Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

IMAC sam się wyłącza około 10 sekund po włączeniu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 gainax

gainax
  • 7 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 14:42

Witam mam następujący problem. Trochę na ten temat szukałem ale żaden nie trafiał w sedno. Przy próbie uruchomienia Imaca po włączeniu z tyłu samego przycisku komputer po około 10 sekundach wyłącza się . Po jego uruchomieniu pojawia się biały ekran z jabłuszkiem poniżej pasek stanu który się nie ładuje i nagle komp gaśnie. Slot płyty jest zajęty ponieważ jest w nim jakaś płyta muzyką. Czy ktoś wie co można z tym zrobić prócz wyrzucenia przez okno? :)

#2 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
  • Płeć:

Napisano 22 sierpnia 2013 - 14:57

Trochę więcej informacji o iMacu by się przydało. Odpal go z Cmd+v i zobacz co się dzieje.

#3 gainax

gainax
  • 7 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 15:14

No wlasnie chodzi o to ze on chyba nie reaguje nawet na klawe.. chociaż jest sukces.. plyta wyszla jak wcisnalem klawe . ale jak wciskam CMD+V to się nic nie dzieje... chyba ze to jakos konkretnym momencie trzeba... sory ale nie znam się ;)

#4 renqien

renqien

    Koniec...


  • 20 740 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 22 sierpnia 2013 - 15:15

To użyj googla.

#5 gainax

gainax
  • 7 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 15:28

ok wcsinalem to cms + v i wyswietla się jakas tam czarna lista po czym po chwili na samym dole jest CPU halted i się wyalcza. :P

#6 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 6 245 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 22 sierpnia 2013 - 15:33

(...) Przy próbie uruchomienia Imaca po włączeniu z tyłu samego przycisku komputer po około 10 sekundach wyłącza się .

Taki objaw występuje przy uszkodzeniu/błędach na jednej z linii danych. Następuje reset SMC - dlaczego i która linia ma uszkodzenie zdalnie nie jestem w stanie powiedzieć.

ok wcsinalem to cms + v i wyswietla się jakas tam czarna lista po czym po chwili na samym dole jest CPU halted i się wyalcza. :P

Zabezpieczenie płyty przed uszkodzeniem - wniosek wizyta w serwisie. Nadal nie podałeś jaki iMac (rocznik i model, ewentualnie 3 ostatnie znaki nr. seryjnego).


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#7 gainax

gainax
  • 7 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 18:29

3 ostatnie znaki nr-u 5PJ

#8 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 6 245 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 22 sierpnia 2013 - 18:42

iMac 27" 2009r i5 HD4850 - warto odwiedzić serwis. Jeśli jednak postanowisz wyrzucić go przez okno - zdradź gdzie , będę łapał :D A poważnie - raczej uszkodzenie hardwarowe. Bez diagnostyki nic tu nie pomogę.


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#9 gainax

gainax
  • 7 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 19:51

I tak poczynił postępy bo wyjąłem płytę oraz po cmd, opt, r i p pojawił się znów dźwięk przy odpalaniu a tak to go nie było :P

#10 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 22 sierpnia 2013 - 19:58

Warto zacząć od sprawdzenia zasilacza a następnie szukać usterki hardware na płycie głównej.

#11 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 6 245 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 22 sierpnia 2013 - 20:12

Warto zacząć od sprawdzenia zasilacza a następnie szukać usterki hardware na płycie głównej.

W tym modelu zasilacz ma mało do powiedzenia - podaje tylko 2 x 12V a szyna danych jest połączona tylko z matrycą (temperatury). Raczej szukał bym problemu na logicboard. Teoretycznie może być nie wydolność prądowa zasilacza, - tylko dla czego SMC dostaje reset?


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#12 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 22 sierpnia 2013 - 20:23

Teoretycznie może być nie wydolność prądowa zasilacza, - tylko dla czego SMC dostaje reset?


Ano własnie dlatego warto to sprawdzić w pierwszej kolejności zamiast orać płytę.

#13 gainax

gainax
  • 7 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 20:47

Mój kumpel kupił rok temu Maca.. więc to akurat sprawdzę dość szybko...

#14 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 6 245 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 22 sierpnia 2013 - 20:48

Ano własnie dlatego warto to sprawdzić w pierwszej kolejności zamiast orać płytę.

Przyjrzyj się schematowi i zastanów się czy opisane objawy mogą być spowodowane zasilaczem.

Mój kumpel kupił rok temu Maca.. więc to akurat sprawdzę dość szybko...

Tylko pamiętaj... zasilacz musi być z twojego rocznika. 2010 i 2011 mają inaczej podpięte wyprowadzenia.


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#15 gainax

gainax
  • 7 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 21:06

Jego Mac jest z drugiej połowy 2011r, to co nie będzie pasowalo? Tzn sama wtyczka pasuje, ale co inaczej zasila?

#16 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 22 sierpnia 2013 - 21:12

Przyjrzyj się schematowi i zastanów się czy opisane objawy mogą być spowodowane zasilaczem.


Sugerujesz że bez sprawnego zasilacza iMac się uruchomi? :)

#17 renqien

renqien

    Koniec...


  • 20 740 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 22 sierpnia 2013 - 21:28

Warto zacząć od sprawdzenia zasilacza a następnie szukać usterki hardware na płycie głównej.


Na mój, prosty chłopski rozum, gdyby to był zasilacz, to po prostu płyta by się nie zgłosiła, lub komputer gasłby w nieregularnych odstępach czasowych. Tutaj mamy gong i jabłko, czyli płyta się zgłasza, ale w równym interwale się blokuje, "CPU zatrzymane" i wyłącza. Czyli SMC coś sprawdza i wywala błąd.

Tak czy inaczej, dywagacje akademickie o pacjencie w drugim końcu miasta nie mają sensu, dokąd się go nie ma pod nożem. Ja mogę jedynie odradzić autorowi w bawienie się samemu, bo wiem po swoim "zabytku", że zasilacz jest niezabezpieczony żadną obudową ani osłoną i niewprawna ręka nawet przy zdejmowaniu matrycy może dotknąć płytki, a skubaniec może kopnąć nawet na odłączonym zasilaniu. Tam chyba kondensatory się same nie rozładowują, ale to musi potwierdzić któryś z serwisantów.

- - - Połączono posty - - -

Sugerujesz że bez sprawnego zasilacza iMac się uruchomi? :)


Ale on się uruchamia, tylko blokuje po chwili, czyli...

Mam kaszel, czy to zapalenie płuc? Autorze drogi, wal do serwisu i nie kombinuj sam, bo jeszcze coś uwalisz i wpakujesz się w koszty.

#18 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 6 245 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 22 sierpnia 2013 - 21:35

Jego Mac jest z drugiej połowy 2011r, to co nie będzie pasowalo? Tzn sama wtyczka pasuje, ale co inaczej zasila?

Te same wartości napięć ale inaczej wyprowadzone . To że wtyczka pasuje nie oznacza, że zasilacz jest taki sam. Z resztą porównaj: [ATTACH=CONFIG]16618[/ATTACH] Zasilanie 2009 [ATTACH=CONFIG]16619[/ATTACH] Zasilanie 2011 Zasilanie wstępne schodzi na pin 4 w 2009 i na pin 11 w 2011. Załączenie zasilania głównego - 12 pin 2009 i 13 w 2011, zasilanie główne 10/11 - 2009 i 8/9 w 2011.

Sugerujesz że bez sprawnego zasilacza iMac się uruchomi? :)

Nie .... sugeruję, że do jakiegokolwiek startu iMaca jest potrzebne PP12_3GH wytwarzane w zasilaczu - a ono występuje, do pełnego uruchomienia potrzeba sygnału otwierającego tranzystor w zasilaczu PS_ON i uruchomienie PP12V_S0 (tworzone z PP12_3GH) - to też następuje ( iMac zgłasza się). Reszta potrzebnych napięć jest tworzona na logicboard i tu w/g mnie leży problem.


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#19 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 22 sierpnia 2013 - 21:44

Masz racje renqien, najlepiej z taką usterką do serwisu. Natomiast jak sam tumpio zaznaczył powyżej, może to być niewydolność prądowa zasilacza i stąd taki objaw. Płyta ma procedurę startową, po kolei odpala poszczególne komponenty, w którymś momencie pobór prądu może być za wysoki, zasilacz nie wyrabia i nastepuje restart. Jeśli to następuje po kilku sekundach, niekoniecznie to może oznaczać zasilacz, ale sprawdzamy ZAWSZE od najprostszych możliwości. Kondensatory rozładowują się same, ale potrzeba na to odpowiedniego czasu. Nie radzę dotykać zasilacza zaraz po odłaczeniu od prądu bo czeka nas niemiłe "pokopanie" prądem ;)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych