Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Taśma do Macbook'a Pro mid 2012 kod 821-1480-A - problem z podłączeniem przez złącze SATA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 iSzeli

iSzeli
  • 10 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 02 grudnia 2013 - 20:46

Witam wszystkich, poszukuję obecnie taśmy do dysku twardego do Macbook'a Pro (mid 2012) model MD101Z/A. Z oznaczenia wynika, iż jest to taśma o kodzie 821-1480-A. Na Allegro znalazłem tylko jedną ofertę i to taśmy wymontowanej z jakiegoś laptopa, w cenie ponad 250zł plus koszty przesyłki. Osobiście wolałbym nową taśmę, ale w porównaniu do trochę starszych modeli cena wydaje się być bardzo wysoka. Niestety nie znalazłem w sieci żadnej oferty sprzedaży nowej taśmy. Widziałem kilka ofert na eBay'u, ale osobiście wolałbym coś z naszego rynku. Stąd moje pytanie: czy któremuś z forumowiczów rzuciła się w oczy oferta przedmiotowej taśmy, ewentualnie osoby prowadzące swoje serwisy sprzętu Apple, mają ją może u siebie na stanie. Czy ktoś wie jak wygląda kwestia kompatybilności z innymi taśmami? Być może coś innego będzie bardziej dostępne. Przy okazji podzielę się okolicznościami, które skłoniły mnie do zakupu w/w taśmy. Być może temat się komuś przyda, a bardziej zorientowane osoby wniosą coś jeszcze do tematu. Od dłuższego czasu dysk w Mac'u coraz bardziej zwalniał, aż w końcu zaczął mulić niemiłosiernie. Może nadszedł juz jego czas (oczywiście 3 tyg. po zakończeniu gwarancji). Początkowo chciałem przeprowadzić reinstalację systemu, jednak po sformatowaniu i przygotowaniu dysku, instalka pomimo szybkiego łącza wskazywała czas pobierania systemu ok. 25h. Postanowiłem wykorzystać moment i wymienić przy okazji dysk na SSD oraz zwiększyć ilość RAMu. Zdecydowałem się na dysk Kingston Xtreme 3K 240GB oraz kości Goodram po 8GB; ostatecznie jednak zakupiłem Samsunga EVO 256GB. Po wymontowaniu dysku zaczęły się problemy z reinstalacją systemu. Za bardzo się pospieszyłem i nie przygotowałem bootowalnego pendrive'a z systemem. Podczas odzyskiwania systemuMountain Lion okazało się, że dysk jest wprawdzie widoczny, ale nie mogę go sformatować, zmieniać partycji, ani wykonywać jakiejkolwiek operacji związanej z dyskiem. W związku z powyższym dysk wypiąłem i podłączyłem przez USB. Dysk został sformatowany, partycja przygotowana do postawienia sytemu. Pozostało przełożyć dysk i ponownie zabrać się za reinstalację systemu. Oczywiście po jego przepięciu pod złącze SATA sprzęt odmawiał posłuszeństwa jeśli chodzi o rozpoczęcie instalacji. Dysk został ponownie podpięty pod złącze USB, instalka ściągnęła się w ok. 2h i nowy system zaczął hulać jak marzenie. Ściągnąłem instalkę Mavericks'a i zrobiłem bootowalnego pena. System ponownie został postawiony przez USB oraz została zrobiona kopia zapasowa przez Time Machine. Po wszystkim dysk został podpięty do złącza SATA. Oczywiście system już nie odpalał, ani nie można było wybrać dysku startowego. Nie można było również odtworzyć kopii zapasowej. Dysk oczywiście przez cały czas był widoczny w narzędziu dyskowym. Próbowałem jeszcze kilku opcji takich jak instalacja systemu na pendrive'ie i przywracanie wtedy kopii zapasowej. Niestety z dyskiem wpiętym przez SATA nie można wykonywać żadnej operacji. Podmieniłem kości pamięci, które sa widoczne, ale system i tak odpala tylko i wyłącznie kiedy dysk jest podpięty przez USB. Zwróciłem również dysk i zakupiłem planowanego wcześniej Kingstona Xtreme. Sytuacja oczywiście się powtórzyła - dysk widoczny po podpięciu przez złącze SATA, ale nie można wykonać żadnych operacji. Po podpięciu przez złącze USB śmiga aż miło. Resetowałem pamięć PRAM, ale poza tym, że teraz startuje o wiele głośniej i nie wiem jak zmienić to ustawienie, to nic to nie wniosło. Może przy okazji ktoś doradzi jak zmienić teraz te ustawienia. Przewertowałem mnóstwo wątków na różnych forach. Najwięcej podobnych problemów znalazłem tutaj, ale nawet jeśli natknąłem się na podobny problem to nie był on do końca rozwiązany. W związku z powyższym liczę na to, że jest to wina taśmy, a nie gdzieś z połączeniem taśmy przy płycie głównej. Niestety tak jak pisałem na wstępie, mam problemy z namierzeniem taśmy o oznaczeniu 821-1480-A. Może jakaś inna będzie kompatybilna, ale z tego co wyczytałem to może z tym być problem. Zastanawiałem się jeszcze nad montażem dysku w miejsce SuperDrive'a, ale nie mogę znaleźć informacji jak wygląda w tym modelu kwestia szybkości połączenia na tym złączu. W starszych modelach prędkość była znacznie niższa. Może tutaj też ktoś podzieli się swoją wiedzą. Mam nadzieję, że znajdzie się kilka osób, które podzielą się swoją wiedzą i jakoś uda się zakończyć pozytywnie ten wątek. Pozdrawiam i liczę, że komuś przyda się jeszcze ten wątek, Michał

#2 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 02 grudnia 2013 - 21:26

Skontaktuj się jutro w ciągu dnia ze mną, poszukam czy mamy taką taśmę na magazynie.

#3 iSzeli

iSzeli
  • 10 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 03 grudnia 2013 - 13:00

Skontaktuj się jutro w ciągu dnia ze mną, poszukam czy mamy taką taśmę na magazynie.

Niestety się nie udało i trzeba ją zamówić, a czas oczekiwania to około 2 tyg. Może ktoś jeszcze?

#4 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 09:17

Mam od ręki oryginalną . Jak jesteś z Warszawy - wpadnij, sprawdzimy czy to na pewno taśma.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#5 iSzeli

iSzeli
  • 10 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 grudnia 2013 - 13:37

Mam od ręki oryginalną . Jak jesteś z Warszawy - wpadnij, sprawdzimy czy to na pewno taśma.

Niestety z Częstochowy i chyba w najbliższym czasie nie planuję pobytu w Warszawie. Jednak chętnie odkupię jeśli istnieje taka opcja.

#6 iSzeli

iSzeli
  • 10 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 30 grudnia 2013 - 13:01

Trochę czasu minęło, ale nie chciałbym, aby wątek pozostał bez odpowiedzi. Komuś może przydać się w przyszłości, a sam przerobiłem w tym samym temacie sporo takich, gdzie wątek pozostawał bez odpowiedzi lub kończył się zdawkowym zwrotem o tym, że problem został rozwiązany.
W rozmowie telefonicznej z tumpio zasugerował, że z jego doświadczenia to nie wina taśmy tylko połączenia taśmy z płytą. Przynajmniej tyle pamiętam sprzed prawie czterech tygodni.
Ostatecznie postanowiłem zamówić taśmę na eBay'u, gdzie koszt z przesyłką wyniósł trochę poniżej 100zł. Dziś odebrałem przesyłkę i podmieniłem taśmy. Macbook śmiga jak nowo narodzony. Dodatkowa wcześniejsza zmiana dysku na SSD oraz zwiększenie RAMu tylko uprzyjemniają użytkowanie.
Tak czy inaczej problem został rozwiązany poprzez wymianę taśmy. Mam nadzieję, że temat jeszcze się komuś przyda, a obecnie można go już zamknąć.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych