Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro - krzaczki na ekranie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 greatbelow

greatbelow
  • 358 postów
  • SkądPolska

Napisano 13 maja 2013 - 11:19

Czołem Panie i Panowie, od kilku dni coś dziwnego dzieje się z moim MacBook Pro late 2010. Otóż z niewiadomych przyczyn, zupełnie z zaskoczenia ekran się wykrzacza i cały system zawiesza. Pomaga jedyni restart. W ostatnich 3 dniach coś takiego spotkało mnie 4 razy. Ktoś miał podobnie? Wie co to może być? Widok ekranu poniżej: [ATTACH=CONFIG]15019[/ATTACH]

#2 rusinu

rusinu
  • 371 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 14 maja 2013 - 20:42

Grafika padła lub pamięć grafiki. Tylko serwis.

#3 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 14 maja 2013 - 21:37

Poczatki uszkodzenia grafiki/mostu hybrydowego lub pamięci.

#4 greatbelow

greatbelow
  • 358 postów
  • SkądPolska

Napisano 18 maja 2013 - 12:33

A jaki koszt naprawy cz ego takiego ewentualnie by był? Jeśli to to o czym piszecie....

#5 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 18 maja 2013 - 14:54

Zależy jaki układ. W serwisie najpierw jest diagnoza, potem wycena i podejmujesz decyzję.

#6 greatbelow

greatbelow
  • 358 postów
  • SkądPolska

Napisano 18 maja 2013 - 17:48

No ale plus minus? Tysiąc? Dwa tysiące?

#7 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 18 maja 2013 - 18:39

Poniżej tysiąca.

#8 greatbelow

greatbelow
  • 358 postów
  • SkądPolska

Napisano 18 maja 2013 - 19:31

A może to ram się sypie a nie grafika?

#9 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 18 maja 2013 - 20:02

RAM raczej nie powoduje takiego objawu. Łatwo sprawdzić podstawiając inny RAM.

#10 greatbelow

greatbelow
  • 358 postów
  • SkądPolska

Napisano 19 maja 2013 - 18:04

Mam wrażenie że to coś wspólnego z flashem ma. Bo najczęściej pojawiają się te krzaczki na stronie gdzie jest jakiś film youtube, vimeo itp osadzony...

- - - Połączono posty - - -

Jednak nie koniecznie musi być coś z flashem odpalonym... Przed chwilą miałem zwiechę po odpaleniu i zakończeniu testu pamięci programem Rember który notabene poinformował mnie że z Ramem niby wszystko ok.

Ale jest jeszcze jedna sprawa która mnie zastanawia, od jakiegoś czasu moje wiatraki cały czas szalały, jak coś robiłem, czy to surfowanie, czy jakieś prace przeważnie je było słychać i prędkość rzędu 5800-6000rpm temperatura CPU 70-80 stopni... Te zawiechy i krzaczki mogą coś mieć wspólnego z nadmiernych grzaniem?

#11 michallus

michallus

  • 214 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 maja 2013 - 19:35

Late 2010?? Przypadkiem nie MID 2010 ?? Na MID2010 była przedłużona gwarancja właśnie ze względu na wadliwą grafikę gt330m, jednak z doświadczenia wiem że nie zawsze grafika pada w tym modelu ;)

#12 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 19 maja 2013 - 19:58

Wiatraki działające na maksa faktycznie mogą być spowodowane Flashem. Poczytaj forum, było sporo na ten temat. Artefakty na ekranie - raczej problem grafiki - ale tak jak wspomniałem, potrzeba testów do dokładnej diagnozy.

#13 greatbelow

greatbelow
  • 358 postów
  • SkądPolska

Napisano 19 maja 2013 - 20:35

Fakt nie Late a Mid 2010. No ale przedłużenie w moim wypadku pewnie i tak jest już nieaktualne ;)

#14 greatbelow

greatbelow
  • 358 postów
  • SkądPolska

Napisano 20 maja 2013 - 11:17

Zerknijcie czy to normalne zachowanie. monitor aktywności: [ATTACH=CONFIG]15082[/ATTACH] Moim zdaniem spokojnie i bez wielkich obciążeń, a wiatraki 6000... [ATTACH=CONFIG]15083[/ATTACH]

#15 michallus

michallus

  • 214 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 maja 2013 - 12:01

Przez uszkodzoną grafikę również może być problem z wentylatorami.

#16 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 maja 2013 - 13:05

Jeśli to jest 13 cali, to może być RAM, jak 15, to grafika ma pamięć dedykowaną, czyli graficzna.

#17 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 20 maja 2013 - 14:19

a nie jest to czasem przez starą pastę to grzanie całego kompa ? grafika się przegrzewa wg mnie.

#18 greatbelow

greatbelow
  • 358 postów
  • SkądPolska

Napisano 20 maja 2013 - 17:55

Po zakupie zmieniałem od razu Ram na 2 x 4GB (firmy Kingston) i dysk twardy Seagate Momentus XT ST95005620AS... Ale nie sądzę aby to coś z tych komponentów mogło siadać i mieć takie skutki jak te krzaczki co nie?

- - - Połączono posty - - -

Obecnie trochę popracowałem w InDesign i Illustratorze.
Wcale jakieś tam karkołomne rzeczy, edycja tekstu i wklejanie obrazka do ulotki.
I takie wyniki iStat pokazuje...

[ATTACH=CONFIG]15091[/ATTACH]

#19 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 maja 2013 - 19:54

Jak nie, jak tak. Kingston to najczęstszy powód, szczególnie jak 1067MHz. Momentus takich rzeczy nie powoduje, chociaż w makach producent podawał, że XT się nie sprawdza - na forum seagate.

#20 greatbelow

greatbelow
  • 358 postów
  • SkądPolska

Napisano 20 maja 2013 - 21:21

No to trochę mnie kolega pocieszył :) Co do Kingstona to faktycznie są to 1067MHz, dokładniej rzecz ujmując: [ATTACH=CONFIG]15096[/ATTACH] Co do Momentusa: planuję przesiadkę na jakiś dysk SDD w niedalekiej przyszłości... A ten traktować będę jako zewnętrzny, albo pogonię na allegro i kupię inny... Czyli że najsensowniej byłoby potestować na innych pamięciach?

#21 mrc120

mrc120
  • 186 postów
  • SkądPłock, Poland, Poland

Napisano 20 maja 2013 - 21:44

No to trochę mnie kolega pocieszył :)
Czyli że najsensowniej byłoby potestować na innych pamięciach?

Jeżeli masz do dyspozycji jakieś to warto od tego zacząć. Najwyżej wyeliminujemy jedną diagnozę.

#22 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 maja 2013 - 07:36

Wsadź te dostarczone z komputerem najlepiej.

#23 greatbelow

greatbelow
  • 358 postów
  • SkądPolska

Napisano 21 maja 2013 - 08:27

No właśnie te dostarczone z kompem odrazu pogoniłem na alledrogo ;/

#24 greatbelow

greatbelow
  • 358 postów
  • SkądPolska

Napisano 21 maja 2013 - 21:57

Wyzerowałem PRAM i NVRAM i na razie od dwóch dni się nie wykrzaczył...

- - - Połączono posty - - -

ale wiatraczki wciąż szaleją :/

- - - Połączono posty - - -

Być może jestem przewrażliwiony już na te wiatraki.. Spokojne przeglądanie netu, bez flasha temp CPU 70 stopni i wiatraki 2800-3000rpm...

#25 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 22 maja 2013 - 08:16

pasta jest stara, wyschła, fabryczna jest tez beznadziejnej jakości - apple oszczędza nawet na takich rzeczach. w szczeliny między procesorem a układem chłodzącym dostało się powietrze, które jest izolatorem i dlatego się grzeje, zmień ta pastę jak najszybciej i przy okazji przeczyścisz sobie kompa. Pasta termo przewodząca po 2 latach nadaje się tylko do wymiany.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych