunktami: jeszcze raz powtórzę, z góry bardzo dziękuję za wstrzymanie się z radami w stylu "sprawdź inne słuchawki", "poruszaj kabelkiem", "wymień port", czy też reinstall systemu - nie jest to problem hardware'owy.

#2 krzysku

krzysku
  • 33 postów

Napisano 17 marca 2014 - 22:28

Mam problem z wykrywaniem słuchawek przez Mac OS X (najnowszy Mavericks - wszystkie aktualizacje zainstalowane). Otóż po podłączeniu słuchawek do gniazdka jack nic się nie dzieje - dźwięk nadal leci z głośników wewnętrznych, w ustawieniach w wyjściu audio jest "Głośniki wewnętrzne".

Mam identyczny problem. Znalazłem rozwiązanie, ale jest ono mało user-friendly:
1. Odłącz słuchawki
2. Uśpij system
3. Podłącz słuchawki
4. Obudź system (MacBooka / iMaca)

Źródło: MacBook Pro won't recognize my analog audio jack headphones. Help? - Ask Different

#3 jacekmoron

jacekmoron
  • 16 postów

Napisano 19 marca 2014 - 08:27

Sorry za off top..ale mam problem. Gdzie znaleźć sterowniki coreaudio core2audio oraz asio do systemu Mavericks?? brat mi usunął a nie mialem timemachin :) pomocy!

#4 DanielF

DanielF
  • 5 410 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 19 marca 2014 - 10:09

@jacekmoron
spróbuj pobrać i zainstalować combo update, w wielu przypadkach pomaga.
+ New CoreAudio2 ASIO patch for Mac OSX 10.9 Mavericks - Gearslutz.com

#5 jacekmoron

jacekmoron
  • 16 postów

Napisano 19 marca 2014 - 13:41

DanielF dziękuje pobrałem zainstalowałem, (przy okazji cubase 7 :/) nie wiecie czy te sterowniki orginalnie są w systemie mavericks czy doinstalowałem je nieświadomie z programem na ktorym pracuje czyli cubase 5 ?bardzo mi zalezy na orginalnych plikach..zrobilby mi ktos paczke tych plików? temat mozna przeniesc.

#6 DanielF

DanielF
  • 5 410 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 19 marca 2014 - 14:02

A próbowałeś instalować aktualizację Combo 10.9.2? - bo Twoje problemy wydają się dziwne, nie masz przypadkiem hacintosha?

#7 jacekmoron

jacekmoron
  • 16 postów

Napisano 19 marca 2014 - 14:20

miałem macintosha ale zainstalowałem z usb na świeżo Mavericks (model MBP late 2012 13 cali) widziałem tylko jak pliki core audio bedące w koszu zostały usunięte..Mackiem gram na imprezach wraz z kartą RME fireface 800 ale tam nic nie ma..nie chciałbym niespodzianek (crash itp) a lubię mieć ład i porządek :P być może był to pliki wgrane w system na potrzeby (Logic i Garageband). niby wszystko działa ale trochę nie daje mi to spac :P




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych