Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

macbook pro nie widzi dysku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 msmusic16

msmusic16
  • 57 postów
  • SkądAktualnie Kraków

Napisano 03 marca 2014 - 13:28

witam posiadam dysk zewnetrzny WD My Passport z USB 3.0 maca dostalem dzisiaj ale wczesniej postanowiłem sformatowac dysk na exFat i wgrać ponownie dane, problem w tym ze dysk się kręci a mac go nie pokazuje, nie mogę znaleźć rozwiązania Wie ktoś może w czym tkwi problem z góry dzięki. Macbook Pro 2012 system 10.9.2

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
  • Płeć:

Napisano 03 marca 2014 - 13:39

W sensie, że nie pokazuje go na biurku? A w pasku bocznym okna Findera jest? Narzędzie dyskowe widzi ten dysk?

#3 msmusic16

msmusic16
  • 57 postów
  • SkądAktualnie Kraków

Napisano 03 marca 2014 - 13:43

dokładnie tak , nigdzie go nie pokazuje.. narzędzie dyskowe też nie widzi

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
  • Płeć:

Napisano 03 marca 2014 - 13:56

Jeśli nie ma go w narzędziu dyskowym to znaczy, że coś z dyskiem się dzieje. WD Unlock też się nie pokazuje jako napęd?

#5 msmusic16

msmusic16
  • 57 postów
  • SkądAktualnie Kraków

Napisano 03 marca 2014 - 13:58

Nic się nie pokazuje, na windows działa więc nie bardzo wiem co może się dziać z dyskiem,

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
  • Płeć:

Napisano 03 marca 2014 - 14:03

Dla pewności: W Narzędziu Dyskowym w lewym panelu nie ma tego dysku kompletnie (nie jest widoczny)? W takim przypadku może jakimś magicznym trafem masz problem z zasilaniem po USB. Próbowałeś podpinać do innego portu? Do innego Maca?

#7 msmusic16

msmusic16
  • 57 postów
  • SkądAktualnie Kraków

Napisano 03 marca 2014 - 14:10

[ATTACH=CONFIG]20526[/ATTACH] Próbowałem inne wejścia ,ciągle to samo. Dodam ze czyta pendrive 8gb lecz to jest USB 2.0 Nie posiadam innego macbooka,nie mam też nikogo gdzie mógłbym sprawdzić ewentualnie Ispot Posiadam jeszcze 25 dni gwarancji

#8 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
  • Płeć:

Napisano 03 marca 2014 - 14:13

Włącz sobie menu „Usuwanie błędów” (Debug) w Narzędziu dyskowym: View & Mount Hidden Partitions in Mac OS X
Zamknij Narzędzie Dyskowe.
Włącz „Pokaż każdą partycję”, wtedy podłącz dysk i sprawdź ponownie.

#9 msmusic16

msmusic16
  • 57 postów
  • SkądAktualnie Kraków

Napisano 03 marca 2014 - 14:25

[ATTACH=CONFIG]20527[/ATTACH] Nadal nic.. w obu wejściach USB

#10 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
  • Płeć:

Napisano 03 marca 2014 - 15:16

Moim zdaniem masz problem z zasilaniem przez USB w komputerze. W moich Macach te dyski śmigają

#11 msmusic16

msmusic16
  • 57 postów
  • SkądAktualnie Kraków

Napisano 03 marca 2014 - 15:47

w takim razie idę do ispotu,dzięki za pomoc ;)

#12 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
  • Płeć:

Napisano 03 marca 2014 - 16:00

Zabierz ze sobą komputer i sprawdź na jakimś komputerze, który mają tam.

#13 msmusic16

msmusic16
  • 57 postów
  • SkądAktualnie Kraków

Napisano 03 marca 2014 - 16:38

Sprawdziłem na dwóch komputerach w ispot, to nie wina komputera, jak będę miał drugi komputer to spóbuję sformatować na inny format, i zobaczyć co się będzie działo..no ale to moze jutro albo za 2 dni ..;(

#14 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
  • Płeć:

Napisano 03 marca 2014 - 16:40

Czyli jaki efekt? Na żadnym nie był widziany?

#15 msmusic16

msmusic16
  • 57 postów
  • SkądAktualnie Kraków

Napisano 03 marca 2014 - 16:53

na żadnym nie był widziany niestety, jak będę miał dostęp do komputera za 1-2 dni to spróbuje zmienić format na NTFS i jak odczyta to sformatować na macbooku , no nic pozostało czekać ,dam znać jak coś się dowiem, a jak ktoś wpadnie jeszcze na jakiś pomysł będę wdzięczny ;)

#16 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
  • Płeć:

Napisano 03 marca 2014 - 16:54

Moim zdaniem to nie jest kwestia formatu tylko dysk nie działa poprawnie. Gdyby format był zły to byś widział dysk w narzędziu dyskowym i mógłbyś go swobodnie sformatować.

#17 msmusic16

msmusic16
  • 57 postów
  • SkądAktualnie Kraków

Napisano 03 marca 2014 - 19:52

Poznałem kilka nowych rzeczy, mianowicie na windows USB 3.0 też nie działa , dopiero na USB 2.0 U mnie w macbook nie ma USB 2.0 , To jakaś podpowiedź ma ktoś jakieś pomysły?

#18 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
  • Płeć:

Napisano 03 marca 2014 - 20:08

Jaki to jest dokładnie model dysku My Passport?

#19 msmusic16

msmusic16
  • 57 postów
  • SkądAktualnie Kraków

Napisano 03 marca 2014 - 20:36

Podaje Nr z tyłu dysku P/N WDBACY3200ABK-00 S/N WXF1A9026504

#20 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
  • Płeć:

Napisano 03 marca 2014 - 20:43

Zgodnie z opisem technicznym ma USB 3.0. Miałem kiedyś taki dysk i używałem go z MBP 2010 - nie było żadnych problemów. Uważam, że ten dysk nie jest sprawny.

- - - Połączono posty - - -

Do komputerów z USB 3.0 też go podłączałem i działał.

#21 msmusic16

msmusic16
  • 57 postów
  • SkądAktualnie Kraków

Napisano 03 marca 2014 - 21:51

ok dzięki za info, a jest jakiś program co by potwierdził Twoją tezę? na Windowsa

#22 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
  • Płeć:

Napisano 03 marca 2014 - 21:58

Tezę, że dysk jest niesprawny? Wystarczy, że podłączysz do Windows i zobaczysz w zarządzaniu dyskiem narzędzi administracyjnych panelu sterowania.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych